Инвитро Център към MK "Доверие" - тема 2

• 23 271
  • 550
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Оставили са ги за шести ден ли, ранни бластоцисти ли са? Стискам ти палци да се развият, дано имате късмет и да се справят и двата. 🙏

Няма да ти пиша на лично, защото моят случай е много по-различен. Само ще кажа, че те разбирам и че съм имала един лош опит. Тогава стана само един и то слаб ембрион, а очакванията бяха поне като първия път. Чувствах се ужасно, направо отчаяно, емоциите в такъв момент са много силни. За абортите не съм ревала пред доктора, но тогава наистина изгубих контрол над емоциите си.

Като съвет мога да ти дам следното, първо изчакай до утре, какви са шансовете да оцелеят зависи и с каква оценка са днес, но каквото и да се случи, като ти помине малко, си запиши един час за консултация да обсъдите случая. Често тогава човек намира много отговори за себе си и получава храна за размисъл. Смятам, че е полезно дори и да решите да продължите на друго място.

# 376
Казаха по телефона, че нямат никаква оценка все още, защото не са достигнали съответния стадий на развитие. Тея инвитро процедури са като някакво извратено психическо изнасилване.

# 377
Здравейте момичета,

Въпреки добър резултат от стимулацията и оплодени (икси и зимот), днес на пети ден имаме само две ембриончета, които ще видим утре дали ще стават въобще за замразяване. Абсолютно съм съсипана, тъжна и разочарована. Помня, че имаше някои от вас с подобен опит. Може ли да ви помоля да ми пишете на лично и да обменим опит, защото в момента просто не знам каква ще е следващата стъпка и макар да съм доволна от доктора не знам дали има смисъл да правим следващи стимулации там при подобни резултати.

Здравей, аз от 9 оплодени яйцеклетки и 9 ембриона, които се развиваха чудесно до 4ти ден останах само с едно 6 дневно бластоцистче, което замразихме. В момента съм бременна в 6ти месец с това 6 дневно изтърсаче, което чакаха до 6ти ден.
И аз също като теб бях много разочарована и отчаяна и го бях отписала, но според мен доктора е много добър и си знае работата, довери му се.

# 378
Благодаря за куража. Въпросът е според мен, че работата на доктора приключва с пункцията и изваждането на яйцеклетките. Оттам насетне става дума за работата на ембриолозите…

# 379
Благодаря за куража. Въпросът е според мен, че работата на доктора приключва с пункцията и изваждането на яйцеклетките. Оттам насетне става дума за работата на ембриолозите…

Така е, права си. Просто понякога е нужно само едно правилно ембрионче, за да се закрепи. Стискам палци за добро развитие на нещата🙏

# 380
  • София
Казаха по телефона, че нямат никаква оценка все още, защото не са достигнали съответния стадий на развитие. Тея инвитро процедури са като някакво извратено психическо изнасилване.
Така казано не се разбира на какъв стадий са, дано са ранни бластоцисти и да наваксат.

Следващите редове може би не са подходящи за форума, тъй като са загатнати доста лични емоции, но все пак реших да споделя, надявам се да не ти подейства негативно, защото хората сме много различни.

Има много жени успели с ембриони на ден 6, стига да оцелеят до утре, шансовете са добри, аз познавам няколко, наваксат ли, всичко е наред. При мен обаче не са оцелявали такива, които сме ги чакали. Съжалявам, че го пиша, но смятам, че е добре човек да е реалист и да знае, че ги има и двете опции, иначе сривът е много по-голям, ако случайно има лош изход. Особено ако човек се спусне по спиралата на "защо на мен", а истината е, че не е само на нас. Като работила в сферата на здравеопазването, не ми се е случвало да тръгна по нея, напълно наясно съм колко тежки съдби има, но съм помагала на приятелки да се справят. А те пък на мен с моите си филми. Полезно е човек да си намери някого, който минава през същото, да, по различен начин обработваме емоциите си, но има едно разбирателство, липса на осъдителни и съжалителни погледи.

