Old Money - стилът отвъд тенденциите

• 17 787
  • 281
  •   1
Отговори
# 165
  • "Нищо човешко не ми е чуждо, който ме надмине не е човек" Макбет
На мен темата ми допада, не знам дали е мода или не, но old money като стил, начин на живот, мислене, възпитание и култура са си оттдавна. Представям си уверени, изискани, леко надменни хора, които нямат нужда от вниманието на тълпата, социалните мрежи, лайковете и т.н. профански изцепки. Това не са гладни невидели инфлуенсъри и богаташи първенюта, а хора с потекло и възпитание. Тих лукс, качествени, най-често изработени ръчно и по една бройка дрехи, мебели, бижута. Когато old money е на събитие сред много други хора си личат по увереността, леката дистанцираност, умението да водят учтиви и интересни разговори. Косата на жените изглежда уж неглиже и естествена, но реално, за да се постигне тази визия е дадено състояние. Кожата е чиста и без джуки, силикон, филъри и т.н. извращения, зъбите естествени и в перфектно състояние, гримът лек с мярка и подчертаващ достойнствата. Дрехите на пръв поглед не са нищо особено, но набитото око веднага ще забележи високото качество на материите, перфектната кройка и семплия, но елегантен дизайн, обувките са от естествена кожа, удобни, стилни, също ръчно изработени. Без лога, без крещящи набиващи се цветове, без желание за изпъкване и привличане на вниманието. Колата е ретро, или малка, но еко и поддържана като нова, очилата са хиляди евро, маникюра е дискретен и ненабиващ се на очи. Часовника обикновено е семейна ценност за мъжете, а перленото колие и гривни на жените са от поне пет поколения и са безценни, но се носят с лекота и финес. Чантите не са от известните марки дето всяка втора Виктория Бекъм може да си позволи, а от неизвестни на широката общност майстори, изработени с умисъл, удобство и мисъл за клиента. Първенютата и да искат, и да имат пари няма как да се сдобият с такава вещ. Ето така разбирам аз old money стила.

# 166
Мера, за мен от последния ти пост само първата снимка онагледява този стил. Останалите са чист casual. Дори не мога да си представя в каква житейска ситуация няма да изглеждам абсурдно, ако се спретна с ансамбълчето с къси гащи. На третата снимка виждам един прекалено изрязан топ, с който също много малко жени биха се чувствали комфортно. Колкото до шоколадовата рокля, на нея просто и липсва силует.

Old money стилът го свързвам най-вече с качествени естествени материи и кройки, които акцентират върху предимствата на фигурата и прикриват недостатъците. Възможно е това да е моя интерпретация, нямаща общо с действителността, но в този стил харесвам много панталоните с висока талия, бастите, добре оформените деколтета и най-вече липсата на обозначения на брандове. Че аман вече от ходещи билбордове!

Не съм сигурна от естетическа гледна точка дали този стил ми харесва повече или 50-тарския стил, най-вече десените с точки. За последния обаче нямам нужната фигура, макар и това да не ми пречи да си мечтая да се спретна в някоя рокля с подчертана талия. Нямам обаче чак такава смелост.

# 167
Примерите, които давам са често от утвърдени old money дизайнери. Първата снимка е на дизайнера на следващите ( включително “ансамбълчето” с късите гащи 😄). Не съм ги избрала случайно и публикувала тук. Гледам максимално да се придържам към оригиналния стил, но имайки предвид модерните времена , в които живеем не би било подходящо да публикувам само снимкови материали от време оно.

Jess, благодаря, че го написа . Надявам се така вече онагледено да е по - разбираемо за недоразбралите .
На някои хора просто това им е стила. Casual или класически облечени, винаги изглеждат една “класа” над всички останали.

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 21:18 от •MERA•

# 168
Ето така би изглеждал част от old money стила.

# 169
Хубави примери , Jess
Косите са естествени , живи и небрежно изискани. Гримът е минимален, подчертаващ естествените предимства на заложените черти. Без деколтета ала Николета Лозанова, без натрупване не аксесоари.

