Old Money - стилът отвъд тенденциите

• 12 348
  • 259
  •   1
Отговори
“Олд мъни” стил (от англ. old money style) е естетика, вдъхновена от аристократичния, наследствен лукс на заможни фамилии, които не показват богатството си с лъскави брандове, а с изтънченост, дискретност и вкус. Представлява визия, която излъчва класа, традиция и безвремие.

🕰 Основни черти на old money стила:
 🎨Цветова палитра: неутрални и приглушени тонове : бяло, кремаво, бежово, тъмносиньо, бордо, кафяво, маслено зелено, сиво.
🌱Платове от естествени фибри като кашмир, лен, вълна, коприна, памук, туид.
🧥Кройки: класически, добре структурирани, никога прекалено впити или разголени.
🕶Аксесоари: перли, ретро часовници, кожени колани, мокасини (loafers) ,шалове от коприна, ретро слънчеви очила.
💄 Грим : мининален, подчертаващ естествените черти , без изкуствени мигли, татуирани вежди и филъри в устните тип патешка уста ( duck lips ). Косата е без екстеншъни в натурални тонове
💅🏼 Ноктите са къси или с лека дължина в неутрален или натурален цвят, никога в ярки цветове и декорации.
👞 Обувките са от естествени материи , без ултра високи токове, платформи, катарами и синджири.
👝Брандове: малки или липсващи логота ,често незабележими или винтидж .При old money марката не е задължителна. Стилът идва отвътре - с възпитание, увереност и мярка, не с етикет
Класически марки в стил old money са Ralph Lauren, Max Mara , перлите на Chanel .

📝 Какво бихте добавили ?

🕰 Според вас стилът наследява ли се, или се изгражда?

Примерни визии:

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 09:37 от •MERA•

# 1
Прекрасна тема, MERA.
Стилът, както и всяка форма на изкуство, съм сигурна, че е талант от заработени не само в един живот качества. Не задължително наследствен, а надграждащ от нивото, което си носиш по рождение. Ако човек няма талант, но тепърва решава да го изучава, ще бъде посредствен и ще му отнеме много години и къртовски труд докато достигне точката, в която ще е разпознаваемо отделен от тълпата.
Old Money не е само стил на обличане, то е начин на живот, интереси и мироглед. И в повечето случаи се усеща още от детството.

# 2
  • Melmak
Интересна тема, бих се радвала да я напълним с красиви снимки и идеи.
Любима ми е кралица Летисия, която скоро беше в този тоалет.

Тя е от малкото дами, които могат да носят бяло в присъствието на папата.

Надявам се повече дами да се вдъхновяват от old money style. Мисля, че вкус се възпитава и изгражда. Не съм имала пример вкъщи, майка ми не обича много да се занимава с такива теми и се е налагало сама да възпитавам вкуса си.

# 3
Ох много ми е смешно с тази нова дъвка във форума - old money style. Познавате ли поне някой дето да е олд мъни че да знаете кои марки носи?

Един пример - Парис Хилтън, пък и сестра й. Те не са ли точно old money - кажи речи 100 години назад е бизнеса им, а те не ходят с тъмносини сака и бежови панталони.

# 4
  • София
В детството ми всички жени бяха “олд мъни”, сега са омачкани левчета.

# 5
В детството ми всички жени бяха “олд мъни”, сега са омачкани левчета.

До 70-те , като гледам по стари снимки, всички обикновенни хора по улиците са били "old money style".
Просто течението в модата е било такова.
След това постепенно към 1975г. да речем , бавно започва промяната за да стигнем до днес 50 години по-късно, където всеки носи каквото хване, при ставането си от сън.
Към днешна дата, човеконаселението си е концентрирало вниманието в "екраните", а не в хората около него.
Ценностната система е променена, масата има друго търсене.

# 6
Парис Хилтън е типичен пример за new money. Това, че произхожда от стара фамилия, не я прави автоматично носител на old money естетика. Стилът ѝ е всичко друго, но не и класически сдържан.

Марката  не е задължителна. Old money не носят дрехи, за да показват какво могат да си позволят. Те избират качеството, удобството и класата пред логото. Много често не можеш да разпознаеш какво носят и точно това е смисълът. За тях стилът не е демонстрация, а естествено продължение на възпитанието и принадлежността им.

Познавам хора от old money среда - личи си не само по стила им, а и по начина, по който се изразяват, общуват и дори мълчат.

# 7
  • Melmak
Олд мъни е цялостен стил и възпитание, отразяващ се и в ежедневието. Понякога мисля, че обикновените хора прекаляваме с някои тоалети, бижута, въобще слагаме повече. Особено за празници, случаи. Тук за сватби, балове и други официални поводи много се кичат всички.
Човек може да е стилен с много по-малко.

# 8
  • Berlin
Old money си ако имаш money, хехе, и то не е само стил на обличане. Иначе сигурно е много яко да се обличаш така, но това не те прави old money, просто те прави облечен по начин, по който old money се обличат. Иначе изглежда приятно, няма да си кривя душата, харесва ми - чистичко, спретнато, базови дрехи основно.
Добре, че беше делото на Гуинет Полтроу, че да добие известност в социалните мрежи този “стил” и да чуем кои са скъпарските марки. Според мен е hype и ще отмине.

# 9
Много точно казано hechiera_ и GeryGG.
 old money е наистина цялостен начин на живот, не просто дрехи и аксесоари. Сдържаността, дискретността и вкусът личат дори в най-ежедневните избори  , освен облеклото ,като как поздравяваш, как се изразяваш , как се гласиш  за специални събития и т.н.  

Примера с кралица Летисия много ми хареса.

abs, old money стилът съществува много преди делото на Гуинет Полтроу и социалните мрежи. Не е задължително да имаш много пари, за да излъчваш old money.

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 11:24 от •MERA•

# 10
Познавам хора от old money среда - личи си не само по стила им, а и по начина, по който се изразяват, общуват и дори мълчат.

Българи?

# 11
  • София
Да, аз познавам такива хора. С богати родители и прародители, не на заплата. С бизнеси и наследства.
И потвърждавам, че не се обличат пищно. Е, не са и като от Инстаграм, но определено нищо общо с чалга стила, който се шири навред.
И че си правят сметка на парите.

# 12

Българи?

Да, има такива сред съседите и обкръжението ми.

Моето мнение е, че е въпрос на избор , а не толкова на финансови възможности. Една класическа , памучна риза може да струва по-малко от една накъсана тениска на Balenciaga, например.

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 11:35 от •MERA•

# 13
Ох много ми е смешно с тази нова дъвка във форума - old money style. Познавате ли поне някой дето да е олд мъни че да знаете кои марки носи?

Един пример - Парис Хилтън, пък и сестра й. Те не са ли точно old money - кажи речи 100 години назад е бизнеса им, а те не ходят с тъмносини сака и бежови панталони.
Във всеки род си има издънки и "черна овца". Парис Хилтън може да е всякаква, но много добре си я спомням в Биг Брадър. В семпла рокля, естествено изглеждаща, с прибрана отстрани коса и лек грим. С обрано поведение и дискретност в жестовете. До нея наша Лианка изглеждаше като евтина труженичка от околовръстното. И двете са красиви жени с почти еднакъв ръст и телосложение, но от едната до другата има вселени разстояние...
Скрит текст:

Това е начин на живот, който ако не можем да живеем в цялост, то поне можем да заимстваме идеи за начин на обличане. Wink

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 17:35 от Sysly

# 14
И в България има old money, в периода 44-89 масово са изселени, ограбени, пращани в лагери, заселени в квартири с по една стая и т.н.грозни истории, но тези хора, имайки образование, култура, мироглед и най-вече с ясната мисъл, че човек има само себе си, са възпитали и образовали деца и внуци. Та това са българските old money.

Общи условия

Активация на акаунт