Има го това с "психическото изнасилване" особено като човек се сблъска с реалността, затова е добре да е подготвен. Статистиките са доста ясни, няма да задълбавам, че пак някой ще каже, че съм черногледа, но не споделям масовата мода с положителното мислене. Още от началото съм била наясно по какъв път тръгваме. При втория опит се подведох по близките ми и не очаквах, че ще имаме лош резултат, защото беше при един и същи екип, стимулация и тн, дори и не си бях помисляла, че може да имаме под 4 ембриона. Тя дори и в една и съща клиника човек може да има различни резултати, реагираме различно. Бързо се осъзнах. Пуснах си тежка музика, прочетох 30 статии, позовах се на науката, поговорих и с доктора и продължих. Поне за себе си не намирам за полезно изпадането в самосъжаление или обвинения. Ако смятам, че някъде не ми е мястото, сменям, доста лекари смених, хубаво е човек да има план и да си го следва.

Успех и дано емоциите днес да не са си заслужавали, а утре да те зарадват с добри новини.

# 381
Благодаря ти за думите, Ния. Не се притеснявай, абсолютно нищо не си казала, което да ми подейства негативно. Ембриоложката каза нещо от сорта, че имало реален шанс да наваксат, но може и да го е казала просто така, та не го разсъждавам много.

Скрит текст:
Аз така или иначе от момента, в който ми казаха два, които още ще чакаме, включих в режим следваща процедура. Абсолютно нищо не очаквам за утре, всичко съм отписала. Ако нещо остане, ще бъде върнато, но и там нищо не очаквам.

Със сигурност ще имам нужда от малко време да се стегна, и днес така бих искала да изляза, да се разходя, да направя една хубава тренировка, но явно няма да е, още се възстановяван от пункцията. Аз имам повече познати, отколкото си мисля, които са прибегнали до инвитро, и всички имат деца, някой вече и по 3 дори. Това някак ми дава надеждата, че ако човек просто удържи достатъчно дълго ще стане на някакъв етап. Единствената двойка, за която знам, че не са имали успех, са си правили инвитрото края на 90те, когато технологии и успеваемост са били съвсем други.

За мен би било интересно особено да чуя опита на момичета, които са имали разочароващи резултати и как са подходили към следваща процедура, дали са се доверили отново на ембриолозите, дали са имали повече успех след това и тн.

Благодаря на всички за проявеното съчувствие и емпатия.

# 382
Цитат на: Firebird26

За мен би било интересно особено да чуя опита на момичета, които са имали разочароващи резултати и как са подходили към следваща процедура, дали са се доверили отново на ембриолозите, дали са имали повече успех след това и тн.

Здравей!
Съжалявам много за резултата и напълно разбирам как се чувстваш, и ти съчувствам! ❤️

Аз съм пред 3-то инвитро в Доверие и също не мога да заключа нещо конкретно за ембриолозите, както и по същия начин като теб се чудя дали съм на правилното място конкретно става ли въпрос за тях. Доктор Станулов е прекрасен и му имам пълно доверие. Но с него сме вече от Афродита, виждали сме се и говорили толкова пъти. Работата на ембриолозите обаче остава в тайна, което неминуемо може да те накара да се съмняваш дори и да няма основание.
Поради тази причина и двата пъти правих консултация с главната ембриоложка там (Кристиана) и дори тя оплождаше. Първият път от 8 зрели Я имахме 3 слаби ембриона с недобро качество, като единия също беше чакан до 6 ден, с който имах биохимична бременност. За съжаление аз, също като Ния не споделям оптимистичните мнения. При всяка ситуация има успели и се радвам, че могат да се похвалят, че при тях се е получило. Но... суровата истина е, че по-високият процент е неуспешен.