# 170
Old money си е точно маркетинг понятие, популярно стана по Ковид време. Новата инкарнация на preppy стила от началото на милениума, вдъхновен от униформите на учениците в т.нар. prep schools, където децата на голямото добрутро се подготвят за Бръшляновата лига — блейзъри, пуловерчета Ралф Лорън, поло ризи, тенис полички. Нещо като Блеър Уолдорф в Gossip Girl, само че нейният гардероб беше доста карикатурен. 

Сегашният old money стил е ориентиран към по-зрели жени, които искат да инвестират в класически тоалети в пост-пандемично време на рецесия, война, икономическа и политическа несигурност, затягане на коланите, засилване на консервативни и десни течения и т.н. Съответно бързата мода се ребрандира като стари пари.

В България няма old money и не е имало от 1396 г. От европейска гледна точка и в САЩ няма стари пари.

Иначе повечето истински стари пари, както повечето хора изобщо, не се обличат никак добре, ако нямат стилисти и отношение към модата и дрехите.

Скрит текст:

Ако под old money се има предвид да носим копи-пейстнати тоалети за езда, тенис, ски или ветроходство в мола, това е смешно.

Ако говорим за old money в смисъл на естествени материи; цветове и силуети, които ни отиват и са съобразени с времето и мястото; липса на крещящи щампи и лога; придържане към по-класически неща, вместо да следваме 24-часовите трендове в Инстаграм; липса на вулгарност; липса на желание да бъдем забелязани на всяка цена — то това е просто класически стил, който никога не излиза от мода и е достъпен и адекватен за всички класи.

# 171
Много добре и ясно казано. Разбираемо. И се покрива и  с моето виждане по въпроса.

# 172
Където аз живея, децата ходят на училище с униформи не защото имитират или се подготвят за нещо, а защото често са обект на нападения и грабежи от лица, които идват от други райони за да крадат. Всички деца изглеждат еднакво на училище без значение с какви възможности са родителите им. Мога да кажа, че стилът не е ориентиран само към зрели жени, нито към слабички както се писа по-напред в темата. Познавам жени, които не са 36-38 размер, но винаги изглеждат безупречно.

П.С . Ботушите на кралицата ,от примера по- горе ,ги носим и ние простосмъртните. Пред всяка къща в района има такива ботуши. Има си и специална стойка за съхранението им. Живеем близо до гора , имайки предвид дъждовното кално време през по- голямата част от годината, гумените ботуши са си направо класика 😄.

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 21:44 от •MERA•

# 173
Ама, естествено, че ако газиш кал, ще носиш гумени ботуши. Това е въпрос на практичност, не на стил, пари или принадлежност към еди-каква-си класа.

И баба ми навремето като ходеше да дои кравата, си слагаше гумени ботуши и синя работна престилка. А, и кърпа на главата, за да не ѝ се вмирисва косата на обор. Все практични избори с оглед на дейността, която върши и е част от ежедневието ѝ.

Но ако баба ми беше кралица, медиите щяха да я снимат с аутфита за обора. Простолюдието и най-вече средната и високата средна класа, които най-много искат да наподобяват висшите класи, щяха да припаднат какъв невероятен аристократизъм е това, а модните къщи веднага ще започнат да измислят линии, вдъхновени от баба ми. И в крайна сметка хора, които са виждали крави и обор само на картинка, ще започнат да носят тези дрехи в тотално несвързани ситуации.

Така е и с ризите за поло, полите за тенис, обувките за лодка. Така е и със саката от туид, които оригинално са били просто груби връхни дрехи за лов в неприятния шотландски климат, нищо гламурно или луксозно, а сега се носят по кафенета и молове в Дубай, и т.н.

# 174
Clare ,  и така може да се каже - old  money e практичност , облечена в качествени и устойчиви материи, съобразени с повода , времето и да речем конкретно събитие 😊.
П.С. Не съм ходила в Дубай, не знам как се обличат там по кафенетата и моловете.

