Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 2

• 21 488
  • 504
  •   1
Отговори
# 495
Бях доста наивна относно държавните детски градини и ясли и това как било прозрачно всичко. Но 1 година по-късно вече нямам подобни илюзии - виждам как от нищото на междинни класирания се появяват изведнъж деца с по 16/17 точки, разбрах, че родители вадят фалшиви медицински диагнози, с очите си видях как се мятат по 100-200 лв на лекар, който дава кочан с медицински бележки на родител да си ги пише сам и т.н.

И заради такива практики детето ми не е прието в нито едно детско заведение - около нас има четири броя. От август ходи на частна ясла, няма да вземе точка и не ползвам компенсации. Естествено, че нямам илюзията, че през май ще я приемат. Но честно казано вече и не желая да я приемат. Частната ясла е страхотна, грижат се прекрасно за нея и тя е щастлива. Явно ще й направим и допълнително здравно осигуряване, защото ЛЛ така и не успява да уцели лечение, не дава и направления за специалист, та се налагат и платени прегледи.

Нямам търпение още да ми увеличат осигуровки и данъци, искам да плащам още за услуги, които не получавам и да се радвам на шмекериите, с които хората се хвалят.

# 496
Само да вметна откъде се пръкват деца с 16т, защото ние ще сме от тези между класиранията идната година поради това, че навършваме трите години уседналост, подозирам, че това е основната причина и другите да придобиват точка в повече Simple Smile

# 497
  • София
също така се появяват и породени, трето дете, прието по-голямо дете в градина и печели допълнителна точка. Но и е факт за измислените диагнози с телкове и пр, има си цяла схема с директорките. А колко вратички имаше предиии, ХЗ беше 90% от квотата...  Моето като се класира изкарахме късмет че района и местоработата ни бяха едни и същи, нямаше тогава шанс без това, но и там всички се пишеха хоум офис и пак я взимаха тази точка.

Смоуки не е ли лицензирана ДГ за да взимате компенсации? Нашата поне е ЧДЯ и компенсации взимаме и точка велика за догодина ще имаме, което е огромен плюс.

# 498
Само да вметна откъде се пръкват деца с 16т, защото ние ще сме от тези между класиранията идната година поради това, че навършваме трите години уседналост, подозирам, че това е основната причина и другите да придобиват точка в повече Simple Smile

С 3-те години отседналост са 15 т, с точка от яслата - 16 т. И вече другите екстри може всеки да ги види в критериите.

Има ли значение, че местоработата ти е в района? Не видях за това да се взима точка, но ще огледам пак. Защото яслата, която искам ми е точно на две крачки от работата ми, а работата ми е супер близко до вкъщи. Реално тази ми е в района. То и други имам в района, но тази ще ми е най-удобна да я взимам от работата ми.

# 499

С 3-те години отседналост са 15 т, с точка от яслата - 16 т. И вече другите екстри може всеки да ги види в критериите.

Има ли значение, че местоработата ти е в района? Не видях за това да се взима точка, но ще огледам пак. Защото яслата, която искам ми е точно на две крачки от работата ми, а работата ми е супер близко до вкъщи. Реално тази ми е в района. То и други имам в района, но тази ще ми е най-удобна да я взимам от работата ми.

Ние ще сме точно така с 15 т заради ясла с точка, но без уседналост и после с 16 като направим и годините.

# 500
  • София
16т се взимат от брат или сестра в същата градина също. За месторабота няма точка

# 501
  • София
За месторабота я имаше преди, значи ние 2017та кандидатствахме с голямото, мисля че от 2018та отпадна ако не се лъжа. То даже не беше пълна точка а беше примерно 15.1 точки. След това се направиха други промени, примерно уседналост се добави. Махнаха приема на ХЗ да е директно при директор, въведоха телк номера да се въвежда в ИСОДЗ и куп други неща.

# 502
също така се появяват и породени, трето дете, прието по-голямо дете в градина и печели допълнителна точка. Но и е факт за измислените диагнози с телкове и пр, има си цяла схема с директорките. А колко вратички имаше предиии, ХЗ беше 90% от квотата...  Моето като се класира изкарахме късмет че района и местоработата ни бяха едни и същи, нямаше тогава шанс без това, но и там всички се пишеха хоум офис и пак я взимаха тази точка.

Смоуки не е ли лицензирана ДГ за да взимате компенсации? Нашата поне е ЧДЯ и компенсации взимаме и точка велика за догодина ще имаме, което е огромен плюс.
Не, в близост няма ясла с такава възможност. Трябва да водим детето в друг квартал, което пък на нашето семейство не ни е окей - час развозване сутрин и вечер няма да си го причиня нито на мен, нито на малката. В настоящата я водим пеш - на 5 минути от вкъщи е. Оставям я и после директно отивам във фитнеса да тренирам до 8.30, прибирам се и съм на линия за работа. Иначе ще трябва да се простя с тренировката, което не искам.

Честно казано съм приела ситуацията и ако не е тази тема да ми я припомня, не го мисля много.  Иначе ще ми побелее още повече косата.

# 503
Здравейте!

Може ли детайлна информация за Kindervilla 2 и 3 (Киндервила база Витоша и база Бояна)? Никъде не мога да намеря такава. По колко деца са в групи, колко групи са, какви възрасти, хранене, отношение, позитиви, негативи и т.н. Общо взето всичко ме интересува.  Надявам се, все някой, да има наблюдение.
Извинявам се, ако не е тук мястото за тези въпроси, но ето че и 2026-та дойде и както се казва в "Минута е много" - няма време Relaxed Persevere

# 504
  • Sofia
Пишете по-добре в темата за частните ДГ:
https://m.bg-mamma.com/?topic=1825758

Общи условия

Активация на акаунт