Old Money - стилът отвъд тенденциите

• 16 573
  • 281
  •   1
Отговори
# 30
  • Street of Dreams
Живея в Хамбург и потвърждавам. Още през 2003 ми направиха впечатление богатите, как семпло се обличат в неутрални цветове с едва видими бижута, после опознах и историята и  културата им. Автопарковете в скъпите квартали са повече от скромни. Къщи за няколко милиона, два метра дувар и отпред - VW Polo.
Както казах, всеки може да се облича семпло и изчистено и с хубави материи - нищо лошо няма, само да не му вика "old money", защото без бекграунда са си просто дрехи.

# 31
  • Berlin
Ето това е право в десятката, последната част особено.
… всеки може да се облича семпло и изчистено и с хубави материи - нищо лошо няма, само да не му вика "old money", защото без бекграунда са си просто дрехи.

# 32
говорим за стил нали?
Това е име на стил.
Какво се опитвате да кажете?
Че не можеш да се обличаш в определен стил ако нямаш Х пари в сметката ли?

Нищо не е в десятката, това с милионерите облечени в Зара и возещи се на Поло са вицове 🤣

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 18:56 от Al Georgieva

# 33
Използвах  “old money” като термин, защото така нашумя и хората разпознават този стил по него. Разбира се, самата визия не може да предаде цялата културна тежест, но служи като отправна точка :семпъл стил, естествени материи, дискретна елегантност. Не твърдя, че става дума за реален произход или бекграунд,  а по-скоро за естетика, която резонира с определени ценности като умереност, качество и липса на показност и това , пак казвам, няма нищо общо с марката на дрехите , часовника или колата.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 21:07 от •MERA•

# 34
  • Berlin
Аз имах предвид точно това, което съм цитирала (особено последната му част), а не цялото мнение.

# 35
Съгласна съм, че „old money“ като термин  значи повече от просто семпли дрехи и си има културен и исторически контекст. Но пък модата винаги е била език на символи. Терминът днес се използва не толкова буквално, а като ориентир към един изчистен, ненатрапчив и залагащ на качеството стил. Аз мисля , че елегантността е достъпна за всички, без значение какво са отглеждали или работили предците ни. Да, този стил е естествено продължение на традиционен модел на естетика , но вече бяха дадени примери с Парис Хилтън , която не е типичен представител на old money, но е наследник на богаташка фамилия  от едната страна и Шанел от другата . Ако трябва да доказваш нещо , значи не го притежаваш. И това важи не само за стила.Old money не се опитва да бъде нещо. То просто е.

🏛 Откъде тръгва терминът Old Money?
Терминът old money възниква в Англия и САЩ през 18 - 19 век, като начин да се опише онова социално-икономическо съсловие, което притежава наследствено богатство - пари, които са натрупвани, предавани и запазвани през поколения.Това не са „новозабогатели“ индустриалци, а фамилии, чието богатство често идва от: земевладение и аренди (в Англия), банки, корабоплаване, търговия, по-късно университети и фондации .

🇬🇧 Англия: Аристокрацията
В британския контекст old money означава аристократични фамилии с титли, замъци и влияние в кралския двор или Парламента. Те често не „работят“ в съвременния смисъл, а управляват наследствени имоти, фондове, сбирки от изкуство и културни институции.
Примерни фамилии:Ротшилд, Спенсър (родата на принцеса Даяна),Кавендиш.
Препоръчвам тази поредица във връзка Английската аристокрация :

🇺🇸 САЩ: Източно крайбрежие и „The Establishment“
В американски контекст old money обикновено се свързва със семейства от Нова Англия и Ню Йорк . Това са хора, чийто произход се връща към първите заселници и индустриалните магнати от 18 - 19 век. За разлика от новобогаташите от Силициевата долина или шоу бизнеса, old money семействата избягват показността.
Примерни фамилии:Вандербилт, Рокфелер, Астор, Дюпон, Кенеди.

