Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 12

• 30 911
  • 675
  •   1
Отговори
# 195
И аз си мисля,че има нещо като метаболитен синдром, след като уж пълнее от нерви. Въпреки че и сладко си хапва

# 196
Здравейте, някой може ли да ми помогне с разчитане на резултатите?
Пуснахме изследвания на дъщеря ми, която е на 11г, поради обилен косопад от месец насам. Имах съмнения, че е след прекаран тежък вирус, март месец - 5 дни с Т 39 градуса, отслабна с 3 кг. Две седмици беше отпаднала, т.е. стрес за организма, но това с инсулина ми дойде в повече. Имаме час за преглед, но до тогава ще се радвам на вашето мнение.
Хмм, незнам дали ще се разчете така. Затруднявам се с качването на файла

TSH    S          2.63        mIU/L      0.27 - 4.20                                              ECL
Insulin (на гладно)    S          14.35        mU/L      Оптимална ст.: < 10.0      ECL
IR HOMA Index            3.35              0 - 2.5     Повишен риск: 2.5 - 5.0
Висока инсулинова резистентност: > 5.0
IR(HOMA) - индекс за инсулинова резистентност, чрез оценка на хомеостазата.

Хематология
Кръвна картина (14 пок.)    EB                           
     Левкоцити (WBC)    EB           6.63       G/l      4.5 - 11      DC+LD
     Еритроцити (RBC)    EB           4.97       T/l      3.5 - 5.80      DC-det.
     Хемоглобин (HBG)    EB           138       g/l      120 - 160      SLS
     Хематокрит (HCT)    EB           0.42       l/l      0.34 - 0.44      calc.
     MCV    EB           84.5       fl      82 - 96      calc.
     MCH    EB           27.8       pg      27 - 33      calc.
     MCHC    EB           329       g/l      300 - 360      calc.
     Тромбоцити (PLT)    EB           285       G/l      140 - 436      DC-det.
     RDW-SD    EB         36.2       fl      36.40 - 46.30      calc.
     RDW-CV    EB           11.7       %      11 - 14.40      calc.
     PDW    EB           10.4       fl      9 - 17      calc.
     MPV    EB           9.7       fl      7.60 - 10.80      calc.
     P-LCR    EB           22.4       %      13 - 43      calc.
     PCT (тромбокрит)    EB           0.28       l/l      0.17 - 0.35      calc.
Морфология на еритроцити    EB          нормоцитоза с нормохромия
Клинична химия
Общ холестерол (Chol.)    S          4.58        mmol/L      3.5 - 5.20      PHOT
HDL-Холестерол (HDL-C)    S          1.34        mmol/L      жени>1.68 мъже>1.45      PHOT
      повишен риск < 1.0 , няма повишен риск >1.5

LDL-Холестерол (LDL-C)    S          3.21        mmol/L      0 - 3.35      PHOT
Триглицериди (Tg)    S          1.01        mmol/L      0 - 1.70      PHOT
Глюкоза    S          5.26        mmol/L      2.80 - 6.10      HK
ТЖСК                               
     ТЖСК    S           64.74       µmol/l      41 - 77      calc.
Желязо    S        25.64        µmol/l      2.80 - 22.90      PHOT
Специфични протеини, витамини
HbA1с - гликиран хемоглобин    EB                           
     HbA1с по DCCT    EB           5.16       %      4.80 - 5.90      TINIA
     HbA1с по IFCC    EB           32.90       mmol/mol      29 - 42    
eAG (изч. средна глюкоза)    EB          5.61        mmol/L         
Ferritin    S          37.4        µg/L      7 - 84      ECL
CRP-hs    S          < 0.5        mg/L           TURB
      hsCRP е важен рисков и прогностичен фактор за сърдечно-съдова болест
< 1 mg/L - нисък сърдечно-съдов риск
1-3 mg/L - умерено повишен риск
> 3 mg/L - висок риск

Витамин В12    S                  pmol/L      145 - 569      ECL
Фолиева к-на    S          14        nmol/L      > 8.83      ECL
25-OH-Vitamin D    S        51.5        nmo/L      80 - 250      ECL
      Недостатъчност: 25 - 80 nmol/L
Тежък дефицит: < 25 nmol/L

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 19:57 от Sakasche

# 197
  • София
Витамин Д също е ниско

# 198
Високо желязо?

# 199
Ами депата на желязо (феритина)  са средни, но желязото в високо. Има шанс 50/50 да е или физиологично, или да има проблем с транспорта т.е. трансферина. Но, в тази картина отново се наблюдава инсулинова резистентност,  която обаче при повечето случаи е хормонално обусловена и се повлиява от начина на живот. Ако има наличие на висцерална мазнина със сигурност и тя е допринесла.
Много деца в съвремието се сблъскват с подобни проблеми, виновникът е храната която консумираме.

# 200
На 11г - 150см и 40кг. Мисля, че е с нормално телосложение. Тренира два пъти в седмицата (понякога о повече)

# 201
Косопадът дифузен ли е (навсякъде) или на петна (гнездовиден)? Виждат ли се нови косъмчета да растат?
Не сте пуснали щитовиден панел.
Има ли цикъл? Може да се проверят половите хормони също.
Преглед при добър дерматолог и каквото той изпише - биотин, витамини, лосиони и т.н.

# 202
Косопадът дифузен ли е (навсякъде) или на петна (гнездовиден)? Виждат ли се нови косъмчета да растат?
Не сте пуснали щитовиден панел.
Има ли цикъл? Може да се проверят половите хормони също.
Преглед при добър дерматолог и каквото той изпише - биотин, витамини, лосиони и т.н.

Косопадът е дифузен.  Не се виждат нови косми да растат.
Все още няма цикъл. Но започват да се появяват признаци за навлизане в пубертета - леко окосмяване.
Тези изследвания са назначени от дерматолог. Чудя се след това на къде да поемем.

# 203
За мен фолиевата също е ниска за подрастващо дете, тя участва в метаболизма на важна аминокиселина (метионин), отделно е част от синтезата на днк и ниските стойности могат да допринесат за косопада. Включете Вит Д и цинк, метил-фолат, ако тренира често да увеличи прием на животински протеин.

# 204
Преди прием на цинк е хубаво да се види как медта. Те са зависими едно от друго и са от разширения железен панел. Ако се вдигне много цинка и медта обикновено пада. Желязото може да е високо от одраскана вена при вземане на кръв, така че може да го повторите. Резултата на В12 какъв е?

Иначе моя съвет е да отидете на детски ендокринолог!

# 205
Здравейте, моля за мнение, разбира се ще посетя и ЛЛ, и още други специалисти, със съмнение съм за левкемия, лимфом.

Левкоцити - 8.1 
Лимфоцити - LYM - 37
Лимфоцити - abs count - 3
Хемоглобин - 154
Урина левкоцити - 3-4

Тези изледвания в предишната тема ги пуснах, днес просто реших отново да си ги проверя сам, ЛЛ каза че всичко е наред, имам подут лимфен възел отдясно във врата от доста време, като цяло цялата работа при мен беше заради съмнение за жлъчка, панкреас, ч.дроб, защото в дясно под ребрата имам подуто. И ЛЛ, дори и мнение от спешен казаха, че е невъзможно да имам проблеми с тези органи, АСАТ - 14, АЛАТ - 16 - ГГТ- 11, възможно ли е от стреса да за завишени левкоцитите и лимфоцитите, тази издутина си стои под ребрата, мой познат каза да пусна снимка на бял дроб и да ме види ехограф, още другата седмица започвам, но тази мисъл за левкемията ме съсипва страшно... Извинете че пиша простотии, не съм хипохондрик, (така мисля), но това съмнение и подутина под ребрата ме плаши, какво мислите?

# 206
Здравейте, моля за мнение, разбира се ще посетя и ЛЛ, и още други специалисти, със съмнение съм за левкемия, лимфом.

Левкоцити - 8.1 
Лимфоцити - LYM - 37
Хемоглобин - 154
Урина левкоцити - 3-4

Тези изледвания в предишната тема ги пуснах, днес просто реших отново да си ги проверя сам, ЛЛ каза че всичко е наред, имам подут лимфен възел отдясно във врата от доста време, като цяло цялата работа при мен беше заради съмнение за жлъчка, панкреас, ч.дроб, защото в дясно под ребрата имам подуто. И ЛЛ, дори и мнение от спешен казаха, че е невъзможно да имам проблеми с тези органи, АСАТ - 14, АЛАТ - 16 - ГГТ- 11, възможно ли е от стреса да за завишени левкоцитите и лимфоцитите, тази издутина си стои под ребрата, мой познат каза да пусна снимка на бял дроб и да ме види ехограф, още другата седмица започвам, но тази мисъл за левкемията ме съсипва страшно... Извинете че пиша простотии, не съм хипохондрик, (така мисля), но това съмнение и подутина под ребрата ме плаши, какво мислите?
Кой ви насочи към такава диагноза?

