Old Money - стилът отвъд тенденциите

• 17 718
  • 281
  •   1
Отговори
# 90
  • BG
Магдена, румънския тоалет е с черна права пола, лачени обувки с каишки през глезена и везана бяла риза с шевици.Гледали сме румънска телевизия достатъчно.Добруджанската носия е представена предимно от Алфатар.В нашия район сме били под румънска окупация/термина е възприет от местните историци/ в периода 1913 - 1940-та година.
Нека да се придържаме към темата.Никой не залита по монархии.Говорим си за стил.Така като гледам за 40-годишната ми "тиха лудост"както я наричам съм си шила почти всичко от стила, пък и ми излизаше с нисък производствен разход, тъй като не плащах сама на себе си🤣😂.Живях 25 години в соцвремената.Тогава както знаете голям избор нямаше и който можеше си шиеше  и се фръцкаше.Уменията ми не може да ми ги вземе никой. Печели се и допълнително от консултантска дейност, иначе професията ми е друга.
Сори за спама.Съфорумката Мера работи в модната индустрия в чужбина, качвала е снимки.Прецених, че сме от една кръвна група, а и темата ми доставя огромно удоволствие.

Към материите да добавя и габардин.Има две разновидности - копринен и вълнен.Обикновено се шият манта, лодени и пардесюта.

# 91
Темата не е за имитиране ,копиране на монарси и последни тенденции .Всеки може да се облича, както му харесва, но това не означава, че трябва да подценяваме разговорите за стил с история и смисъл.Темата е напълно на място в раздел Мода и стил, защото „old money“ е именно това - стил.

Не просто дрехи, а цялостен подход към  семплост, устойчивост, качество над количество без показност. Това са принципи, които се отразяват не само в облеклото, но и в поведението и  начина на изразяване. Ако терминът old money ви звучи претенциозно или ви дразни толкова поради популяризирането му в социалните мрежи , нека говорим за вечната класика или стила отвъд тенденциите.

Вивиана, може да се каже , че сме от една кръв , да . И при мен е наследена естестиката. Работата ми ме среща често с аристократи с титли. В този ред на мисли, може би ние разбираме духа на  old money , защото сме имали / имаме привилегията да бъдем сред тях.
Шивачките ,често в сянка ,са незаменими за old money стила. Зад перфектните визии почти винаги стои една шивачка, която ако не е скроила и ушила целия тоалет го е направила да изгледжа като шит по поръчка.

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 12:10 от •MERA•

# 92
  • Melmak
Значии, ако сега е на мода олд мъни и е масово, дано отмине, че да спре всеки втори да се прави на нещо, което не му идва отвътре и стилните хора може да са по-малко, но да се отличават.
В България от доста години водеща е чалга културата, преди 15 години беше още по-зле с ужасните модели и тупираните коси.
Оказа се, че това май е Мартина от Ергенът и много момичета следваха тази мода по едно време
Скрит текст:

Сега има напредък, но като видиш конкурса за най-красива абитуриентка, който всяка година се организира отново личи безвкусица и кич. Разбира се, не от всички, има и попадения.
Тук на мода си е кичът и липсата на стил. Често доставя удоволствие просто да погледаш хората по улиците в Милано, които са пипнати отгоре до долу и изглеждат прекрасно.
Човек, който умее да съчетава, да се облича стилно и да цели някаква визия, може и от Зара да си купи нещо, може и от скъпа марка, но ще успее да го съчетае добре.

# 93
Old money никога не е било мода. Old money е класика - стил отвъд тенденциите. Имала съм съученици , състуденти old money. Работя с old money - това е култура, отношение, стил, начин на живот.Можеш да купиш скъпа чанта, но не можеш да купиш old money излъчване.
То идва с начина, по който говориш, държиш се, съчетаваш дрехите, аксесоарите, цветовете.

# 94
  • BG
Мера, при мен беше и с чисто практична цел.Когато растеш в семейство, в което няма излишни пари се ориентираш към този стил.Започнах в четвърти клас с две блузи, две поли и една рокля със спестени от бакшишите пари.Старателно кроих, тропосвах и ших на Минервата на баба ми.Моделите бяха от Прамо.Другото, което, надделя в случая, че съм с ръст 176 и още от детската градина стърчах с една глава над останалите и трудно се намираше готово облекло по магазините за такива като мен.

# 95
  • Пловдив
ОК, добре. Съпругата на българския монарх носи румънска носия в чест на или в знак на съпричастност с румънската окупация на Добруджа. Звучи ми малко като да носи фес за трети март, не друго.
Нямаше нужда да ми се разяснява кога е била румънската окупация, известно ми е.
Разбира се, че може да се е снимала царица Йоана с румънска носия, но едва ли символиката е била такава.

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 12:38 от Магдена

# 96
Много искам да напиша нещо по темата, но от мненията все повече започвам да се обърквам какво точно е old money стил на обличане (за потеклото е ясно) и с какво се различава от класическите представи за елегантност или докъде се припокрива с тях.
На мен ми харесва малко повече цвят във визията - дали ще е шал, бижу, чанта или дори основен елемент и пак общото усещане да е за елегантност и ненатраплив шик.