При второто инвитро докторът предложи дълъг протокол, който обаче изобщо не ми понесе добре и резултатът беше много по-лош - от 5 зрели само 1 ембрион с грейд единица - слаб. Не го обвинявам, няма как да знае, че така ще реагирам. Бях повече от съкрушена, когато отидох и ми го казаха. Друг в въпросът, че никой нищо не ми беше казал, само да се подготвя за трансфер и чак когато легнах на магарето да чакам докторът, трябваше сама да разпитвам ембриолога и да вадя думите с ченгвл какво имаме и какви са. Само за да ми каже, че е едничко и лошо.
Тук и беше най-негативното ми усещане с ембриологията, защото усетих тотална липса на комуникация от тяхна страна.
 Преживяването беше ужасно и плаках по време на трансфера. Отново - да, има успели с 1-ца грейд, но при повечето, както и при мен, не е така. Силно ти пожелавам да бъдеш от късметлийките и след няколко месеца да отговаряш на друга жена с "ето, при мен нямаше голяма надежда, но сега съм бременна" ❤️

Относно това, което най-силно те интересува наистина не мога да дам мнение. Първата ми реакция тогава беше, че ембриологията там не е толкова добра. Но не мога да съдя по себе си, защото виждам наистина много случаи около себе си пак при доктора, които успяха и дори вече гушкат децата си. Всичко е адски индивидуално и при някои двойки с едно инвитро имат хубави ембриони за едно или повече дете, докато при други с повече от 1 процедура да не може до 1 силен ембрион да се стигне.
Аз лично заради д-р Станулов останах отново, защото съм сигурна в него, че ще направи всичко възможно. Да се нацели правилната стимулация за конкретен организъм, който не реагира според очакваното, също има голямо значение и се надявам третият път вече да ни е на късмет.

И все пак, както би казал докторът - надежда винаги има, така че запази си такава и не отписвай все още тези ембриончета. Стискам ти силно палци и ще се радвам да споделиш какво се е случило. Насреща съм и да ми пишеш на лично.

# 383
  • София
Скрит текст:
Аз така или иначе от момента, в който ми казаха два, които още ще чакаме, включих в режим следваща процедура. Абсолютно нищо не очаквам за утре, всичко съм отписала. Ако нещо остане, ще бъде върнато, но и там нищо не очаквам.

Със сигурност ще имам нужда от малко време да се стегна, и днес така бих искала да изляза, да се разходя, да направя една хубава тренировка, но явно няма да е, още се възстановяван от пункцията. Аз имам повече познати, отколкото си мисля, които са прибегнали до инвитро, и всички имат деца, някой вече и по 3 дори. Това някак ми дава надеждата, че ако човек просто удържи достатъчно дълго ще стане на някакъв етап. Единствената двойка, за която знам, че не са имали успех, са си правили инвитрото края на 90те, когато технологии и успеваемост са били съвсем други.

Инвитрото се е развило много последните десет години като успеваемост, въпреки че учените очакваха да има някаква наистина грандиозна иновация, която вече да се използва, а то няма, разработват изкуствените утроби, но да не навлизаме в темата. Процентът на успеваемост наистина се е вдигнал значително и вече и очакванията на нас пациентите са различни. Ако преди са приемали инвитрото като шанс и чудо, то в днешно време ние изискваме, имаме претенции, казваме на лекарите и ембриолози какво искаме. Понякога исканията са реалистични, друг път - не.

Има кумулативен ефект, така че човек трябва да стисне зъби. Средната успеваемост при добрите лекари у нас е 30-45%, но нараства значително след няколко трансфера, естествено, ако няма някаква много сериозна причина. Повечето двойки успяват дали, оставайки в същата болница или сменяйки. И все пак при една част не се получава, в Дългия път понякога пишат жени, че са се решили да осиновят, но рядко се споделят такива ситуации, все още има стигма и хората не са готови да застанат с лицето си и да го напишат публично. Вие сте в началото, въобще не може да се говори за това, че няма да сте от успелите, малко сила трябва и да не се отчайвате. При повечето двойки не става от първия път, но става! А като ги гледам дори и успелите последните месеци, вече са позабравили някои от трудните моменти. Така че това е само един труден период от нашия живот, който ще мине.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 23:01 от Niya-

# 384
Firebird, съжалявам за разочарованието! (Нещо не успявам да ти пиша на лично)❤
Споделям мнението на момичетата по-горе и ще добавя, че броят не е важен, а крайният резултат.
Скрит текст:
Знаеш, че при нас с 5 ембриона с уж отлично качество не стана нищо.
А при въпроса към ембриоложката каква е причината цели 2 от 5 ембриона да загубят виталност при размразяване, ембриоложката се скри буквално зад доктора. Това също породи у мен много съмнения, не обвинявам никого, но при положение, че едва 5% от ембрионите не преживяват размразяване, а при нас този процент се оказва 40, нормално да породи въпроси у мен. Наложи се докторът да ми обяснява (той също беше леко учуден, че за втори път става така, но се държа професионално) и да ме успокоява, а не мисля, че е по неговата част това. Допълнително, подобно на snowflake това ми се съобщава вече на магарето 2 минути преди самият трансфер, което не смятам за много подходящо, при все че трябва точно тогава да си спокойна и отпусната.

# 385
Firebird, от все сърце стискам палци и двата ембриона да са читави. Едното да те направи бременна мама сега, а другото да е второто ви дете, когато пожелаете това. Според мен работата на доктора не се изчерпва с пункцията. Докторът е много добър и с трансферите.

Някои негови колеги правят неумели трансфери при неподходяща лигавица и резултатът е 0. Станулов прави всичко по силите си. Стискам много палци!

# 386
От 15 яйцеклетки извадени в крайна сметка 0 ембриони уж без сериозен мъжки фактор. Предишната процедура със само две извадени яйцеклетки поради покъртителната некадърност  на Шефкетова в Токуда въпреки това завърши с един ембрион с отлична морфологична оценка. Аз за себе си съм убедена, че съм опитно зайче на ембриолозите в Доверие. Много разочароващо, защото имах големи надежди.

# 387
Firebird26, много съжалявам. Обмислете прием на добавки за подобряване качеството на яйцеклетките, също и някакъв метод на селекция за сперматозоидите.
Класическо инвитро ли пробваха или ИКСИ?
При нас (в друга клиника) първия път с класическото инвитро нямахме нито един ембрион на ден 5. Единственото лошо е морфологията при мъжа ми (2,5 %), но всичко друго му е ок (количество, подвижност, преживяемост, ДНК 9%).
Втория път всичко беше ИКСИ, без допълнителни техники и имаме два ембриона, уж с отлично качество- един на ден 5 и един на ден 6 замразени.
Дано намерите вашия подход и начин за успех. Стискам палци 🙏❤️

Последна редакция: пн, 08 сеп 2025, 13:33 от Si_mo_na

# 388
  • София
Firebird, съжалявам за резултата, всеки би очаквал от 15Я да има ембриони. Няма да коментирам повече, защото не мисля, че е уместно да го правя и че е точният момент. Вземи си задължително ембриопротокол и епикризата без значение накъде ще решите да продължите.

# 389
Пия всички добавки за фертилност от много време. Имахме метод за селекция (зимот) и ИКСИ оплождане, при нас има гранича морфология, но нормозооспермия с концентрация и подвижност много над нормите. Фрагментациите са 20%, което вече многократно ми се каза дори не било толкова зле. Възрастта също не е висока. Аз не пия, не пуша, не друсам, в отлично здраве съм, спортувам, с добър тонус, никога не съм имала проблем с теглото и така нататък. Няма какво повече да направя аз.

Няколко момичета ми писаха с разочароващи резултати при ИКСИ и отчасти доста по-добри при класическо оплождане. Аз лично добивам усещането, че ИКСИто не го могат.

Общи условия

Активация на акаунт