"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 189 884
  • 5 129
  •   1
Отговори
# 5 100
  • Буркина Фасо
Теменужка + бюджет + ЕЗ ???

# 5 101
  • София
Икономисти, полит. анализатори и разни капацитети по телевизиите, започнаха с половин уста да говорят, че 2026г. ще бъде тежка, а 2027г. още по-тежка.Уж покрай сегашният бюджет.Интересно предишните бюджети 'що не бяха такива?Нали същите ни управляваха не един път?
Ами добър ден. Но това като го пишем тук сме квалифицирани .. как ли не.
И аз чувам от търговци, че левове нямало да вземат след НГ. Щяло да им е трудно да ги сменят в банката, опашки и т.н. Усещам пълният хаос, който ще настане, честито.

# 5 102
Вече на четвърто място ми казват да се подготвя, че след 01.01. 2026 ще приемат само евро или карта. Левове не искат. Три магазина и козметичен салон. В салона нямаше ПОС терминал. Сега ще за целта ще инсталират. Но левове категорично не. Уж има закон, уж сме готови, а пък друго става.

А защо се оставяш да те изнудват тези магазинери? Такива никога не са готови за каквото и да е.  Няма как клиентът да се нагажда по кефа на продавача.

И аз чувам, че някои заплашват, едва ли не, каво щяли да приемат и какво не -  като няма да приема, няма да има оборот.

# 5 103
Оооооо, голям хаос, и голяма трудност, направо е непосилно за изпълнение  - да си обмени човек стотина лева в евро преди 31 декември, и да си плаща спокойно от 1 януари Smiley

И преди да започнете с ожалването на възрастните хора по селата, писах още в началото на темата - погрижете се за възрастните си родители, роднини, съседи, познати - покажете им как изглеждат банкнотите и монетите, за да не им пробутват монголски тугрици, обменете им някаква сума в евро, или направо им купете от пакетите с монети.
Аз от август до сега съм се погрижила за поне десетина възрастни човека (70+), ако всеки от вас направи същото, хаосът и измамите лесно ще се преодолеят. Възрастните хора не са малоумни, с малко разяснения и всичко си идва по местата.
Действия трябват, не думи, и не апокалиптични прокоби.

# 5 104
  • Пловдив
На село са магазин до магазин. Избор да искаш. Не проумявам защо за всички живеещи града други населени места не съществуват.

# 5 105
Изглежда има много неграмотни или изплашени от еврото, та повече е притеснително какви заповеди издават или ще издават  други неграмотни от горе. Лош матриал  по Бойко.
 Сетих се за халваджийските тефтери на село ,като е толкова страх за пенсионерите, да пишат в тефтера до 7  и пенсията идва в евро.

# 5 106
Ама за единствен селски магазин ли говорим, аз прочетох за три магазина плюс една фризьорка, което ме наведе на мисъл за малко по-голямо селище, макар и очевидно пълно с опортюнисти.

В единствения селски магазин ще са готови,  не му берете грижа, там човекът иска да яде, а не да прави сечено  на ЕС.

# 5 107
Винаги примерите се дават за големите градове, ама после като се обясни, че алтернатива на тарикатите има, се изтъква, че големите градове не са България. Досега никой не казал аджеба в кое малко място хоремагът няма да работи заради еврото или пък няма да приема левове, кои са тия бизнеси, които ще отворят чак февруари и защо, кое е това място, на което собственикът няма достъп до банка и ще затвори бизнеса. Но си теоретизираме и всяваме смут, лаф да става.

# 5 108
Може ли някой да синтезира отчетените ползи за 300+ страници?
Благодаря Heart

# 5 109
Toчно в селските магазини ще взимат и взимат всякаква валута, важното е да не се пише в тефтера

За гражданите има вериги, има магазини, които са коректни към клиентите си.. И друг път съм казвала за млечния магазин до нас, дето собственичката го играеше голяма работа, ама взе да омеква. Сложи ПОС, почна и плащания с ваучери да приема, даже и забраната за сума под 10 лв с карта махна. Стагнация, всеки лев, който можеш да вземеш, гледаш да го вземеш.
Пробваше и постоянно да качва цените, но кой ще купи яйце на 58ст, след като в Лидл има био яйца на 65ст, а има и други на по 45-50ст. Кашкавали и сирена не смее да вдигне от лятото, киселото мляко му свали цената с 20ст/кофичка

# 5 110
  • София
Важното е да се говори/пише.
Може да фалират от алчност някои, писахме как някои се канят да си вдигнат  х2 цените и за да не е много очевидно ги вдигат  2-3 месеца вече.
Всичко е пазарна икономика. Ако графикът на този човек е пълен за 3 месеца напред, значи няма да пострада.
Така е и при зъболекарите. Тези, които ги виждате в грабо да пускат ваучери за зъбен камък за 30 лева или пломба 30 -40 лева, няма как да удвоят цените, защото така или иначе нямат пациенти.
 Ако аз вдигна моите цени двойно, както имам в базата данни 800 човека, може да намалеят на половина, и може от 400 човека да изкарвам същите пари с по-малко работа. Но може да загубя всичко. А може да се окаже, че моите пациенти виждат моите услуги като да си заслужава да дават тези пари и да нямам никакъв отлив.
 Аз не мога да си представя моят фризьор да ми удвои цената, да ми каже, че нарушава закона и не взема левове януари , с което ми крещи , че аз съм просто един от многото и той е един егоист и мисли за себе си. Но ако другите клиенти решат, че ще му дадат двойната цена , тогава ще му се получи.
 Пазара е нелогичен понякога. Мой роднина се премести в друг град и намери зъболекар, който е с двойни на моите цени. Когато ми обясни, че неговата зъболекарка е много добра, защото графика и е пълен за 2 месеца напред, аз попитах две неща, с които разбрах, че тя е средностатистически зъболекар, който продава много добре, като представя за уникални някакви неща, които всеки зъболекар прави. Обясних на моят роднина, че за да иска 1000 лева на корона,трябва да е направо известна и уважавана в нашите среди, а тя е напълно неизвестна. Не използва кофердам, което веднага изключва възможността да е добър зъболекар. Но моят роднина ходеше и даваше тези пари. Така че, всички ние определяме дали тези, които искат да прецакат клиента, ще им се получи или не. Ако го позволим.

# 5 111
Точно така...
Аз наистина не разбирам, защо хората, на които в очите им заявяват, че ще им вдигнат подстригването двойно, или че януари няма да им вземат левчетата, не кажат на тези търговци, че тогава януари ще отидат другаде? А вместо това явно им кимат съчувствено и се хващат дружно да плюят еврото. Тези тарикати ви скубят, а вие им се радвате.

# 5 112
  • Пловдив
Аз ще се съобразя с бизнеса. Няма да го плюя. И ще плащам с евро. Съпричастност му се вика. И подкрепа за бизнеса. Нямам намерение да се карам с хората, които работят за хляба си. Нямам необходимост от излишни демонстрации за надмощие, той на мене - аз на него.

# 5 113
Ще плащам с каквото имам в брой и с карта, ако не може, магазини бол. Един месец мога и само от веригите да пазарувам, нищо няма да ми стане. В моловете вероятно ще си работят и с двете валути, не вярвам да оттърват далаверата младежта да изхарчи левчетата от баба, дядо, учинайка, дадени за Коледа и НГ

# 5 114
Трябва да питам ще идват ли гости по празниците и да не държа левове за подарък ако няма гости. Че  обикновено пътуват, при събрани почивни дни. И няма да имам налични левове.

Общи условия

Активация на акаунт