Майчинството счетоводно - 101

• 25 696
  • 614
  •   2
Отговори
# 525
  • София-Младост
Здравейте! Записах дъщеря ми в ясла на определена дата, но поисках тръгването ѝ да се отложи с 1 седмица - казаха да им донеса медицинска извинителна бележка за тази седмица + заявление за отлагане на постъпване. Въпросът ми е, майчинството ми ще бъде прекъснато на реалната дата, на която тръгне детето на ясла, нали? Съответно на счетоводителката трябва да кажа реалната дата, на която детето ще постъпи?
Реално никой не прекъсва обезщетението автоматично. Трябва вие да попълните декларация 7, раздел 2 за настъпилата промяна с датата, на която детето реално ще отиде за пръв път на ясла. Предполагам, че  това се случва преди то да  е навършило 2 г. възраст. Ако да, то имате право и на 50% от обезщетението да 2 г. възраст, попълва се декл. прил. 8. И съответно от датата на тръгване, вие нямате право на този отпуск, или се връщате на работа или ползвате платен отпуск.

Десислава,
ІІІ. Обезщетения:                                                                                                             
1. обезщетения за временна неработоспособност и трудоустрояване  - тук може да напишете тези по чл.50/51
2. обезщетения за майчинство  - тук обезщетението за втората година.
Но и да ги напишете всички в т.2 няма да е проблем, все ще ви разберат.                                                                           

# 526
Здравейте, някой да е запознат как се изчислява средно дневното обезщетение за болничен (общо заболяване). Знам че се гледа осигурителните доход последните 18 месеца назад, но дневното как се получава :
Сумиран доход/сумирани работни дни за периода или по друг начин?

# 527
Здравейте! На 18.11.2025 г. внучето прави две години. От 19.11. снахата мислеше да се върне на работа, но не се разбраха с работодателя за заплатата. Ще си търси друга работа. Сега решихме да отиде в началото на ноември да подаде молба за платен отпуск и да гледа детето. Същевременно ще търси и работа. Може ли работодателят да й откаже платен отпуск и да я накара да ползва първо неплатен? Неплатеният ще го вземе след платения, ако дотогава не си е намерила работа.

# 528
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, някой да е запознат как се изчислява средно дневното обезщетение за болничен (общо заболяване). Знам че се гледа осигурителните доход последните 18 месеца назад, но дневното как се получава :
Сумиран доход/сумирани работни дни за периода или по друг начин?

Да, сумира се брутния осигурителен доход, нетния осиг. доход и работните дни за целия период.
Дели се брутния осиг. доход / съотв. нетния на броя дни и се сравнява 80% от брутния с нетния, като 80% от брутния не може да надвишава нетния (ако е така се взема нетния доход за болничния - както е в общия случай, всъщност, с някои изключения).

Здравейте! На 18.11.2025 г. внучето прави две години. От 19.11. снахата мислеше да се върне на работа, но не се разбраха с работодателя за заплатата. Ще си търси друга работа. Сега решихме да отиде в началото на ноември да подаде молба за платен отпуск и да гледа детето. Същевременно ще търси и работа. Може ли работодателят да й откаже платен отпуск и да я накара да ползва първо неплатен? Неплатеният ще го вземе след платения, ако дотогава не си е намерила работа.

Ако говорим за неплатен отпуск за гледане на дете до 8-годишна възраст, то той се ползва по желание на лицето (майка, баща).
Платен отпуск, още повече за стари периоди, може да се откаже само по извънредни причини, т.нар. производствена необходимост, така че не вярвам да ѝ бъде отказан, но все пак трябва предварително да подаде молба и да има заповед за ползването на платен отпуск.

# 529
На колко процента се изплаща майчинството? Вече съм много объркана. Моля ако някой може да помогне.

# 530
  • София
На колко процента се изплаща майчинството? Вече съм много объркана. Моля ако някой може да помогне.
Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер 90 % от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 – 5 от Кодекса за социално осигуряване.