Ето какво казва изкуствения интелект:
1. Левкоцити – 8.1 x10⁹/л
Норма: 4.0 – 9.0
🔹 Резултат: В норма. Не показва наличие на остър възпалителен процес.

2. Лимфоцити (%) – 37%
Норма: 20–40%
🔹 Резултат: В норма.

3. Лимфоцити (абсолютно число) – 3 x10⁹/л
Норма: 1.0 – 3.5 x10⁹/л
🔹 Резултат: В норма. Това говори за нормална функция на имунната система.

4. Хемоглобин – 154 г/л
Норма:

за мъже: 135 – 170 г/л

за жени: 120 – 150 г/л
🔹 Резултат:

Ако си мъж – напълно нормално.

Ако си жена – леко над нормата, което може да е физиологично (например при обезводняване, физическо натоварване и др.) и не е обезпокоително, ако няма други симптоми.

5. Урина – левкоцити: 3–4 в поле
Норма: 0 – 2 (при жени до 5 може да се счита за приемливо)
🔹 Резултат: Леко завишени. Това може да показва леко възпаление или дразнене в пикочните пътища (напр. цистит, уретрит), но също така може да е без клинично значение, особено при жени. При липса на симптоми (болка, често уриниране и пр.) обикновено не се налага лечение.

✅ Общо заключение:
Всички стойности са в нормални граници или на границата, без сериозни отклонения. Ако нямаш оплаквания, няма причина за тревога. Ако имаш симптоми (болка, температура, проблеми с уриниране и др.), добре е да се консултираш с лекар.

# 207

Левкоцити - 8.1 
Лимфоцити - LYM - 37
Хемоглобин - 154
Урина левкоцити - 3-4

2. Лимфоцити (%) – 37%

4. Хемоглобин – 154 г/л
Норма:

🔹 Резултат:

Ако си жена – леко над нормата, което може да е физиологично (например при обезводняване, физическо натоварване и др.) и не е обезпокоително, ако няма други симптоми.

🔹 Резултат: Леко завишени. Това може да показва леко възпаление или дразнене в пикочните пътища (напр. цистит, уретрит), но също така може да е без клинично значение, особено при жени. При липса на симптоми (болка, често уриниране и пр.) обикновено не се налага лечение.

✅ Общо заключение:
Всички стойности са в нормални граници или на границата, без сериозни отклонения. Ако нямаш оплаквания, няма причина за тревога. Ако имаш симптоми (болка, температура, проблеми с уриниране и др.), добре е да се консултираш с лекар.

Мъж съм, благодаря Ви, успокоихте ме, нямам никаква болка или температура, проблеми с уринирането също нямам. Но на какво ли може да се дължи тази издутина под ребрата и аз не знам, другата седмица задължително на скенер и ехограф, възможно ли е да е бял дроб или бъбреци, дори и да не изпитвам проблемни симптоми? Колега от работата ми каза че е възможно белия ми дроб да се пълни с вода и се уплаших, но не усещам нищо, ще видим какво ще покажат допълнителните изледвания ако ЛЛ назначи и ехографа и скенера, отново Ви благодаря!

# 208

Левкоцити - 8.1 
Лимфоцити - LYM - 37
Хемоглобин - 154
Урина левкоцити - 3-4

2. Лимфоцити (%) – 37%

4. Хемоглобин – 154 г/л
Норма:

🔹 Резултат:

✅ Общо заключение:

Мъж съм, благодаря Ви, успокоихте ме, нямам никаква болка или температура, проблеми с уринирането също нямам. Но на какво ли може да се дължи тази издутина под ребрата и аз не знам, другата седмица задължително на скенер и ехограф, възможно ли е да е бял дроб или бъбреци, дори и да не изпитвам проблемни симптоми? Колега от работата ми каза че е възможно белия ми дроб да се пълни с вода и се уплаших, но не усещам нищо, ще видим какво ще покажат допълнителните изледвания ако ЛЛ назначи и ехографа и скенера, отново Ви благодаря!
Такива диагнози се поставят само от лекар и се обсъждат с лекар, не може никакви колеги да ви поставят такава.  Издутина може да има от много причини, не мислете веднага за най-сериозните, още повече че тези показатели са добре.

# 209
Ако белия дроб се пълни с вода, това обикновено е защото сърцето не работи добре. Ако сърцето не работи добре, изследванията няма да изглеждат така. Друга е причината за подуването според мен и щом е така локализирано, не е изключено да е нещо мускулно, нерв, киста, липом, вариантите са много. Предположението за левкемия ме хвърли в потрес обаче, откъде е дошло?

Общи условия

Активация на акаунт