Old Money - стилът отвъд тенденциите

• 16 605
  • 281
  •   1
Отговори
# 75
Сега е много модерно да си носиш (Х)ермеса откопчана. Тотален нонсенс. Остави кражба, но нарушаваш баланса на чантата, докато се мандахерца отворена на една горна дръжка.

Да, съгласна съм.

# 76
Иронията е, че точно този модел чанта е създадена специално с колан, който да се закопчава и да не позволява отваряне на чантата, и изсипване на съдържимото. Grinning
С много прегради за да събира много багаж, но да изглежда елегантно, а не като куфар.

Ох, без да искам всичко изтрих и не ми се пише пак. Smirk

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 20:14 от Sysly

# 77
  • BG
Бутонели се казват копчетата за ръкавели. На първа справка ги предлагат в Теодор.
В детството си имах досег с такива хора като внучка на шивачка.На повечето от тях тоалетите им ги доставях по домовете.Плащаха много добри бакшиши, които спестявах и си купувах платове , от които се учех да си шия класически мадамски тоалети.Обожавах костюма Шанел.
Относно платовете да добавя и шантунг.Има две разновидности-памучен и копринен, обаче от дълги години не съм виждала да се продава.

Чудесна тема!!!

# 78
Благодаря за допълнението, Вивиана.

Ретро шик:

Дамски костюм с чанта Kelly Hermès:

Одри Хепбърн:

Катрин Хепбърн :

Шанел -  ретро глам със спортен чар:

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 23:14 от •MERA•

# 79
  • BG
Прекрасен ретро шик.
Да добавя и още един плат - тафта с ефект шанжан.Преливането на цветовете беше много ефектно.Също и къса наметка от визон и класическите едноредни перли около врата.Претенциозни клиентки на баба ми си бяха издействали допълнителна проба с аксесоарите към тоалета, та и това видях през далечната 1975-та.Тогава се влюбих в перлите.Конкретното бижу е било сватбен подарък през 1931година.Клиентката разказа, че тогава масово са копирали сватбената рокля и тоалетите на Царица Йоана.

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 22:57 от Вивиана Енева 634968

# 80
Вивиана, благодаря за споделените прекрасни спомени и приноса към темата 🌹Обожавам тафта и си нося гордо двете рокли, които притежавам.

Царица Йоана (на италиански: Giovanna di Savoia) е последната българска царица по титла съпруга на цар Борис III. Родена е на 13 ноември 1907 г. в Рим като принцеса Джована Савойска, дъщеря на италианския крал Виктор Емануил III и кралица Елена (от Черна гора).
През 1930 г. се омъжва за цар Борис III, цар на България. След венчавката приема името Йоана (българската форма на Джована) и титлата царица на България.Церемонията е била както католическа, така и православна, за да се уважат религиозните традиции на двете държави.Като българска царица Йоана е известна с благотворителността си,  особено по време на Балканските войни и Втората световна война, когато се занимава с подпомагане на болници и сиропиталища.Родила е две деца:  Мария Луиза (род. 1933) и Симеон II (род. 1937), който по-късно става последният български цар и след 1989 г.  министър-председател на България.

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 23:12 от •MERA•

# 81
  • BG
Има и още една снимка, на която Царицата е облечена в румънска носия в знак на съпричастност към окупираната от Румъния Добруджа.От добруджански град съм.Мамето/така наричахме баба ми/ревностно си я пазеше заключена в малка огнеупорна каса.

# 82
  • София
По Discovery има много хубава документалка за аристокрацията, която явно е същността на тази тема. Та там разказват как аристократите обедняват след либерализацията на пазара и други събития. Започват да си продават замъците и именията, просто защото нямат пари да ги поддържат вече. А пък много забогателите американци или т.н. от вас new money хора, си купуват титли като се женят за разорени аристократи, които съответно вземат новите пари с охота, пренебрегвайки духовните си old money ценности. Децата родени от такива бракове какви са - old money или new money?

Има един страхотен сериал по тази тема - Позлатената епоха, сблъсъкът на старите и новите пари, въпреки че що се отнася до Америка няма много стари пари там.

# 83
  • Down south
старите пари са на поне 200-300 години. в България old money няма.

даже и Симеон не попада в категорията, защото няма пари. Simple Smile
Точно обратното, тази фамилия съвпада в напълно със заглавието и  смисъла на темата.
Много модни линии се опитват да наподобяват този стил и дано бъде добре възприет.
За жалост, в днешен ден явно е модно много кич, пошлост и липса на стил.  За справка конкурса за "Най-красива абитуриентка"

# 84
  • BG
Семейството си е точно по темата.Те са потомци на Савой, Кобург, Бурбон и още някои, за които не се сещам в момента.Там синята кръв е толкова много, че повече от това няма накъде.

От практическа гледна точка с базов гардероб от посочения стил и с правилните комбинации всяка жена изглежда стилно и елегантно.

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 09:11 от Вивиана Енева 634968

# 85
  • Пловдив
Има и още една снимка, на която Царицата е облечена в румънска носия в знак на съпричастност към окупираната от Румъния Добруджа.
Румънска или добруджанска носия? Не виждам логика да е румънска в такъв знак на съпричастност.
Иначе и аз смятам, че семейството си е точно по темата.

# 86
Тази тема взе да се припокрива с онази, в която се обсъждат кралските семейства и богаташи..звездни компромати ли беше или друго се казваше....

Всеки може да се облече с чино панталон, ризка и лоуфъри и да изглежда олд мъни. Някои го правят за повод..други и в ежедневието.

Имам и панталони в гардероба си, и ризи и сака и пуловерчета за над ризите..имам и скъсани дънки....обличам се според повода/мястото /събитието и според настроението...

Залитането в крайност по моди не смятам за нещо престижно. А обличането с ризки и панталони в ежедневието за да сме видиш ли "олд мъни" също е моментна мода.
Куцо и сакато прави клипчета за това в момента..та да, поредната мода е която се опитва да бъде наложена....доста теуспешно по моему.

Има и доста хора които са по средата и не са нито олд, нито ню, мъни в облеклото си.

Какво трябва да пишем по темата...объркана съм малко? Какво тие носим и харесваме - че била в такъв раздел? Или да слагаме снимки от пинтерест Thinking

# 87
старите пари са на поне 200-300 години. в България old money няма.

даже и Симеон не попада в категорията, защото няма пари. Simple Smile
Верно ли!? Joy
Саксен-Кобург-Готската династия води началото си от (1658—1729), а за основател се счита Йохан Ернст син на Ернст I. Вторият син на Ернст I е Алберт съпруг на Кралица Виктория, а издънка от Датският клон на династията са Уинзорите.
И като казах "издънка", не винаги "олд мъни" е равно на стил в добрия смисъл на думата.Grinning

А тук има много снимки на български "олд мъни" - наследници на стари аристократични родове с кралско потекло:
https://www.pinterest.com/madamesaji/europe-royalty-bulgaria/

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 10:14 от Sysly

# 88
Дрехите от ретро черно-белите снимки ги има и сега 🙂
Тези модели рокли, поли, сака, т.н. се шият и в момента, стоят добре.

От копринен шантунг стават великолепни дрехи 🙂
За летен костюм пола&сако е 🩷

# 89
Още разкошни модели на "вечната класика" актуални и до днес:

https://www.pinterest.com/pin/801077852518223417/

На мен ми изтекоха очите. Искам от всички! Blush

Общи условия

Активация на акаунт