Old Money - стилът отвъд тенденциите

• 16 594
  • 281
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Да, guess e статусът на раята.

# 61
Законните деца наследяват титлите, така че се водят "old", ако ще и другия родител да е докарал инфаркт на аристократичната част от родата с това от кой долен и невъзпитан плебс е.

Не съвсем . Дори  законните деца не  наследяват old money титла в културния смисъл на понятието.
Те могат да наследят титла по линия на благороден род, но old money като идентичност не се изчерпва с юридическо право или кръвна линия. Това не е титла като “граф” или “виконт”, която просто преминава по закон, а културен код, който се възпитава.

Ако едно дете израсне с манталитет на всичко се купува, всичко се показва,ако възпитанието му е фокусирано върху показност, ако у дома не се говори за книги, история и стойност, а само за марки, показност и т.н.,тогава то няма да бъде old money, независимо каква титла притежава по рождение.

Първото болднато всъщност е едно от условията за второто Simple Smile

# 62
•MERA•, дай пример за българи old money, които отговарят на твоето разбиране, моля.

# 63
Стилът “old money” има много специфичен исторически и културен произход. Това не е просто начин на обличане, а естетика, която отразява определен тип социален статус, образование и семейна традиция, често свързани с наследено, а не с наскоро придобито богатство.
Хората обличащи се в този стил нямат нужда от показност или одобрение, защото много добре знаят кои са!

Характеристики на този стил са:
Дрехи шити по поръчка: предимно естествени материи: кашмир, лен и туид.
Цветовете предимно са неутрални. Аксесоарите дискретни, но скъпо струващи. Доста често бижута предавани по наследство, имащи история.
Философията на този стил е “ Ако знаеш, знаеш, ако не, не е за теб!”
Само тези с определен културен или социален произход могат да разберат неговата историческа, техническа и естетическа стойност.
Добре поддържан външен вид, не крещящ такъв.

Прави сте, че от няколко години се въртят в социалните мрежи видеа как да се обличаш в него.

Много чести класическият стил се смята за “ old money”, но за мен не е точно така. Изисква се определен бекграунд.
Стил, който набляга на малките детайли.

# 64
  • Street of Dreams
Да, guess e статусът на раята.
Old money is the new Guess.

# 65
•MERA•, дай пример за българи old money, които отговарят на твоето разбиране, моля.
[img width=451

Има  български семейства, които носят old money дух, но те не парадират, не се появяват в медии и не използват тик- ток приложение или инстаграм.Тези фамилии просто не се афишират.

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 16:24 от •MERA•

# 66
  • София
Да, в Инстаграм.
Но в България все още има останки от интелигенцията. Някои са преследвани и избити, както вече са написали.

# 67
Той горния не парадира, само съди държавата след като първо заяви, че нищо не иска. За едни 800 дни да споменаваме... Снимка на баща му по би подхождала.

# 68
Да се включа с автентична лична история по темата:
Синът ми дели апартамент в университета си в Люксембург с французин. Сближават се покрай неволите с ковид изолацията…
По някакъв повод, момчето му  помага да си върже вратовръзка, за РД - му подарява ръкавели / бутониери/от нефрит, води го на скуош…. Виждайки ръкавелите, ми става странно и интересно. Ние, разбира се, познаваме въпросния младеж- абсолютно обикновен, интелигентен, но скромен, благ. Много любезен с нас, без да се натрапва, като сме били по-дълго време на гости в общежитието. Учеше си право, късаха го от време на време…
 И започват да ми се оформят  полека - лека някакви съмнения: първо - името му беше много дълго, включваше и женското Мари.
Второ- възелът на вратовръзката на сина ми- мнооого особен и красив.
Трето- стилът му на обличане- сака с монограм на име и фамилия.
Свиреше страхотно на класическа китара,  играеше скуош и тенис…
Синът ми каза, че няма да ми угоди на любопитството 😉🙂и няма да разпитва човека за род и произход. Ако сам разкаже нещо, ще ми го сподели.
Видях родителите му на дипломирането- направиха ми същото впечатление .
Абсолютно “олд мъни” стил семейство- майката в дантела екрю риза и лек бежов панталон, с малка чанта на Ив сен Лоран,  мокасини на същия дизайнер, таткото със сиво- бежов костюм на дискретно рае и изненада🙃- риза с ръкавели/бутониери/ и монограмче…Бяха дошли с автомобил- голям сребрист😀мини купър .
И жената носеше кутия с домашен кекс🙂 : бил любим и на двамата младежи… Решихме да се видим за късен обяд или ранна вечеря, по случай завършването на децата. Е, тогава чак нашият син сподели, че май Давид- така се казва момчето, бил с “наполовина синя кръв”- майка му е дъщеря на френски графове, но низвергната от родата, заради баща му - с обикновен произход. Е, низвергнали я в някакво “къще” с лозя и изби в Елзас…но след родовия замък около Нант, това е като барака. Човекът  бил готин, скромен и изобщо не парадирал с произход и пари, предупреди ни синът.
Ами няма да крия- имахме много притеснения на вечерята, но абсолютно неоснователни: страхотни хора, мили, любопитни за информация за бг- култура и история- опера, тракийски съкровища…

Та това беше най- близката ми среща с олд мъни хора- на вечерята бяха - майката с дантелена тъмносиня малка рокля и тъмно син клъч на Ив сен Лоран, обувки в екрю, с нисък ток, с копринени чорапи нюд, бащата с тъмносин костюм, бяла риза с висока яка без вратовръзка, с фишу в сребристо. Нямаше ръкавели /бутониери/този път😉 и беше със сребристи сникърси🙃 на една френска марка с петле- “Льо  кок”

Олд мъни е компилация- стил, манталитет, мироглед, но и произход донякъде. Съгласна съм с Cloe

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 18:21 от ellis

# 69
Копчета за ръкавели ли имаш предвид...че чета за подарени ръкавели и ми вади очите?

# 70
  • София
старите пари са на поне 200-300 години. в България old money няма.

даже и Симеон не попада в категорията, защото няма пари. Simple Smile

# 71
Така виждам стила олд мъни за ежедневна рокля на млада жена

и така, хм....как да кажа.... пак е ежедневна роклята, но колко разлика между двете фигури...

А темата е за стил, за клюки кой какъв е, защо не отидете в раздел Развлечения?

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 18:19 от Al Georgieva

# 72
Копчета за ръкавели ли имаш предвид...че чета за подарени ръкавели и ми вади очите?
Да, аз си ги знам като бутониери, но се притесних да го напиша така😜

# 73
Примери от ежедневието:

Изчистена ленена рокля със сандали :

Памучна рокля:

Тъмносин сет от структурален плат ( би изглеждал по-добре с деликатни аксесоари) :

Черен топ с кремава плисирана пола и семпли обувки/ сандали :

Черен топ и панталон :

Още няколко примерни визии:

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 20:13 от •MERA•

# 74
  • София
Сега е много модерно да си носиш (Х)ермеса откопчана. Тотален нонсенс. Остави кражба, но нарушаваш баланса на чантата, докато се мандахерца отворена на една горна дръжка.

Общи условия

Активация на акаунт