# 175
Old money не ми е баш АКС. По-скоро не толкова извесната европейска аристокрация (италианска, немска, австрийска, френска, нидерландска) плюс фамилии като Ротшилд, Рокфелер, Вандербилд, Гинес и т.н. Не знам защо се твърди, че бил станал популярен от няколко години. Този стил винаги си го е имал, жалки копия тип клюкарката и пънещи се инстаграм звИзди не са и никога няма да са old money. Дори и сега да е известен и на мода това ще отмине, но old money с техния стил, маниери, възпитание, скъпи и качествени дрехи, безценни бижута ще си останат. След 30-тина години пак може някоя сошъл медия звезда да се сети за него и уж пак да е модерен. А истината е, че това си е начин на мислене, живот, облекло и т.н. на много богатите и анонимни хора и той никога не е излизал и няма да излезе от мода докато ги има.

# 176
Да де, това казвам и аз. Има едни дрехи, които европейската аристокрация си носи по определени поводи съобразно времето, мястото и дейността, нещо като униформи — за лов на лисици; за поло мач; за следобеден чай; ежедневен костюм и т.н. Не ги възприемат като модерни, класни или нещо кой знае какво, даже (навремето) това често буквално са дрехи, наследени от родителите им и преправяни с годините и носени сто пъти, особено при мъжете. При жените малко повече се менят модите. Нямат една всеобхватна дума за тях, не ги наричат old money стил, а просто дрехите ми за Балморал или дрехите ми за лодката. Както всички ние си имаме дрехи за някакви ситуации — за парка, за вечеря с мацките и т.н. Не ги наричаме моя middle class стил.

Обаче идва маркетинг машината на 21 век и лепва на всичко това етикета old money и вече всички плебсове сме чували за него. И дизайнерите започват да бълват едни аутфитчета, които са уж вдъхновени от т.нар. old money дрехи, но само бегло приличат на тях. Нито пък целевата им клиентела са реалните old money-та. Които, впрочем, също са част от съвремието и се кефят на модерни трендове и си носят анцузи и суичъри вкъщи и в ежедневието. Не съдете само по стилизираните ПР снимки.

Отделно, т.нар. old money елегантен и ненатрапчив стил всъщност е много нов Innocent И се оформя постепенно след Френската революция, когато в тези среди много рязко става супер модерно да имаш глава на раменете си, вместо да носиш огромни кринолини, копринени кюлоти, разголени деколтета, брутално крещящи цветове, напудрени перуки и подобни вулгарни екстравагантности — маркерите на европейската аристократична мода допреди това.

# 177
За old money от европейската аристокрация веднага се сещам за Беатрис Боромео, която е омъжена за принц Пиер Казираги.

# 178
Беатриче Боромео е също с аристократично потекло.
А за old money стила — струва ми се, че думите уместност и качество най-кратко го описват.

# 179
Много хубава двойка са .
Бих добавила, че за old money личните вещи и дрехи имат освен практическа и сантиментална стойност. Ако дрехата ,чантата  или аксесоарът са със запазено качество ( все още ползваеми, а те най-често са ,тъй като са направени от качествени и устойчиви материали) се предават на следващото поколение. Виждала съм как сватбената рокля на бабата се преправя на рокля за кръщене на бебето , например. Кашмирени пуловери , макар и поизядени от молци, отиват на поправка ( кърпене) , костюмите и панталоните се стесняват или отпускат докато стават за носене, бижутата ходят на почистване и полиране, кожените дрехи ходят на специално почистване , останалите на химическо и т.н.Шалове , чанти и ръкавици се носят от няколко поколения. За часовниците се спомена по-напред, че са наследствени. В този ред на мисли, не купуват нещо защото е тренд или на промоция. Купуват ако имат нужда и/или с инвестиционна цел.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 01:22 от •MERA•

Общи условия

Активация на акаунт