Инвитро Център към MK "Доверие" - тема 2

• 25 896
  • 641
  •   1
Отговори
# 630
Благодаря, Niya! 🍀

# 631
Niya, все още не знам, трябва да планирам кога да пиша на доктора, тъй като се налага да отсъствам от страната.

# 632
  • София
Niya, все още не знам, трябва да планирам кога да пиша на доктора, тъй като се налага да отсъствам от страната.
Двата вида протичат сходно, но има своите разлики. Ако ти е първи опит, може би ще си на естрофем. При него имаш преглед на около втори ден, обаждаш се на първи ден и ще ти кажат. След това докторът ще ти назначи още един преглед около 10-12 ден, той ще прецени кога. Гледа лигавицата дали е достатъчно дебела, пуска се е прогестерон, за да се види да не е презряла. Понякога има разминаване между двете и се отлага за следващ месец, за да не се рискува ембрионът. Цели се максимално добра среда. Ако всичко е наред, включва и прием на прогестерон, вагинално, при ЗЕТ доста възможно и инжекции да ти даде.

Аз съм имала трансфер на 17, 18 ден и 21 ден, но при стандартен цикъл е рядко чак на 21 ден. Моя приятелка пък е имала и на 15 ден.

При ЗЕТ на естествен цикъл има повече следене и е индивидуално спрямо твоя.

# 633
Двата вида протичат сходно, но има своите разлики. Ако ти е първи опит, може би ще си на естрофем. При него имаш преглед на около втори ден, обаждаш се на първи ден и ще ти кажат. След това докторът ще ти назначи още един преглед около 10-12 ден, той ще прецени кога. Гледа лигавицата дали е достатъчно дебела, пуска се е прогестерон, за да се види да не е презряла. Понякога има разминаване между двете и се отлага за следващ месец, за да не се рискува ембрионът. Цели се максимално добра среда. Ако всичко е наред, включва и прием на прогестерон, вагинално, при ЗЕТ доста възможно и инжекции да ти даде.

Аз съм имала трансфер на 17, 18 ден и 21 ден, но при стандартен цикъл е рядко чак на 21 ден. Моя приятелка пък е имала и на 15 ден.

Благодаря за отговора!

# 634
  • София
Да допълня и че аз не го занимавам доктора, ако съм решила да прескоча месец, уговорката ни е, когато съм готова, действаме. Да не забравиш, че "по правилник" трябва да отидеш около седмица преди менструацията за изследвания. Предвид, че ти е първи опит спази си инструкциите от листа точно.

# 635
Здравейте,
След ЗЕТ съм и докторът ми изписа Фраксипарин. Принципно нямам тромбофилия, правени са ми изследвания, само mthfr мутация се откри. Исках да попитам това превантивна мярка ли е след замразен трансфер и дали често се изписва?

# 636
  • София
Здравейте,
След ЗЕТ съм и докторът ми изписа Фраксипарин. Принципно нямам тромбофилия, правени са ми изследвания, само mthfr мутация се откри. Исках да попитам това превантивна мярка ли е след замразен трансфер и дали често се изписва?

Предполагам си на Утрогестан и Пролутекс? Фраксито се изписва превантивно, защото те сгъстяват кръвта, обикновено като няма тромбофилия се спира след няколко седмици. При  приятелка, която е без тромбофилия, следящият обаче прецени, че е с намален кръвоток в матката и ѝ го продължи до края на бременността, така че има и такива случаи макар и по-редки. Според мен е по-добре това, че ни изписват прогестерон над обичайните дози за нормална бременност, много е гадно да виждаш как ти пада, така поне се застраховат, че няма това да е причината, ако не върви бременността, както трябва. Говорила съм и със специалист по тромбофилии и мнението ѝ се припокрива с това на доктор Станулов поне в моя случай.

Днес само аз отговарям. 😅 Дано поне са полезни за някога постовете ми.

# 637

Колко трябва да е прогестерона, за да се види дали има синхрон и дали не е презряла лигавицата? Знам, че в началото трябва да е под 1,5, но преди старта на прогестерона не съм срещала информация колко трябва да е. 🤔

# 638
  • София
Не съм имала трансфер от една година, така че не съм сигурна какви стойности цели докторът в момента. А и малко се променят някои световни препоръки с времето.

Гледа се стойността преди да включи прогестерон, което е около 12 ден. Преди съветваха, че е най-добре да е до 1 ng/ml, но някои лекари правят и до 1.5 ng/ml, все пак се преценява по индивидуален случай и какво виждат на ехографа.
При свеж трансфер може да се върне ембрион и при по-висок прогестерон, ако така или иначе е слабичък и не става за замразяване, човек нищо не губи. При ЗЕТ пък без естрофем също е малко по-различно.

Аз съм се доверявала на доктора кога да отложим и кога да действаме. Два пъти ми е отлагал, веднъж заради прогестерона (не мога да намеря точната стойност, но беше около 1.4 ng/ml) и веднъж заради друг здравословен проблем. Смятам, че и двата пъти беше смислено. По-добре човек да отложи замразен трансфер, отколкото да рискува ембрион. Един месец отгоре нищо не променя.

# 639
Аз имам малко страничен и странен въпрос.

Знаете ли за лаборатория в София, където да си пусна микробиологията след самостоятелно пробовземане така да се каже?

Излезе ми реклама за някаква специална четка, която ползват за HPV тестване. И се замислих, че щом това може, няма причина да не може и обикновена микробиология? Но навсякъде споменават само по-завъртяни тестове и може би няма такъв вариант...

Ако може и за нас като за мъжете, само да си занесем някъде, би било страхотно.

# 640
  • София
То никъде не те питат за лекар, тампон от аптеката с транспортна среда, взимаш си и си носиш. Първият път не успях, казаха, че е твърде малко количеството, от втория път стана. В Бодимед със сигурност взимат, ама наистина никъде не ми държат сметка, нито за кръвни, нито за микробиологии. У нас имаме достъп до всичко, добре, че поне антибиотиците ни спряха, че с тях хората правят страшни тъпотии от незнание и накрая всички ще страдаме.

За HPV не бих си взела сама, имаме толкова лесен достъп до лекари, че да си взимаме сами, доста мнения има по темата. Едно е вагинална микробиология, която не е и кой знае какво, друго от шийката за сериозен проблем.

Последна редакция: вт, 07 окт 2025, 00:14 от Niya-

# 641
Здравейте,
Аз също слагах фраксипарин след ЗЕТ, въпреки че нямам тромбофилия. Теста ми беше положителен и след това ми го спря. Изписва го заради високите дози прогестерон, които сгъстяват кръвта.

Общи условия

Активация на акаунт