СМГ "Паисий Хилендарски" - 16 тема

• 38 716
  • 780
  •   1
Отговори
# 405
Спортистите получават спортни стипендии и няма особена връзка с СМГ това. Даже имаше случаи учат като индивидуални ученици,колкото да вземат диплома, зашото спортът изисква ежедневна работа и няма място за особено много математика Simple Smile

# 406
Доколкото знам посредствените волейболистки, в добри отбори и в активна възраст изкарват над милион евро на година( минимума) за там. Затова и на мен ми е любопитно какво сле случва след унито. Но не коментираме травми, здраве..
Стискам им палци и всяко дете е с късмета си, както се казва. Сега се замислям тези от спортното вероятно имат яко напън за сертификат по език, отделно държат на диплома, макар че сигурно там по- лесно им дават оценки.

# 407
  • София
Има много изявени спортисти в училището. В класа на сина ми преди време беше републикански шампион по фехтовка, в последствие приет в Оксофрд комп. науки. Момчето ходеше абсолютно всеки ден на тренировки, а около състезания - и на спортни лагери и отстъстваше, но наваксаваше по някакъв начин.
В съседния клас на дъщера ми имаше момче фехтовач също държ. шампион. Приеха го в ТУ Виена. Нейна съученичка е републикански шампион по триатлон, също всеки ден на тренировки, във ваканциите двуразови. В басейна, докато правеше дължини, на слушалки слушаше текстове от христоматията Blush. Всичко се постига при желание - с дисциплина и организация. Сигурно има изявени спортисти и от другите класове, просто не съм се интересувала. Успяват си децата и на двата фронта. Винаги съм се възхищавала на такива деца. Hands V

# 408
Спортистите получават спортни стипендии и няма особена връзка с СМГ това. Даже имаше случаи учат като индивидуални ученици,колкото да вземат диплома, зашото спортът изисква ежедневна работа и няма място за особено много математика Simple Smile
Много по-често е при менталните състезатели преминаването на индивидуална подготовка.

# 409
Много по-често е при менталните състезатели преминаването на индивидуална подготовка.

Може и такива да има. Засега няма около нас

# 410

Може и такива да има. Засега няма около нас

Около нас има един и половина такива.....половинката е в училище , където не го закачат по история примерно....
Чувал съм слухове / не мога да го потвърдя от първо лице/ , че подобни половинки има често в Бургас и Варна .

# 411
Доктор Сократес почина на 57 години. Това ме шокира. Беше ми любим и го помня много добре от незабравимото световно в Испания през 1982г. Двамата със Зико бяха извънземни. Много ме беше яд, като отпаднаха от Италия заради ужасно слабия си вратар, Юлиус ли се казваше, нещо такова, аз да им бях вратар, по-добър щях да бъда. Италия тогава имаше Паоло Роси, който им набута 3 гола и направи Италия световен шампион, като вкара и на Германия на финала. Не мисля, че в СМГ има такива спортисти или дори приблизително такива 🤣

# 412
Доктор Сократес почина на 57 години. Това ме шокира. Беше ми любим и го помня много добре от незабравимото световно в Испания през 1982г. Двамата със Зико бяха извънземни. Много ме беше яд, като отпаднаха от Италия заради ужасно слабия си вратар, Юлиус ли се казваше, нещо такова, аз да им бях вратар, по-добър щях да бъда. Италия тогава имаше Паоло Роси, който им набута 3 гола и направи Италия световен шампион, като вкара и на Германия на финала. Не мисля, че в СМГ има такива спортисти или дори приблизително такива 🤣

https://smg.bg/uspehi-rezultati-novini/2021/04/13/4865/%D0%BF%D0 … %85-%D0%B7%D0%B0/

# 413
Истината е, че в СМГ не са толерантни към активните спортисти. Не гледат с добро око на отсъствията заради лагери, тренировки, състезания. Казвам го от личен опит. Синът ми беше състезател по сноуборд, републикански шампион по една от дисциплините, с медали от чужбина. Наваксваше материала с много труд и беше отличник. И въпреки това всеки път като станеше дума за по-дълго отсъствие от ден-два класните му се цупеха. Не обръщаха особено внимание и на медалите му. В 9ти клас дойде моментът да избира между спорта и СМГ( треньорите вече поставиха ребром въпроса) и той избра СМГ. Не съжалява, а сноуборда остана само хоби

# 414
  • София
adellady, благодаря за споделянето на личен опит! Браво на твоето момче, което се е справяло. И моите впечатления са такива - децата-спортисти успяват да се справят и с ученето, момичето-триатлонист завърши с пълен отличен. Другото момче от Оксфорд също беше отличник. Момчето от ТУ Виена е и състезател по Физика, с медали от състезания.
Но не съм забелязала ръководството да не толерира тези спортисти, напротив харесват си ги. Винаги са давали подписи, когато трябва и за отсъствията. Синът ми ходеше с приятеля си до директора (още беше Тонев) да искат разрешения за отсъствия над 10 дни,  никога не са имали проблеми.

# 415
Да, проблеми чак не е имал, но по никакъв начин и не беше насърчаван.

# 416
Факт е, че всеки уни иска диплома, сертификат за език и постиженията за спорта.  Нооо, изискват определен успех по време на следването, което наистина е изключително трудно, ако си професионален играч. Та дори и на Владо Николов момчето го изключиха от американския уни, защото детето нямаше как да смогне

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 04:55 от Илейн_112

# 417
Факт е, че всеки уни иска диплома, сертификат за език и постиженията за спорта.  Нооо, изискват определен успех по време на следването, което наистина е изключително трудно, ако си професионален играч. Та дори и на Владо Николов момчето го изключиха от американския уни, защото детето нямаше как да смогне
Никой никого не е изключвал. Университетите в САЩ се използват или за трамплин към професионалния спорт, или за възможност да получиш образование чрез спорта (един вид застраховка). Момчетата на Владо Николов избраха първия вариант.
И противно на някои завистливите коментари тук - от волейбол трудно се изкарват милиони, хеле пък в университетски отбор в САЩ.
Поздравления от мен за това момиче, което е успяло да съчетае ученето със спорта и не се е отказала да преследва мечтите си!

# 418
Да, проблеми чак не е имал, но по никакъв начин и не беше насърчаван.
Обикновено треньорите усложняват нещата. Те изискват от състезаващите се да се отдадат само на спорта, за да върви тяхната игра. Училищата /не всички, преобладаващо са тези, които наричат елитни/ са кооперативни.
Вчера беше много хубав ден за СМГ. Хиимиците от училището са с пълен комплект медали, а Деница вече е и световен шампион.
П.П. И информатиците са златни момчета!

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 09:34 от рони

# 419
  • София
Истината е, че в СМГ не са толерантни към активните спортисти. Не гледат с добро око на отсъствията заради лагери, тренировки, състезания. Казвам го от личен опит. Синът ми беше състезател по сноуборд, републикански шампион по една от дисциплините, с медали от чужбина. Наваксваше материала с много труд и беше отличник. И въпреки това всеки път като станеше дума за по-дълго отсъствие от ден-два класните му се цупеха. Не обръщаха особено внимание и на медалите му. В 9ти клас дойде моментът да избира между спорта и СМГ( треньорите вече поставиха ребром въпроса) и той избра СМГ. Не съжалява, а сноуборда остана само хоби
Моят опит пък показва точно обратното. Синът ми е картотекиран национален състезател по карате - ходи на тренировки ежедневно, лагери на националния отбор също имат в учебно време, да не говорим за пътуванията заради състезания. Никога не са му правили проблем за отсъствията и винаги са му давали шанс да навакса с материал и пропуснати контролни/изпитвания. Единствено заради олимпиадата по мат се "ядосва" класната му, защото всяка година има световна лига точно когато е общинският кръг и синът ми го пропуска.

Общи условия

Активация на акаунт