Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 2

• 21 606
  • 504
  •   1
Отговори
# 405
При такава борба за място в общинска градина, изборът на удобно време за започване, е лукс, който не може да си позволи никой от нас. Поне тези от нас, които няма да вадят ТЕЛК с връзки, да се срещат с директори, работни групи и други подобни неща.

# 406
Започване държавна ясла пролетта - само при кандидатстване януари, февруари или март, само ако има места някъде . Групите се запълват още май,-юни и почват м септември.

Те за частните ясли, в някои райони, места за тръгване от м септември се запазват от м януари .

Ние като търсихме свободно място в частни ясли в края на м юни, в района ни нямаше свободни места за м септември.

Абсолютно подкрепям мнението, че
При такава борба за място в общинска градина, изборът на удобно време за започване, е лукс, който не може да си позволи никой от нас.

Пример днес -на междинното класиране в Триадица, една яслена група, пусна 1 място за набор 23, приеха дете със 17 т , т.е, ако си с по-малко точки, не разчитай ни на генерални, ни на междинни класирания. Деца с над 14-15 т -много, но места няма.
Миналата година, януари -февруари за първа яслена група имаше пак едно място в друга градина. Не разчитай на междинни класирания. На тях приема е мираж, шансът е много малък.

Ако искаш сама да решиш кога детето да започне, търси от сега частна ясла и действай, че места няма.

Здравейте, искам да попитам ако евентуално приемат детето в ясла, задължително ли е да започне есента ? Знам, че има право на 60 дни отлагане, но въпросът ми е дали може да започне през пролетта ? Или това е само за малките градове..? Благодаря!

# 407
Да. Аз искам да я пусна март или април и ми казаха, че няма места. Запазих в ясла, която има и градински групи и не дават точка. Все пак се надявам да се освободи място в някоя от яслите, от които мога да взема точка, но мал шанс. В една от яслите ми казаха, че могат от юни да я приемат, но пък не ми хареса самата ясла и съвсем избора се свива.

# 408
Здравейте, нова съм в групата, отскоро съм майка, няма и месец (04.11). Искам да попитам, ако искам догодина да пусна детето ми на ясла, какъв е редът и срокът за кандидатстване и от кога мога реално да пусна бебчо на ясла в държавна такава? За София става въпрос.

# 409
  • София
Здравейте, нова съм в групата, отскоро съм майка, няма и месец (04.11). Искам да попитам, ако искам догодина да пусна детето ми на ясла, какъв е редът и срокът за кандидатстване и от кога мога реално да пусна бебчо на ясла в държавна такава? За София става въпрос.
Предвид датата на раждане най-ранният възможен момент за кандидатстване е през м. май 2026 г. (първо класиране за уч. 2026/2027 учебна година) за постъпване считано от септември 2026 г. За яслена група е възможно отлагане на постъпването с 60 календарни дни. Т.е. дете, прието на летните класирания (през май, юни, август), следва да постъпи считано от 15 септември, но може да отложи постъпването (и майката да продължи да взема майчинство) до около средата на ноември.
Имайте предвид, че местата за първа яслена група са малко и ако сте със стандартния брой точки (без да покривате някакви допълнителни критерии), е много вероятно детето да не се класира за първа яслена група в общинска ясла, т.е. проучете навреме и частните ясли, ако за вас е важно да се върнете на работа догодина.

# 410
Извинявайте за въпроса, ко тези точки как се определят. Мога ли сама да си ги сметна

# 411
  • София
Въведете си цялата информация в семейния профил в системата ИСОДЗ ( kg.sofia.bg ) и ще ви се начислят съответните точки за критериите, които покривате (виждат се през опцията "Критерии" в профила на детето). Предварително може да се запознаете с критериите и точките, които всеки от тях носи, в чл. 18 и чл. 19 от Наредбата за прием: https://sofia.obshtini.bg/doc/5247734

# 412
И аз мрънках миналата година,че не ми приеха детето в ясла. Сега ходи и много се радвам,че не я приеха миналата година и хем да ми спрат майчинството,хем да не мога да работя, защото детето ми е постоянно болно. През ноември е посещавала първата седмица и от тогава какво ли не беше. В момента съм майчинство с второто ми дете,но ако не бях, трябваше да отсъствам почти целият месец от работа.
Тъй че това с пазенето на място на дете,което не ходи е супер глупаво да се приема по този начин.И да го пратиш от септември пак няма да ходи кой знае колко.
В нашата ясла от 22 деца в група,рядко се събират повече от 12,13 , защото винаги има болни.