# 97
Вивиана, всички жени в семейството ми кроят, шият и познават качествените материи. От както се помня ми се шият дрехи. Всички мъже в семейството ми носят ризи, някои шити от нас. Още като ученичка сама си рисувах моделите , защото не ми харесваше нищо по магазините, то тогава и нямаше кой знае какви магазини де. За най-хубавия често не стигаше бюджета. В чужбина много се ценят способностите на шивачките, ползват се с уважение от аристокрацията. Кралица Елизабет II не само е работила с лични шивачки, но дълбоко е ценяла приноса им и е организирала събирания в тяхна чест, дори частни чаени следобеди в замъка.

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 12:49 от •MERA•

# 98
Тъканите са ми страст на мен.
Като видя хубав плат изпадам в екстаз.
Дори не ми трябва да го пипна, за да преценя качеството.
Може да имам пет рокли, на искам да е уау плата им

Едната ми баба рисуваше страхотно рокли, обувки, дамски прически, украшения, мотиви за бижута, платове, т.н. , най-често докато говори по телефона с приятелка.
Умееше  да крои и прекроява рокли, поли и блузки , без да вади кройка, без шевна машина.
По нейна идея уших първата си рокля, дошивах я овесена на закачалката, че оплесках деколтето, акцента бяха обици от пискюлите на две шишета Опиум и моята младост 😃
Всичко се шиеше при шивачки, платове се намираха.

# 99
  • Melmak
Моята баба е шивачка цял живот. Всичко можеше да прави, и кроене и много шиеше. Сега е на 82 и вече не вижда.
Много ме е яд, че не усвоих нищо от нея. Аз като бях дете и тийн всичко имаше и майка ми купуваше готови неща. Баба ми е шиела някакви, но не редовно. Беше ми шила дрехи за куклата Барби, бяха много красиви.
Много съжалявам, че не прихванах занаята от нея, за да мога сама да си правя някои неща. Дори за подкъсяване на панталон ходя на шивач.

# 100
Al Georgieva, и а съм така 😍 . Полиестера ми дразни всички сетива. Аз също не притежавам огромен гардероб, но винаги имам какво да облека. Има нещо много специално в това да създадеш нещо от парче плат.

Бул, old money не изключва цветовете. Аз също харесвам цветен акцент в облеклото , придава ми настроение. Не се притеснявай да пишеш. Разликата е в това, че не се използват неонови цветове, според мен. Поне аз не съм виждала да се прилага.

hechiera_, аз “шиех” дрехи за куклите Барби от парцалите, които оставаха след баба, мама, леля .

# 101
  • София
Old money никога не е било мода. Old money е класика - стил отвъд тенденциите. Имала съм съученици , състуденти old money. Работя с old money - това е култура, отношение, стил, начин на живот.Можеш да купиш скъпа чанта, но не можеш да купиш old money излъчване.
То идва с начина, по който говориш, държиш се, съчетаваш дрехите, аксесоарите, цветовете.

от думите ти излиза, че само old money people могат да имат възпитание, култура, вкус, познания за поведение в обществото. това е нелепо от висотата на моите години, но явно за хора под 40 е толкова рядко срещано, че го асоциират с аристокрация, синя кръв и наследени замъци...

# 102

от думите ти излиза, че само old money people могат да имат възпитание, култура, вкус, познания за поведение в обществото. това е нелепо от висотата на моите години, но явно за хора под 40 е толкова рядко срещано, че го асоциират с аристокрация, синя кръв и наследени замъци...

В никакъв случай не съм казала (нито бих могла да вярвам), че само хора с old money произход могат да имат възпитание, вкус или достойно поведение. Напротив ,точно затова казвам, че old money стилът не е въпрос на пари или потекло, а на култура и стил , които могат да бъдат възпитани, възприети, развити и култивирани от всеки.

# 103
  • Melmak
Невъзпитани хора има от всички възрасти.

# 104
  • София

В никакъв случай не съм казала (нито бих могла да вярвам), че само хора с old money произход могат да имат възпитание, вкус или достойно поведение. Напротив ,точно затова казвам, че old money стилът не е въпрос на пари или потекло, а на култура на изразяване, която може да бъде възприета, развита и култивирана от всеки.

доброто възпитание и обноски не са old money стил! те са си норма или поне бяха едно време и все още са в малко по-цивилизованите общества от нашето.

образно казано, old money е да носиш на прабаба си кашмирената жилетка, която е толкова качествена, че времето не я поразило никак, а кройката й е класическа, поради което - вечна... това, разбира се, го могат само хората, чиито прабаби са носили кашмирени жилетки. останалите имитират.

не бъркайте стила на обличане old money с класическото добро възпитание, обща култура, стил на поведение и познания по етикет.

Общи условия

Активация на акаунт