Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 2

• 21 567
  • 504
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Ако имаше спокойно места за децата когато родителят прецени, че иска детето му да постъпи, много хора нямаше да пробват още на първа яслена група. Ако бяхме спокойни, че децата ни се гледат като писани яйца, сигурно ще доведе до по-голяма посещаемост в първа група.
Ма, всичко е едно бинго.
А не, тук каквото и да направят схема ще има винаги Simple Smile Защо навън не може така например?

# 481
  • София
О боже какви схеми се въртят и в чужбина... Едни познати в Германия ми разказваха че се бяха записали католици за да влезне детето в католическа градина ( не са българи, германци са, мъжа е банкер, жената арихтект)... Проблемът с градини по столици и големи градове си е навсякъде проблем особено за яслена възраст. Рядко има държава където не е проблем, повтарям, за столица и големи градове

# 482
По принцип мен това не ме успокоява, че “и другите така правят”. Ако форума не беше анонимен и имаше орган, който да контролира тези неща, аз щях да подам сигнал за този случай. Когато видят, че това се контролира, защото би имало последствия като например детето да загуби правото 1 година да посещава държавно заведение или доктора, издал фалшива бележка загуби лекарските си права за някакъв период, тези случаи ще са драстично по-малко. И току виж пък местата не са чаааак толкова малко.

# 483
  • Бургас
Не се оправдавам.Това си е моето решение.Предпочитам този вариант пред това да съм сама вкъщи с две болни малки деца.Нямам възможност за помощ от близките си.Баткото вече беше болен през месец последните месеци и с него и с бебето беше тежко но в същия момент не искам да губя тази точка защото все пак искам да ги пусна догодина.
Как ще докажеш, че детето не е болно ми е интересно и тези бележки са фалшиви когато сме от поколението което си купуваше бележки и си ги попълваше в час.
Много се палиш за неща които не зависят от теб.Спирам да пиша защото няма смисъл повече да натягам обстановката.

# 484
  • София
То нямате ли точка за породени? А и влизането в първа група не е толкова невъзможно, за някои семейства връщането на работа на майката е по важно от вашата точка... Ама то това няма оправия

# 485
  • Бургас
😉

Последна редакция: ср, 03 дек 2025, 22:31 от SanyaM_

# 486
Много лесно може да се докаже. Комисия, домашни проверки, амбулаторни листи, какво му е на детето, от какво се лекува, с какво се лекува, какви изследвания са назначени, проверка на кръв и урина, имало ли е минало боледуване. 60 дни отлагане, 60 дни не ходи на ясла с бележка от ЛЛ - проверка. И докаже ли се, че всичко е фалшиво - наказание за родители и лекаря. И половината родители ще се “наакат” и ще си пуснат децата на ясла, а лекарите ще внимават с бележките. И като се знае, че има контрол, много по-малко ще са наглите като Вас! Защото както Вас не Ви интересува, че заемате място, така и мен не ме интересува колко деца имате, боледуват ли, имате ли помощ. Като смятате да си пускате детето догодина, кандидатствате догодина. Ако има места - влиза, ако няма - се спасявате, както правят всички!

# 487
  • София
Не се оправдавам.Това си е моето решение.Предпочитам този вариант пред това да съм сама вкъщи с две болни малки деца.Нямам възможност за помощ от близките си.Баткото вече беше болен през месец последните месеци и с него и с бебето беше тежко но в същия момент не искам да губя тази точка защото все пак искам да ги пусна догодина.
Как ще докажеш, че детето не е болно ми е интересно и тези бележки са фалшиви когато сме от поколението което си купуваше бележки и си ги попълваше в час.
Много се палиш за неща които не зависят от теб.Спирам да пиша защото няма смисъл повече да натягам обстановката.
И аз съм от поколението дето са се писали подобни бележка ама аз не съм си писала. Не е добре цяло поколение да се впряга като такова след като определени хора са го вършили. Много се обобщава, а не е нужно.

# 488
Майко, майко! Всяка година едно и също....

Само се чудя има ли смисъл за някого всичко, което се пише.

# 489

Няма смисъл, системата е каквато е и докато е такава ще има разнообразие от мотиви на хората, неприетите ще завиждат на приетите и ще злобеем. Аз съм от неприетите и се надявам идната година за първа градинска да влезе.

# 490
  • София
Проблемът са малкото свободни места и един голям прием само септември, т.е за дечица родени към края на годината е някакъв ужас, защото на тази възраст и 3 месеца правят разлика в развитието.
Затова и жената пази мястото. Сега може да ги гледа, но догодина голямото ще трябва да се връща, а не може от днес за утре.
Трябва да се сърдим на общината не на родители или учители.

# 491

Няма смисъл, системата е каквато е и докато е такава ще има разнообразие от мотиви на хората, неприетите ще завиждат на приетите и ще злобеем. Аз съм от неприетите и се надявам идната година за първа градинска да влезе.
Не мисля, че някой завижда или злобее на приетите. Ядосваме се на схемите, които някои въртят, и така прецакват другите деца и родители. Мен мотивите на тези хора не ме интересуват, както и на тях явно не им пука, че ние останалите плащаме месеци наред камара пари за частни ясли, докато в държавните си стоят техните “запазени” места.

# 492
По принцип не само съдбата може да го върне, но в бъдеще ще се гледа доста повече от какво е бил болен човек. Настинките са нормални, но толкова много са изкарвали децата си хронично болни.... Утре ще обвържат здравни осигуровки и какво ли още не с тези болести.

# 493
Чак не мисля, че скоро време ще стигнем до такъв етап, че да се гледа детето като малко колко и от какво е боледувало, но смятам, че е напълно възможно тия с фалшивите болести да бъдат ограничени. Въпроса е, че и това не го виждам да стане в скоро време. При нас нещата се случват изключително бавно. И също не се имам за злобна и завиждаща, а дразнеща се на несправедливостите. То хубаво системата го позволява, ама и ти като човек, живеещ в общество, а не в гората като вълк-единак, трябва да имаш малко усещане. Ама то си е до възпитание. Ето, дамата е взимала бележки като ученичка и нейните родители не са реагирали на това. Тя по същия начин действа и с нейните деца. И така ги възпитава. И ето как се създава едно болно общество. И същите тези хора реват, че държавата е виновна, че общината е виновна, все другите са виновни, но не и те.

# 494
Много интересно ще е определянето на здравни осигуровки за жени 20-45 години на база боледувания, ако погледнат колко от бременните българки лежат на една кълка след положителния тест, защото нито една не може да работи. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт