Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 12

• 30 871
  • 675
  •   1
Отговори
# 510
Нещо сте се объркала Wink 

Хепатит Е го знае както професорът гастроентеролог, така и лабораторията, има го в ценоразписа им.

https://www.cdc.gov/hepatitis-e/about/index.html#:~:text=Hepatit … 0drinking%20water.

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-e

# 511
  • София
Здравейте, какво ви е мнението за тези изследвания:

Пуснах си ги, защото напоследък имам ужасен косопад (тези за функция на бъбреците са назначени от личния лекар), като последните дни е съпроводен и с болка в скалпа. Очаквам резултати и за Цинк и Селен, ама ще станат до 5 работни дни.

# 512
От изследванията се вижда, че Фолиева и ВитД са ниски. Фолиевата участва в метаболизма на нуклеиновите киселини, а оттам и в синтезата на жизненоважни протеини. Това не изключва и кератина, който е основна структура на косъма. Може да си вземете активната форма на фолиевата, а именно  метилфолат.

Здравейте, какво ви е мнението за тези изследвания:

Пуснах си ги, защото напоследък имам ужасен косопад (тези за функция на бъбреците са назначени от личния лекар), като последните дни е съпроводен и с болка в скалпа. Очаквам резултати и за Цинк и Селен, ама ще станат до 5 работни дни.

# 513
  • Бургас
Привет, може ли разчитане на резултатите? Бременна съм в 31г.с, с гестационен диабит и ИР от преди бременността. Дали съм и за инсулин с тази стойност на гладно? През деня са ми в норми (час и два слeд хранене, както и между хапванията) ❤

ПС: за месец хемоглобина е паднал от 127 на 110.  

# 514
Преди да решите да минете на медикаментозно лечение опитайте да спрете всички въглехидрати и ако до 10 дена не се нормализира кръвната захар, чак тогава помислете за лечение. На сестра ми, лекарите искаха да и назначат инсулин, но без въглехидрати си изкара бременността без да е нужна тази стъпка.
Имате инфекция!  Както и глюкоза и кетони в урината. Кетоните означават, че глюкозата не се усвоява, остава в кръвта и започва да се екскретира чрез урината.  Докато клетката остава “гладна” и без енергия, затова мастните киселини заемат ролята на алтернативно енергийно гориво, кето телата са продукт на окислението им. Ако се задълбочи състоянието ще премине в диабетна кетоацидоза евентуално.

Привет, може ли разчитане на резултатите? Бременна съм в 31г.с, с гестационен диабит и ИР от преди бременността. Дали съм и за инсулин с тази стойност на гладно? През деня са ми в норми (час и два слeд хранене, както и между хапванията) ❤

ПС: за месец хемоглобина е паднал от 127 на 110.  

# 515
  • Бургас
Глюкозата я имам от няколко месеца, казаха ми, че е заради гестационния диабет. На строг режим съм от ендокринолог още от 24г.с. Заради кетоните трябва да приемам въглехидрат до 110грама на ден(преди време пак имах, после беше отрицателен резултата)

# 516
Пробвайте с консумация на ленено семе, има изключително нисък гликемичен индекс. Аз си го слагам в йогурт с чиа и боровинки, така си доставям въглехидрати без да вдигам глюкозата.

Глюкозата я имам от няколко месеца, казаха ми, че е заради гестационния диабет. На строг режим съм още от 24г.с. Заради кетоните трябва да приемам въглехидрат(преди време пак имах, после беше отрицателен резултата)

# 517
Кръвната захар е абсолютно нормална. Под 6, никакъв проблем не е. Кое ви притеснява? Не разбирам защо кръвна захар от 5.48 мол/л се обявява за висока.
Щом сте с гестационен диабет би трябвало да следите кр захар редовно. Един ден преди хранене, един ден след хранене, за да не се бодете по 7-8 пъти на ден. Ако кр захар е висока след хранене при спазване на диета, тогава може да се помисли за инсулин, но това са неща, които специалист ендокринолог решава за всеки конкретен случай.
От една кр захар и то нормална, никакви изводи не могат да се направят.
Не ви ли изписаха глюкомер?

# 518
  • Бургас
Със сензор съм от 24г.с. При бременност, захарта трябва да е до 5.1 на гладно, това ме притеснява. Ендокринолога ми каза, че ако седмица ми е над 5.1 сутрин преди храна е време за инсулин. На мен ми се струва ниска за да се стигне до инжекции.  През деня са ми в норми (час и два слeд хранене, както и между хапванията)

# 519
Може ли за разчитане? Изледванията са на 39ж.

Защо са:
Скрит текст:
Преди няколко дни се образува червено петно на гърдата - встрани от едното зърно и сърбеше. Тази сутрин като посетих ОПЛ вече почти го нямаше (и сърбеж също почти нямаше). Погледна , поопипа каза, че е трябва да е някакво възпаление и ми пусна направления за изследвания (кръв и урина) и видеозон на млечна жлеза (той още не е направен).

