Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 12

• 31 761
  • 689
  •   1
Отговори
# 255
Можете ли да ми помогнете да разчета тези записки? Гинекологът нищо не ми каза, а има доста писано, което не съм виждала до сега и не мога да намеря значението на някои от абревиатурите и съкращенията.
Скрит текст:

# 256
Няма атипични находки и всичко е наред.

ЗТ- Зонана трансформация е малката област на шийката на матката.
CC- цервикален канал ( шийка на матката)

ПВКУ- означава portio vaginalis colli uteri или това е влагалищната част на шийката на матката.

Можете ли да ми помогнете да разчета тези записки? Гинекологът нищо не ми каза, а има доста писано, което не съм виждала до сега и не мога да намеря значението на някои от абревиатурите и съкращенията.
Скрит текст:

# 257
Здравейте, живеем в друга държава, но при всяко връщане тук, пускам пълни изследвания на синът ми . Понеже нямаме педиатър в БГ, може ли да ми помогнете с разчитането на резултатите.
Притеснявам,че има два показателя, които са в графа" Н", отделно протеинът в урината е на горната граница- 30, всички останали показатели в урината са в норма.
За сравнение с миналогодишните изследвания - MPV е бил 12, а MO% - 9.9, белтък в урината- 15,  а останалите му резултати бяха в нормата.
Според медицинският център , в който е записан / в страната, в която живеем/, миналата година му пуснаха някои отделни изследвания и казаха, че  всичко е  наред. Синът ми е на 16г.
Благодаря предварително!
Прилагам изследването, от 13.08.25

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 12:58 от Жени 76

# 258
  • София
Желязото е в граници, но все пак не е много високо. Обърнете внимание според мен, но нека и другите кажат.
П.С: Доста изследвания са пуснали, браво!

# 259
Здравейте, симптомите ми са накъсване на косата и чувство за умора. Искам да отида на ендокринолог. Предварително пуснах тези изследвания, нужно ли е нещо да добавя?

Не знам имам ли Хашимото. Малко история: по време на първата ми бременност ми откриха хипофункция,  приемах еутирокс и през първата, и през втората, но последният път ми обясниха, че ако не целя повече забременяване няма нужда да го пия постоянно и съответно го спрях. Сега обаче ме гложди…

# 260
Нямаш антитела които да индикират автоимунно заболяване, но FT4 не е достатъчен за нуждите на организма, нищо че е е норми. Това говори за недостатъчен прием на минерали, като йод и желязо (което според мен е също ниско). Променете си храненето, като приемате високопротеинова храна (не протеин на прах) и есенциални мастни киселини -омега 3.,6.

Здравейте, симптомите ми са накъсване на косата и чувство за умора. Искам да отида на ендокринолог. Предварително пуснах тези изследвания, нужно ли е нещо да добавя?

Не знам имам ли Хашимото. Малко история: по време на първата ми бременност ми откриха хипофункция,  приемах еутирокс и през първата, и през втората, но последният път ми обясниха, че ако не целя повече забременяване няма нужда да го пия постоянно и съответно го спрях. Сега обаче ме гложди…

# 261
Жени 76, по принцип може да заведете детето на преглед при педиатър във всяка частна клиника или болница и да го види специалист, което не е зле в съчетание с изследванията като един вид профилактика - слушалка, измерване, палпация и разговор. Може да зададете всички въпроси и да коментирате изследванията.
Относно показалите с Н - нямат клинично значение.
Относно урината - гледам, че относителното тегло е на горна граница също, плюс кристалчета в седимента. Първа сутрешна ли е тази урина, или там на място дадена? Пие ли достатъчно течности младежа, и в частност ВОДА? На мен ми изглежда като леко дехидратиран.
Ако се притеснявате - повторете отново урината, но нека пие повече вода момчето. И отделно нали - преглед, ако съвсем се притеснявате.
Според мен няма за какво Simple Smile

# 262
Здравейте ,някой може ли да разчете изследванията ,става въпрос за дете на 1 година и 8 месеца

# 263
Здравейте,
Ендокринолог пусна тези изследвания. Въпросът ми е за кои показатели е имал предвид да се изследват между 3-ия и 5-ия ден на цикъла?
Скрит текст:

# 264
Хормоните: фсх, лтх, пролактин, тестостерон, естроген

# 265
  • София
Здравейте,
Ендокринолог пусна тези изследвания. Въпросът ми е за кои показатели е имал предвид да се изследват между 3-ия и 5-ия ден на цикъла?
Скрит текст:

Със сигурност ако отидете в лаборатория ще Ви кажат какви са условията за тия изследвания. Има си и особености при пролактина.

# 266
Хормоните: фсх, лтх, пролактин, тестостерон, естроген
Благодаря от сърце!

# 267

Здравейте, това са изследвания на дъщеря ми.
Назначени са заради акне по лицето.
Малко ме притесняват тсх и фт4

# 268
Здравейте днес ми излязоха резултати с инсулинова резистеност съм моля да ми кажете относно изследването кое е високо?

# 269
Всичко изглежда наред. FT4 седи на долна граница, но той се регулира чрез обратна връзка с TSH и щом той не е висок, значи че организма се задоволява с това количество и не пресира щитовидната жлеза. 

Здравейте, това са изследвания на дъщеря ми.
Назначени са заради акне по лицето.
Малко ме притесняват тсх и фт4

Общи условия

Активация на акаунт