Горното се отнася за първите 410 дни от майчинството. За втората година майчинството е една и съща сума за всички, без значение от доходите преди това - към момента е 780 лв. месечно майчинството за втората година.

# 531
Здравейте! Бременна съм в 6 г.с. Взех си ПИК номер от НОИ,но до момента са ме осигурявали на голям минимум. Това ми излиза в калкулатора на НОИ. Някой може ли да ми разясни колко месец имам до момента на база на този осигурителен доход. От този месец съм на нова работа и се надявам да издържа до отпуска по майчинство.

# 532
Здравейте! В болничен с лкк съм зсплашващ аборт. Учител съм. Имам ли право да получавам ваучери за храна по СБКО през този период? Или те са само за отработено време?

# 533
Здравейте! В болничен с лкк съм зсплашващ аборт. Учител съм. Имам ли право да получавам ваучери за храна по СБКО през този период? Или те са само за отработено време?
Това е фирмено решение и би следвало да е описано в Правилника за вътрешния трудов ред или в Правилника за работната заплата. Може да ви се полагат и по време на отсъствие, може и да не се.

# 534
Мисля че не. Аз също съм учител и откакто съм в болничен, не взимам ваучери.

# 535
  • В полите на Пирин планина
Sia33 -

Няма как да знаем какъв е осигурителният стаж. Трябва да се види на колко часа е бил предходният договор и съответно да се изчисли.

# 536
Здравейте! Искам да попитам някой изпадал ли е в моята ситуация. Става дума за болничния след раждане ,който се издава от ЛЛ. Първоначално беше объркан ,тъй като родих по рано и не се получаваха 135дни. В последствие се анулира и се преиздаде.И сега казуса,боличния е вкаран от счетоводителката в нои,но от нои не го виждат в електронния им регистър.Казват ,че ЛЛ не го е изпратил,той казва ,че хо е изпратил.Утре ще ходя пак при него ,но ако някой друг е попаднал в подобна ситуация и евентуално има на представа къде греши евентуално ЛЛ ,дали той ,дали някой друг,къде изчезна този болничен въобще. Неговата теза е ,че това се случвало автоматично, но подари някаква причина нои не го виждат и реално като проверих с пик кода ,от работодателя се вижда ,но от ЛЛ не се вижда . Другия ми въпрос е при това положение дали е възможно пак да се опита да го изпрати към нои ,ако вече е издаден. Благодаря за вниманието и се извинявам ако се е писано по темата вече,но не успях да намеря

# 537
  • София-Младост
Няма начин да не може. А лично нямам представа как се случват нещата при лекарите. Но просто помолете ЛЛ отново да си прегледа нещата, ако е изпратен той се вижда от всички. Ако нещо е забило при изпращане, явно не се вижда...малко наизуст говоря, но според мен топката е в ЛЛ.

# 538
Здравейте, моля за малко съдействие от по- компетентните. Съжалявам ако въпроса се повтаря, но не намерих назад в кореспонденцията отговор.
Бременна съм в 5 месец. Смятам да спра работа от ноември, което прави 6 месец бременност. По трудов договор съм на 1200 лв. заплата. Получавам ежемесечно възнаграждението си по карта в размер от 3000 до 3700( различно е, заради бонуси). Имам над 20 дни платен отпуск, който не е изразходван . Ако го използвам вместо болничен от ноември дали ще е на база заплащане по договор , или това, което получавам реално като осигуровка ?
Ако ползвам болничен, то той влиза ли в тази аритметика за майчинство (24 месеца назад)?

# 539
  • София-Младост
Да видим дали съм разбрала,  ТД пише заплата 1200 лв. Всеки месец получавате и някакви суми като бонус, би следвало те да са добавени към заплатата и на общото да се удържат осигуровки  и накрая данък. Така че, ако е така, то цялата сума ще влиза в изчисленията за болничен за временна неработоспособност, за бременост и раждане, и за платен отпуск (за него се гледа предходен месец с 10 отработени дни обаче).

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 13:35 от Ала-Бала

Общи условия

Активация на акаунт