Изследванията:
Скрит текст:

Пояснение:
Скрит текст:
Това ръкописното относно урината ме притеснява. Пише ''бактерии'', но не се уточнява какви. Възможно ли е от не-добра проба? Бях при ОПЛ сутринта и като излязох от кабинета веднага отидох в лабораторията. Питах сега ли ще вземат изледванията или утре сутринта (вече бях пила малко кафе и бях пушила). Казаха, че нямало проблем. За даване на урина има  кабинет с тоалетна до лабораторията, която е само за това. Но успях да пусна много малко около 5-6 см беше в малка пластмосова чашка. И паднаха и косми (които не извадих , за да не замърся пробата) -  бях се избръснала по рано  за всеки случай , ако ме пратят за мнение от гинеколог. Възможно ли е от това да е?

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 18:35 от Neznam86

# 520
Със сензор съм от 24г.с. При бременност, захарта трябва да е до 5.1 на гладно, това ме притеснява. Ендокринолога ми каза, че ако седмица ми е над 5.1 сутрин преди храна е време за инсулин. На мен ми се струва ниска за да се стигне до инжекции.  През деня са ми в норми (час и два слeд хранене, както и между хапванията)
Щом сте със сензор, важно е как се движи кр захар през денонощието. Какъв е сензора?
Скрит текст:

5.1 мол на литър е стойността при която се диагностицира гестационен диабет.
При бременност нормалната кр захар на гладно трябва да е под 5.3, а вашата е 5.48. Ако е над 5.3 през по-голямата част от времето може да се замислите за инсулин, но ако е еднократно, не би трябвало да е проблем. Щом имате сензор, следете сутрин веднага след ставане и имайте предвид, че има известна разлика, тк сензора отчита захарта в междуклетъчното пространство, а не кр. Захар. Все пак говорете с ендокринолога си. Те най-добре ще ви ориентират.
Понеже живея в Канада, погледнах какви са нормите в ОК:
 fasting: below 5.3 mmol/litre, and. 1 hour after meals: below 7.8 mmol/litre. ... Less than (6.4) mmol/L (if 2-hour testing is done instead of 1-hour)
NICE website
Същите, както и при нас.
Маркирайте си кога се храните и проследете кр захар един час и два часа след хранене.

# 521
  • Бургас
Dexcom 1+.

През деня и след като закуся нямам никакви проблеми. Всички стойности са в норма. В тази лаборатория изписват с две числа след стойността. В други е само 5.3,5.4 и тн. В случая моята 5.4 ли се води или 5.5?

Стойностите ми днес:

# 522
Dexcom 1+.

През деня и след като закуся нямам никакви проблеми. Всички стойности са в норма. В тази лаборатория изписват с две числа след стойността. В други е само 5.3,5.4 и тн. В случая моята 5.4 ли се води или 5.5?

Стойностите ми днес:

Идеални са! 5.5 се води, но като цяло, стойностите са чудесни. Имай предвид, че сутрин се отделя кортизол, физиологично и това може да провокира малко по-висока кр захар.
Тази стойност от лабораторията (5.5 ммол/л), след фастинг ли е? Повторете я. Другите стойности са супер.

# 523
Моят лекар също ме предупреди, че 5.1 mmol/L е оптимално за бременни и да го следя,  да не се вдига повече от това. Над 5.6 се води преддиабетно състояние, всеки опитен лекар ще го потвърди.  Ако това са стойности от капилярна кръв е очаквано глюкозата да е по-висока, консултирайте се с лекар или поне още едно различно мнение на специалист. Защото не е нормално,  всичко да е идеално и чудесно, а глюкозата в урината да е във въздуха.  
Не казвам да минете на инсулин, както са Ви посъветвали, но поне някой да обясни състоянието Ви и доколко всичко е наред.

# 524
Моят лекар също ме предупреди, че 5.1 mmol/L е оптимално за бременни и да го следя,  да не се вдига повече от това. Над 5.6 се води преддиабетно състояние, всеки опитен лекар ще го потвърди.  Ако това са стойности от капилярна кръв е очаквано глюкозата да е по-висока, консултирайте се с лекар или поне още едно различно мнение на специалист. Защото не е нормално,  всичко да е идеално и чудесно, а глюкозата в урината да е във въздуха.  
Не казвам да минете на инсулин, както са Ви посъветвали, но поне някой да обясни състоянието Ви и доколко всичко е наред.
5.1 ммол/л е стойността, при която се диагностицира диабет при бременни, а за норма се счита всичко под 5.3, но след фастинг. Поне в момента е така. Тя има CGM. Глюкозата и е идеална.

Общи условия

Активация на акаунт