Какво ги отличава?
-Умереност и традиция
- Наследство и възпитание : фокус върху образование, култура, етикет
-  Дискретност : избягване на показност, лога, медийно внимание
- Собствен стил на живот : клубове, яхтени състезания, класическа музика, изкуство

Терминът nouveau riche (новобогати) се появява през 19 век като противопоставяне на old money. Той често е използван подигравателно от елита към хора, които демонстрират богатство, но без да имат „вкуса“ и мярката, характерна за старата аристокрация.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 21:45 от •MERA•

# 36
Имам един любим ситком, в койтo  в един от епизодите осмиваха "old money" стилът  на живот изобщо. Живееха  в кооперация ,където живущите  свикваха събрания , на които се порицаваха остро съкооператорите, дръзнали да си поставят малко по-цветна изтривалка пред вратите , кичозен сувенир на терасата и изобщо всяко "нещо" или "цвят " извън строго приетите и допустими . Общо взето , също става въпрос за вид снобизъм, а не толкова , за скромност или усещането, че си "над нещата ". Нещо като "показна скромност" , доближава ми се до идеята на униформите

# 37
  • The Evergreen State
Интересна тема. Някои от роял дамите - Летиция от Испания и Мери от Дания, и Максима от Нидерландия - те не са родени old money, но са възприели този стил защото този е стила, възприет и утвърден от интелигенцията навсякъде по света. Моето мнение по въпроса на темата е - да, този стил може да се възприеме и следва от всяка жена, която се вдъхновява от него.

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 05:31 от Athena

# 38
Чета чета и пак виждам да се спряга посредната модерна думичка, в слючая олд мъни като нещо ново и революционно....а всъщност иде реч за нещо което винаги го е имало и не е някаква новост.
Иде реч за обличане с вкус. Защото има и безвкусно облекло.
От край време си има хора които се обличат с вкус и подходящо за даденото събитие..и такива които да си признаем, са скарати с вкуса.

Та. Ню мъни е облекло модерно за дадения момент.
Олд мъни си е класическо облекло..модерно винаги.
Например на важно събитие да речем интервю за работа винаги се обличам представително - с риза/панталон..а не с дънки и потник или тениска...

# 39
Или т.нар. прилично облекло.

Няма нищо ново и революционно, но все повече момичета и млади жени искат да са облечени така - класически, умерено, ненатрапчиво, без лога, без секси изсилени дрехи. Имат по-скромни гардероби, не купуват купища дрехи, а само необходими неща.

И не, модерното в момента не е ню мъни, а последна мода

# 40
Олд мъни е философия и начин на живот, не е мода и не е стил. Фамилията ти да говори повече за теб, отколкото тоалета. От там и правилото, че "по-малкото е повече" и ако модата минава и заминава, то стилът остава. А него или го имаш, или не, той не се купува с пари. Има много нелицеприятни примери за това.
Да се облечеш отгоре до долу в бежов цвят не значи, че си "олд мъни" ако дрешките ти стоят на теб като откраднати от чужд простор и крещят - Илиянци!", дори да са купени за четири цифрени суми от лъскав МОЛ.

# 41
Не съм съгласна, че old money не е стил. Напротив , стилът е неговото видимо проявление.
Old money , както вече писахме, е културен код, който се проявява и визуално. Това как комбинираш цветове, материи,кройки и аксесоари е стил. Стил, който както съм писала в заглавието на темата е отвъд тенденциите и последната мода. Да, не е просто „да си в бежово“, защото се изисква повече от цветова комбинация “ton sur ton” .

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 12:30 от •MERA•

# 42
"Стари пари"

"Нови пари"

# 43
Понеже темата е пусната в раздел красота и мода, нека все пак да се говори точно за това.
Този стил много взаимства от хобитата и заниманията на бившата аристокрация (предимно английската). Та става въпрос за спортове като тенис, езда, яхтинг, лов, поло и т.н. Пълно е с тенис пуловери и къси бели полички за жените и бели шорти за мъжете. Клинове с жокейски ботуши и тесни сака. Раирани блузи и бели панталони за яхтата и якета за лов в цвят каки плюс кожена чанта в кафяво за принадлежностите и т.н. А, и също така бял лен от глава до пети за горещите лета по курортите и шотландски кашмир и туид за зимните разходки по разните имения.
Въпросът е как да се интегрира всичко това в ежедневието без да изглежда смешна и нелепа жената, която няма нищо общо с подобен лайфстайл.

# 44
Аз съм убедена, че жената, която ментално и визуално е достигнала нивото на описания стил, въобще не се интересува за кого изглежда "смешно". По-скоро нелепи са оценяващите я като смешна.
Това е красотата на класиката - тя не е мода, течение или краткосрочна тенденция; класиката е доказано вечна.

Общи условия

Активация на акаунт