# 413
Всеки си гледа от камбанарията. Някои се радват, други не. Някои си седят вкъщи и ходят да си взимат децата по обяд или в 16:00, други работят и докато стигнат до децата си, те гледат с тъжен поглед, защото са все последни в 17:30. Едни искат точкуването да им пасне точно за тяхната семейна история и локация, други искат промяна на всички, която трябва да включва и намаляване наполовина на групите, ама база няма, персонал няма.
Кучетата лаят, керванът си върви.

# 414
Всеки си гледа от камбанарията. Някои се радват, други не. Някои си седят вкъщи и ходят да си взимат децата по обяд или в 16:00, други работят и докато стигнат до децата си, те гледат с тъжен поглед, защото са все последни в 17:30. Едни искат точкуването да им пасне точно за тяхната семейна история и локация, други искат промяна на всички, която трябва да включва и намаляване наполовина на групите, ама база няма, персонал няма.
Кучетата лаят, керванът си върви.

Има и други - които работят от вкъщи и взимат детето в 16 часа, за да избегнат големия трафик - аз лично прекарвам поне един час дневно в задръствания..
А преди детето да тръгне на градина - работих посред нощите (след като детето заспи).

# 415
Всички сме в трафика. Кой как си оправдава действията, не ме интересува. Интересуват ме само чувствата на моите деца и каквото мога да правя в обясненията си към тях, правя. За много други неща нямам власт, но и аз, като всички, си помрънквам за това, които смятам за несправедливо, а в градините има много такива ситуации, за жалост.

# 416
Всички сме в трафика. Кой как си оправдава действията, не ме интересува. Интересуват ме само чувствата на моите деца и каквото мога да правя в обясненията си към тях, правя. За много други неща нямам власт, но и аз, като всички, си помрънквам за това, които смятам за несправедливо, а в градините има много такива ситуации, за жалост.

Не би трябвало да сме в трафика, би трябвало да можем да водим децата си на градина пеша, с колело, с гр. транспорт..
Проблема е компплексен, не знам защо се фокусират всички в едно нещо и винят родителите, виновна е системата и средата, в която сме принудени да живеем ( и съответно всеки намира начин да се справи в условията, в които е поставен).

Но да не разводняване темата повече. Hands V

# 417
Да, трябва градината да е близо до вкъщи, но не значи, че ще е близо и до работата ни. Иначе аз не кандидатствам на места (ако има написан адрес), които са много далеч от вкъщи. Това да губя по 2 часа и повече на ден в трафика е безумно. И без дете не си го помислях, а сега съвсем.

# 418
А не ми стана ясно, за частните ясли когато искаш ли кандидатстваш, не само на редовните месеци?

И как се разбира дали частната ясла е одобрена от... Какво там ведомство беше, МОН?
(За компенсации и точки)

# 419
  • София
А не ми стана ясно, за частните ясли когато искаш ли кандидатстваш, не само на редовните месеци?

И как се разбира дали частната ясла е одобрена от... Какво там ведомство беше, МОН?
(За компенсации и точки)
Първия ви въпрос не съм сигурна, че го разбрах.
По втория въпрос - самостоятелните частни ясли, за да носят точка, трябва да са регистрирани в СРЗИ. Може да ровите директно в регистъра на СРЗИ на сайта им, но много по-лесно е да отворите списъка в т. 4 от секцията Ръководства на сайта на ИСОДЗ - там са изброени яслите, които са регистрирани в СРЗИ (съответно дават точка): https://kg.sofia.bg/#/manual

Последна редакция: нд, 30 ное 2025, 02:40 от *Lorena*

Общи условия

Активация на акаунт