Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 12

• 26 008
  • 620
  •   1
Отговори
# 585
Не, нямам световъртеж. Хемоглобинът ми е 122’ /реф.120-140/ 🤔

Значи сигурно инсулина и холестерола може би са ви добре, защото при мен с подобни резултати имаше световъртежи доста често, особено след цикъл

Относно хипофункцията индикирана от изследванията по-горе едната казва, че е с хашимото, така че там не би трябвало да има спор. А при другата има тсх под 1. Хипофункцията не е ли с високи стойности на тсх?

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 23:14 от Simply_fun

# 586
И според мен са ниски, което не е предпоставка за хипофункция. FT4 е на долна граница (принципно и моето е толкова, но антителата не показват индикация за автоимунно), но TSH е много чувствителен на колебания и също е почти под норма, което означава че щом е спаднал хипофизата реагира на недостиг. Може да е до дефицит на желязо, например или до някакъв неподходящ режим. Определено трябва да се обсъди със специалист или/и да се пуснат повече изследвания.

# 587
Здравейте! Жена на 49 години, в перименопауза, без заболявания и не пия никакви лекарства и добавки. Правих си профилактични изследвания и коментара на ЛЛ е, че всичко е добре, да намаля малко мезетата и да пия повече вода... а то толкова червени стрелки има. Моля, за коментар!

# 588
И според мен са ниски, което не е предпоставка за хипофункция. FT4 е на долна граница (принципно и моето е толкова, но антителата не показват индикация за автоимунно), но TSH е много чувствителен на колебания и също е почти под норма, което означава че щом е спаднал хипофизата реагира на недостиг. Може да е до дефицит на желязо, например или до някакъв неподходящ режим. Определено трябва да се обсъди със специалист или/и да се пуснат повече изследвания.

Тоест, хипофизата реагира на недостиг с намаляване на TSH!? Тоест, като намалее нивото на свободния Т3 и Т4, хипофизата реагира с намаляване на хормона, който стимулира продукцията на хормони от щитовидната жлеза? Това е невярно!
Когато намалее нивото на Т3/Т4 се активира тиреотропин освобождаващ хормон от хипоталамуса, който стимулира продукция на TSH, който от своя страна стимулира продукцията и освобождаването на Т3/Т4.
С други думи, съществува негативна обратна връзка и ако Т3/Т4 са ниски, както твърдите вие, тогава TSH ще е висок! Освен ако не става въпрос за проблем с хипофизата, когато всичките три хормона ще са мисли, а в случая и при двете жени са в норма. Аз поне не виждам патология, но пак,
Лабораторните изследвания са насочващи, но не единствени за поставяне на диагноза. Особено по интернет.
Спирам да пиша по казуса, но не мога да не реагирам на невярно обяснение…

# 589
Грешно сте разбрала TSH  и T4 имат обратен механизъм на регулация, това казах и аз. Ако T4 е в норми, но на долна граница и  TSH не реагира, означава че хормона задоволява нуждите на организма. И обратното при FT4 на долна граница, но TSH е завишен, нищо че T4 е в норма има недостиг на който тиреостимулиращия отговаря с увеличение на концентрацията в плазмата.

Коментарът  ми изобщо не се отнасяше към вас, айде ако обичате ме подминавайте и аз смятам че сте с неправилни тълкувания, ама ви игнорирам.

Тоест, хипофизата реагира на недостиг с намаляване на TSH!? Тоест, като намалее нивото на свободния Т3 и Т4, хипофизата реагира с намаляване на хормона, който стимулира продукцията на хормони от щитовидната жлеза? Това е невярно!
Когато намалее нивото на Т3/Т4 се активира тиреотропин освобождаващ хормон от хипоталамуса, който стимулира продукция на TSH, който от своя страна стимулира продукцията и освобождаването на Т3/Т4.
С други думи, съществува негативна обратна връзка и ако Т3/Т4 са ниски, както твърдите вие, тогава TSH ще е висок! Освен ако не става въпрос за проблем с хипофизата, когато всичките три хормона ще са мисли, а в случая и при двете жени са в норма. Аз поне не виждам патология, но пак,
Лабораторните изследвания са насочващи, но не единствени за поставяне на диагноза. Особено по интернет.
Спирам да пиша по казуса, но не мога да не реагирам на невярно обяснение…

# 590
Може ли коментар за моите изследвания?

# 591
Здравейте, може ли мнение?

На доктор съм във вторник. Симптоми- рязко напълняване в корема, трудно сваляне на кг, подпухнало лице, косопад, ускорен пулс.

ТАТ- 668

# 592
Здравейте! Жена на 49 години, в перименопауза, без заболявания и не пия никакви лекарства и добавки. Правих си профилактични изследвания и коментара на ЛЛ е, че всичко е добре, да намаля малко мезетата и да пия повече вода... а то толкова червени стрелки има. Моля, за коментар!

Здравей, доста показатели показват, че имате силно възпаление в организма.  Дали е свързано с костите или хормоните, не знам. Но определено храненето ви е лошо с висок холестерол, високи триглицериди и захарта също е гранична. Трябва да търсите точно проблема за възпалението. Диабета също предизвиква възпаления. Според мен ендокринолог може да помогне.

Slynchev chovek, Вашите изследвания ми приличат на хипофункция на щитовидната, ако не и хашимото. Трябва да се пуснат допълнителни по-разширени изследвания. Черния дроб също да се изследва.Също ендокринолог мисля,че ви трябва

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 13:04 от Simply_fun

# 593
Колко е препоръчително да е захарта и триглецериди? Възможо ли е да имам сериозно възпаление, без никакви симптами?

# 594
Ако ядете много тесто и захар може да е причина. Стрес също може да окислява организма и да води до възпаления. Възпаленията се получават постоянно, но само при натрупване се появяват като кожни раздразнения, артрит, стомашно -чревни пробреми, алергии и много други. Трябва да намерите причината

# 595
Нямам никакви оплаквания, не ям почти сладко, нормално тегло. Според Вас колко е препоръчително да е захарта и триглецериди, защото са в норма, но коментара Ви за тях беше, че не са ок?

# 596
Триглицеридите се свързват с натрупвания на шлаки по кръвоносните съдове. Захарта така пусната не дава пълна информация. Всичко е навързано и взаимно зависимо.  Единствено левкоцитите и суе дават индикации за някакъв вид възпаление, но от какво не може да се каже. Висок феритин също е признак за някакъв вид възпаление. Може и да е скоро прекаран грип/вирус.  Няма как да се каже категорично. Високия холестерол и триглицериди на горна граница са само насока, не е задължително да е това проблема. Високия хемоглобин може и от прекаляване с месото, което води също до възпаления, подагра. Там пикочната киселина се следи.

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 15:52 от Simply_fun

# 597
  • Варна
Триглицериди под 1. Захарта не е толкова показателна еднократно и сама по себе си, но инсулин под 5, около 5-6 е оптимално.

# 598
Може ли да коментирате изследванията ми

# 599
Липса в менюто на полезни мазнини и зеленчуци предполагам... От полезните мазнини може и да се нормализират триглицеридите. Гликирания хемоглобин показва склонност към инсулинова резистентност и , че последните 3-4 месеца сте хапвали повече въглехидрати, може би не ядете достатъчно месо, а наблягате на млечни. Прием на Д3 + К2 се налага.  К2 може да нормализира калция От натрупване. За сутрешна захар и инсулин са ви доста добри,  но гликирания хемоглобин издава бъдещи тенденции, за това може леко да преразгледате менюто, но нищо притеснително няма за сега

Общи условия

Активация на акаунт