Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 12

• 31 458
  • 685
  •   1
Отговори
# 675
Ами значи има подобрение, поне в хемоглобина, но явно трябва още

# 676
Изследванията са на 5 годишно дете, в момента е с ангина. Дали да повторя изследванията след няколко дни, впредвид резултатите?

# 677
Привет, моля за коментар;

# 678
  • София
ФТ3 защо не е изследван?

# 679
Нямам представа..

# 680
  • София
Не дава пълна картинка като не се изследват всички хормони....Вероятно лекарят не го е пуснал, но то затова ги има тия пакети по лабораториите. Не схващам защо или се изпуска ФТ4 или ФТ3.

# 681
Привет, моля за коментар;

Към момента са нормални, въпреки че както са казали преди мен няма Т3. По какъв повод са пуснати?

# 682
Всяка година си пускам рутинни изследвания, няма причина или направление от личен лекар.

# 683
Ако са рутинни, всичко си е наред. Нищо извън референти стойности няма.
Пакетите в лабораториите са търговски трик или за първоначално изследване за мен. Те предлагат и много други пакети с недоказана превантивна значимост, като онкомаркери за профилактика например, които повечето лекари отричат напълно.

В повечето случаи за оценка на функцията на щитовидната жлеза при скрининг или при бременност се изследва TSH + свободен T4. TSH е най-чувствителен, а fT4 показва количеството активен хормон.
T3 обикновено се променя по-късно и се изследва при съмнение за хипертиреоидизъм, но тогава TSH е ниско.  Висок/нормален TSH и в същото време висок Т3 са много редки случаи и обикновено има някакви симптоми. Пълният пакет при липса на оплаквания не е необходимо да се пуска непрекъснато.

Аз и с доказано от много години Хашимото изследвам пълен набор хормони веднъж на 2 години. Останалото е излишно, ако няма остър и прогресиращ проблем.
Ежегодно пускам само TSH, свободен T4 и Т3 - през година. При мен  TSH е достатъчно показателно и от него винаги се вижда кога мога да очаквам проблеми и е добре да пусна и останалите за проверка. Изследвам така след дългогодишни регулярни посещения при добри ендокринолози (проф. Анна-Мария Борисова, Емил Начев).
В идеалния случай TSH е между 1,5 и 1,9. Ако не се планира забременяване и 2.6 не е зле.

Антителата ТАТ и МАТ - ако веднъж са били силно завишени (често в хиляди), проблемът е ясен. Хашимото е доказано и не е нужно да се пускат всяка година. Така или иначе не се повлияват от лекарства. Тях изследвам на 5 г. и то по собствено желание.

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 00:05 от Light Beam

# 684
  • София
Ако не си с направление и трябва да пуснеш целият пакет идва по- евтино. Трик може да са за вас за мен си е супер, защото не плащам за всичко по отделно. За Хашимото си е кужно особено ако искате да видите как вървят антителата и като цяло хормоните. Няма смисъл за лекарите тях ако ги питате нищо няма смисъл. Пий си там хормона и си свиркай Simple Smile Аз съм намаляла антитела 2 пъти в годината
Да не говорим, че има жени с нормални хормони и с МАТ и ТАТ до небесата ама нали не се изследват…

# 685
  • Lost in a fairytale ...
Здравейте, моля за коментар на показателите. Помолих ЛЛ за направление за ендо, т.к. имам симптоми на ИР или хипофункция на ЩЗ, но те реши първо да пуснем изследвания - щитовидната още не е изследвана тази година

Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт