Майчинството счетоводно - 101

• 25 638
  • 613
  •   1
Отговори
# 600
Аз не успявам да разбера или освен, че ви изплащат болничен какво друго трябва да се плати? Ако плащате високи данъци и сте с висок доход, то и болничния ще е висок. Може би не съм разбрала.

Ако имате ДЗО евентуално да си възстановявате разходи за нещо от там?

Извинявайте, ако не съм Ви разбрала.

# 601
Реално болничния и майчинството са на тавана, който в момента е 4160 ако не се лъжа, а аз взимам над това и то не малко над него. Та всичко от тук нататък ще се смята на 90% от 4160, доколкото съм запозната. Досега бях даже на 80%, но и факта, че новия праг влезе в сила от Април не ми помага особено… въпреки че и преди това съм била над него. Въпросът ми беше имаме ли право изобщо на еднократна помощ, за която съм чела или не…

# 602
  • Melmak

Доколкото разбирам еднократна помощ за живородено дете се дава на всички, освен ако детето не е настанено на пълна издръжка.
Също бих помолила по-вещите в темата да споделят ако майката е в майчинство, бащата може ли да ползва данъчно облекчение за дете?

# 603
Здравейте,
На детски право нямате . Имате право на помощта, която споменавате. Тя е еднократна. За първо дете е 375 лв и ще подава бланка към социалните по вашия временен адрес.
Вече вижте общината, в която живеете дали дава нещо.
Другия ми вариант е хоум офис и си взимате заплатата и 50% от тези 90% от 4160. Или евентуално гледачка
Друг вариант няма.
Бащинските болнични също са на 80% и човек губи доход, когато е над прага.

# 604
Реално болничния и майчинството са на тавана, който в момента е 4160 ако не се лъжа, а аз взимам над това и то не малко над него. Та всичко от тук нататък ще се смята на 90% от 4160, доколкото съм запозната. Досега бях даже на 80%, но и факта, че новия праг влезе в сила от Април не ми помага особено… въпреки че и преди това съм била над него. Въпросът ми беше имаме ли право изобщо на еднократна помощ, за която съм чела или не…
Ама и данъците, които сте плащали, за били въз основа на максималния осигурителен доход, а не въз основа на реалното Ви възнаграждение 😉

# 605
4130 лв е максималният осигурителен доход в момента. Но няма да е 90% от 4130, защото се гледа 24 месеца назад, а преди 24 месеца МОД беше още 3400, след това стана 3750 и едва от този април е 4130. И аз съм била на тавана през цялото това време и прогнозното ми майчинство от ноември е около ~165 лв. Което прави под 3000 лв за май месец примерно (18 работни дни) и ≈ 3800 лв за юли (23). Пиша ги, защото доста хора е вероятно да са в подобен сценарий, а който не си ги е смятал в тази ситуация, може действително да се шокира от разликата. Но аз съм се движила много близко до тавана, а то и нетното възнаграждение има значение, та най-добре да си се проверява с калкулатора. А колкото за ощетяване, ако си значително над тавана, процентно си плащал по-малко от другите хора, така че е относително.

# 606
Да, така е, прави сте, че съм плащала данъци въз основа на тавана, но с болничния, който ми се наложи съм малко или много ощетена, ако правилно разбирам, защото дохода ми за последните 5-6 месеца е 80% от тавана, а не ако си бях взимала пълната заплата. Съответно и майчинството пада. Но да се роди малката и да е здрава е най-важно. Това е социалната политика, а майчинство 2 години пак ни дава доста свобода.
Вероятно и моето майчинство ще е около 155- 165 лв на ден, нещо такова сметнах на калкулатора. Но каквото. Ще го мисля за втората година да се върна, ако имам вариант.

# 607
  • В полите на Пирин планина
Никой не е ощетен - това е обезщетение за неработоспособност, което означава, че е плащане на база осигурителен доход, върху който са внасяни осигуровки за общо заболяване и майчинство.

# 608
Аз не казвам, че е от държавата,  а просто, че заради това ми се намали и дохода по който се изчислява майчинството, но за това отново вина няма държавата. Така ми се е наложило.

Ч
Никой не е ощетен - това е обезщетение за неработоспособност, което означава, че е плащане на база осигурителен доход, върху който са внасяни осигуровки за общо заболяване и майчинство.

# 609
EmiAmi

Осигурителният доход по време на болничен е равен на доходът, от който е изчислено обезщетението. т.е. осредненият осигурителен доход за предходните 18/24 месеца (според вида на болничния), а не 80/90% от него. Реално дори и да има някакъв негативен ефект, то той ще е заради варирането на максималният осигурителен доход.

# 610
  • София-Младост
Ама и данъците, които сте плащали, за били въз основа на максималния осигурителен доход, а не въз основа на реалното Ви възнаграждение 😉
Масималния осиг. доход касае осигуровките, а не данъците!

Pandora1
Да, бащата може да ползва облекчението за деца, до размера на данъка.

# 611
Здравейте,

Имам две деца.
Към декември тази година ще съм в 135 дневния ами болничен.
През януари се връщам на работа.
Първото дете е на 4.
За двете деца одавам декларация за данъчни облекчения или за едното тряцва да подаде баща му? Въобще като съм в болнични аз мога ли да я подам при работодател или.трябва в нап след НГ?

# 612
Здравейте,

Имам две деца.
Първото дете е на 4.
За двете деца одавам декларация за данъчни облекчения или за едното тряцва да подаде баща му? Въобще като съм в болнични аз мога ли да я подам при работодател или.трябва в нап след НГ?

Основният момент е да имате удържан данък върху доход, получен през 2025 година, за да ползвате данъчно облекчение и няма значение дали през 12,2025 ще сте в болничен за бременност и раждане. Иначе, ако удържаният данък е по-нисък от размера на данъчното облекчение, то може данъчното облекчение да се разпредели между двамата родители, в случай, че имат облагаеми доходи за годината.

# 613
Здравейте,

Имам две деца.
Първото дете е на 4.

Основният момент е да имате удържан данък върху доход, получен през 2025 година, за да ползвате данъчно облекчение и няма значение дали през 12,2025 ще сте в болничен за бременност и раждане. Иначе, ако удържаният данък е по-нисък от размера на данъчното облекчение, то може данъчното облекчение да се разпредели между двамата родители, в случай, че имат облагаеми доходи за годината.
Много благодаря.  Работих до 18.09 тг
Значи аз ще си подам декларация към работодател.

Общи условия

Активация на акаунт