Old Money - стилът отвъд тенденциите

• 17 779
  • 281
  •   1
Отговори
# 180
  • Down south
Темата е интересна, но имам усещането, че много постове съдържат  някакъв роботизиран превод или ако не е така, аз явно не ги разбирам.
Повтаря се едно и също вече страници наред.
Какво точно се цели в темата и каква е дискусяита?
Опреличаване с нещо, което е далеч във времето и ресурсите.
Опит за имитация, защото каквото и да си говорим, има неща, които не се имитират.

Извинете ме за спонтаното включване, може би имам затруднения с разбирането и изразяването на български.
Живея в не чак толкова изискано място.
Имаме много диви животни наоколо, наред с малки и големи опасни, така и с водни и земноводни или каквото там изплува, или излезе.
До сега не ми хрумнало да облека специфичен outfit, за да ги наблюдавам или да опитам да размахам нещо сплашващо ги насреща. А, явно имам остра нужда.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 06:04 от Daylily

# 181
  • "Нищо човешко не ми е чуждо, който ме надмине не е човек" Макбет
Беатриче Боромео е също с аристократично потекло.
А за old money стила — струва ми се, че думите уместност и качество най-кратко го описват.
Нали точно това съм написала европейска аристократка old money. Една от сестрите и е омъжена за Джон Елкан президент на Фиат и внук на легендата Джани Аниели. Братът пък на Джон Елкан, Лапо е известен в Италия с ексцентричните си идеи и облекло, от своя страна Беатриче има още полусестри омъжени едната  за граф, другата за принц ако не бъркам, та old money не обичат много да се смесват със случайни хора, че богатство имат да пазят Joy.

# 182
Италия е една от страните с най-богато благородническо наследство в Европа. Столетия наред полуостровът е бил разделен на княжества, херцогства и републики, всяко със свои знатни родове - Медичи, Сфорца, Орсини, Колона, Боргезе.Още преди Милано да стане модна столица, италианските знатни фамилии са се обличали елегантно. Тоскана е известен район със семейните имения и old money стил,Венеция е туристически и културен център, със запазено old money излъчване.

# 183
  • Berlin
Daylily, няма нужда от специално облекло в този случай, защото не си old money.

На мен ми е странен постът за прекрояване и износване на дрехи от поколенията. Това може да е ставало до преди 40-50г, но сега не мисля, че се практикува чак толкова. Така си мисля, де. Иначе и аз нося на детето скъсаните панталони за закърпване и каквото там друго от дрехите ни може да се поправи, просто защото смятам, че няма смисъл от нови, които ще генерират още текстилен боклук.

# 184
Странен не странен, тук съм виждала 3 сватбени рокли на бабата прекроени за кръщене на внучето. Може да е традиция, не че не могат да купят нова рокля, не знам.

Аз определено се грижа повече за дрехите, които имат висока стойност от към качество и искам да задържа за по-дълго в гардероба си. Отбягвам импулсивните покупки и по-често си оглеждам и пренареждам гардероба . Преди години исках да имам повече и повече и все нямах какво да облека. От както започнах да изучавам по-дълбоко стила се промени и отношението ми към дрехите .
Магазини като Selfridges добавиха услуга за наемане на рокли. Повечето old money не купуват за един повод. Наемането е съвременен начин да носиш нещо много скъпо и дизайнерско без да изхарчиш една камара пари за рокля, която ще облечеш веднъж , например.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 11:56 от •MERA•

# 185
Аз съм преправяла официалните рокли на бабите ми от 50-те години на миналия век и съм ги носила по събития.

Запознах се с една испанска хай дама, тя също пази рокли от бабите си, носила ги е, преправяла ги е, дъщеря и също ще ги носи.

# 186
  • Пловдив
Предполагам, че повечето сме носили рокли на баби и майки, и аз в това число. Вероятно е съвместимо с поведение "олд мъни", но не е изключителен признак на такова.
Както писа някой по-горе, връзва се дори с най-новата тенденция към генериране на по-малко боклук.

# 187
За мен, да преправиш старата рокля на баба или прабаба показва наличие на семейна традиция, запазени връзки между поколенията и не на последно място любов към красивото.

# 188
Да си облечен в стил Old money означава да носиш дрехи с изключително високо качество, без етикети, които да крещят: НЕПРИЛИЧНО  БОГАТ СЪМ.
Тази блузка виждате ли я? Струва 12 500 евро.

А това палтенце струва 10 000 евро

Това якенце е мисля, че 7 000 евро

Роклята е 3-4 000 евро

Тази и тя май толкова беше

Ние можем да имитираме този стил с далеееч по-евтини дрехи. Все пак, светът на това се крепи-на имитацията.
Не е вярно, че богатите не носят Гучи, Ермес и LV. Обаче забелязвам, че си падат по винтидж модели, може би наследени от някоя баба. Но, и новите модели на Гучи се носят много. Аз лично много харесвам Гучи, все пак имат чанти и обувки, които могат да се изгладуват😀 Но, имат и доста скъпи неща.  Пък и тези марки също имат дрехи, които са дискретни и не крещят: гледайтиии, завиждайтиии.

# 189
Гучи имат чудни чанти и обувки, които не те заслепяват с лого и принт.
Много са им хубави.

# 190
Имаме щастието да живеем в модерни времена,  имаме достъп и до по-ниски цени на old money качество и стил дрехи. Не е задължително да плащаме хиляди за дреха, и по-достъпните марки произвеждат изчистени линии от качествени платове и материали.
Като споменахте Гучи, гледали ли сте филма по книгата “ Домът на Гучи”? А съм чела книгата само.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 16:55 от •MERA•

# 191
Гучи имат чудни чанти и обувки, които не те заслепяват с лого и принт.
Много са им хубави.
И удобни😊

# 192
Гледала съм го. Чудесен е филмът.

# 193
Преди малко в ютюб попаднах на видео (сред много подобни, просто това отворих), което най-накрая ми изясни съществен момент, убягващ ми в темата - а именно, че в old money стила, освен класически дизайн, висококачествени материи и безупречно внимание към детайлите, задължително трябва да присъства и приемственост, традиция, нещо, което незабележимо да загатва принадлежност към "стара" аристократична среда. Вероятно затова снощи не успях да си харесам подходящ пример - защото няма как на случаен манекен нещо да е Old money.

# 194
Това също съм го писала, писахме че old money е и културен код, че е начин на поведение, изразяване , общуване и т.н. Old money говорят спокойно, излъчват увереност. Избягват прекомерна емоционалност, лични нападки, крясъци или обиди ,дори в спор. В конфликт или несъгласие също запазват добрия тон. Знаят кога да говорят и кога да замълчат.Винаги благодарят, винаги поздравяват.Ако са поканени някъде  ще пристигнат навреме, облечени подходящо , ще донесат и цветя или малък подарък ( най-често бутилка вино) . Ако трябва да откажат покана или среща ще го направят учтиво. Ако някой е груб с тях няма да отвърнат на същото ниво. Ще запазят спокойно и достойно поведение и ще продължат нататък .

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 17:02 от •MERA•

Общи условия

Активация на акаунт