Old Money - стилът отвъд тенденциите

• 16 585
  • 281
  •   1
Отговори
# 45
Няма бивша аристокрация, нея си я има и никъде не е отишла. Grinning Но наследниците на наистина най-богатите фамилии не обикалят телевизиите и не фигурират в списъците на Форбс, просто защото те ги финансират. Grinning

Идеята  на този начин на обличане е само и единствено комфорт. Дрехи от естествени материи в натурални цветове, свободно струящи около тялото, които не създават никакъв дискомфорт. Това не е продиктувано от модни тенденции, а от удобство без да ти пука какво е модерно в този момент. Толкова да си си надвил на масрафа, че последното което те интересува е как изглеждаш, защото можеш да имаш всичко и мнението на околните е без никакво значение. Та това са хората, които плащат на задаващите модните тенденции, не за да ги следват те самите, а да печелят от тях.
Толкова е просто! А ние ще се изтрепем да спорим кое е модерно и кое не. И аджеба, "олд мънито" стил ли е или не е.Grinning

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 17:30 от Sysly

# 46
Човек не изглежда смешно в лен лятото, нито е смешен зимата с вълнен пуловер и палто от туид.
Няма нужда от специално интегриране на такива дрехи

# 47
Но човек не изглежда old money само от факта, че си е сложил лен през лятото и туид през зимата. Зара и другите подобни са пълни с ленени дрехи.

# 48
Човек по принцип може да е аристократ само ако се е родил в такава фамилия, защото това е затворена каста, търговския стил "стари пари" може всеки да си го позволи, ако му допада. И обикновено се свързва с хора, които предпочитат да се съобразяват с личното пространство на другите и не желаят навлизане в своето.

# 49
  • София
Има си хора с по- така излъчване. Има и такива с каруцарско и евтинеят отдалеч. Мирогледът, интелектът и ценностната система нерядко са изписани на лицето на човека. Виждаш го е жестове, движения, излъчване. И каквото и да облече един духовно беден човек, пак няма да стане.

# 50
Има си хора с по- така излъчване. Има и такива с каруцарско и евтинеят отдалеч. Мирогледът, интелектът и ценностната система нерядко са изписани на лицето на човека. Виждаш го е жестове, движения, излъчване. И каквото и да облече един духовно беден човек, пак няма да стане.
Мит е, че аристократите са красиви и изглеждат одухотворено, дори напротив. Заради кръвосмешенията във времето има такива "красавци и красавици", че само по диамантите или часовниците можеш да се досетиш какви са.
Една от най-богатите аристократични фамилии в Италия - Фрескобалди. Ако ги срещнете на улицата, дали ще ги отличите от останалите?
Скрит текст:

# 51
По Discovery има много хубава документалка за аристокрацията, която явно е същността на тази тема. Та там разказват как аристократите обедняват след либерализацията на пазара и други събития. Започват да си продават замъците и именията, просто защото нямат пари да ги поддържат вече. А пък много забогателите американци или т.н. от вас new money хора, си купуват титли като се женят за разорени аристократи, които съответно вземат новите пари с охота, пренебрегвайки духовните си old money ценности. Децата родени от такива бракове какви са - old money или new money?

# 52
  • Melmak
В наше време се сещам и за доста знантни фамилии, които след 1944 са били избивани, изселвани и ограбени. Дори преди това също, познавам човек, от такъв род, бягали са от Русия, където дедите му са избити. Човекът говори 4 езика и е доста изтънчен и образован, с ценности, но никога не са успели да си върнат заграбеното. Сега работи обикновена работа, но вкуса, стила и ценностите не може никой да му ги отнеме.

# 53
Лично аз не бих ги отличила сред другите хора на улицата, ако улицата е в Милано Simple Smile но може би и това е идеята - предполагам, че не искат да бъдат забелязвани. На снимката аз виждам група усмихнати хора, облечени с мярка - без крещящи бижута, екстравагантни кройки и цветове, без голотии. Харесват ми.

# 54
  • Melmak

Тези двечките са щерките на p diddy, тази снимка наскоро ми попадна. Надолу не се вижда, но са с много къс минижуп. Само като им видиш ръцете с тези нокти.. ето как не се прави!

# 55
Интересен въпрос , DiscoBiscuit.
Стилът е личен избор.
Ако децата бъдат възпитани на уважение към стойността над цената ще изградят old money излъчване, независимо откъде идва богатството.
Ако бъдат научени, че всичко се измерва в показност и блясък ще поемат по друг път.

По-горе дадох материал за гледане, който изобразява живота на Британските аристократи и как с времето нещата се променят, света се променя ( Downtown Abbey).

Щерките на Диди нямат old money background и явно не са избрали да го прилагат в стила си .

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 15:31 от •MERA•

# 56
  • София
Имам колежка с такива ноктаци. И тениски си дрехи с огромни надписи GUESS. Joy

Не говоря за красота и правилност на чертите, а за одухотвореност. И тези на снимката не ми приличат на каруцари, да.

# 57
Законните деца наследяват титлите, така че се водят "old", ако ще и другия родител да е докарал инфаркт на аристократичната част от родата с това от кой долен и невъзпитан плебс е.

# 58
  • Melmak
Имам колежка с такива ноктаци. И тениски си дрехи с огромни надписи GUESS. Joy

Имам приятелка от малък град. Повечето едри земеделци или бизнесмени, всичко живо е с надути джуки и Гес. Явно Гес е някакъв символ на статус и пари. Ако не пише с големи букви Гес, просто ти си никой. На всичко, на яке, блуза, чанта. Ми.. има си такива хора, за тях това явно е апогея. Толкова си могат. 😁

# 59
Законните деца наследяват титлите, така че се водят "old", ако ще и другия родител да е докарал инфаркт на аристократичната част от родата с това от кой долен и невъзпитан плебс е.

Не съвсем . Дори  законните деца не  наследяват old money титла в културния смисъл на понятието.
Те могат да наследят титла по линия на благороден род, но old money като идентичност не се изчерпва с юридическо право или кръвна линия. Това не е титла като “граф” или “виконт”, която просто преминава по закон, а културен код, който се възпитава.

Ако едно дете израсне с манталитет на всичко се купува, всичко се показва,ако възпитанието му е фокусирано върху показност, ако у дома не се говори за книги, история и стойност, а само за марки, показност и т.н.,тогава то няма да бъде old money, независимо каква титла притежава по рождение.

Общи условия

Активация на акаунт