"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 264 223
  • 7 171
  •   5
Отговори
# 30
Твърдо съм За. Simple Smile

Много ми е интересно какво общо имат България и Швеция, та се дава пример как Швеция запазила своята валута Simple Smile

# 31
Здравейте на всички!
Реших да отворя тази тема, защото въпросът за приемането на еврото става все по-актуален и важен за всички нас, като граждани, и като семейства, които всекидневно планираме бюджета си.
Вместо общи приказки „за“ и „против“, ми се иска да обсъдим по-конкретно как евентуалното преминаване към еврото ще се отрази на нашето ежедневие.
Как очаквате да се отрази въвеждането на еврото върху цените на основните стоки и услуги?
Ще се повиши ли покупателната способност на средностатистическо българско семейство или напротив?
Какви са ви личните страхове или надежди за бъдещето, особено ако имате деца?
Гласувах “за”
На моето ежедневие няма да се отрази, както съм си планирала до сега, така ще си планирам и за вбъдеще.
Наясно съм, че ще има тарикати в дребния бизнес, които и сега тарикатеят, от нас си зависи дали ще им се получи. Всеки знае какви са цените в кварталните магазини. Аз лично 30 г живея в един и същи квартал и си познавам соствениците, пазят си клиентите, интересуват се от мнението ни и не очаквам спекула.
Покупателната способност на българското семейство едва ли зависи от  хартийката евро, оф те вече са пластмасови май😆
Лични страхове, освен за здравето на деца и внуци, нямам.
Надеждата ми е, че България ще си върви все така напред. Нито сме бедни, нито голи и боси, нормална европейска страна сме с нашия си балкански бит и манталитет, няма нужда да се подценяваме.

# 32
  • Deutschland/HE
Искам за 80% ДДС и мито, че отиват в ЕЦБ и че ние ще станем солидарни длъжници за дълговете на Германия, Италия и Франция.
Ами като сте капацитет си ги намерете и прочетете.
Нямам никакво намерение да пиша цели теми тук и да доказвам някакви неща на незнайно кой.
Що се отнася до сайта на БНБ там се публикуват официалните съобщения и становища на банката. В ДВ е публикуван новият закон за БНБ, в сайта на ЕС, ЕЦБ също са публикувани достатъчно документи, за който му се чете.
Аз си казах моето мнение, другите имат друго мнение, всеки има право на такова.
Така или иначе ще влезем в еврозоната, какво ще стане след това ще видим. Българите в който съюз сме влезли се е разпаднал, така че и това ще е интересно да се види.
Освен това нас редовите граждани никой не ни пита какво искаме или не и ние реално само си чешем клавиатурите тука. Няма нужда толкова да се палим.

Защото нито едно от твърденията ви не е вярно, дори друга защитничка на българския лев потвърди (къдрокоска). Много лесно се хващате на лъжливи твърдения. Фабликите за дезинформация добре си вършат работата.

# 33
Ооо, скъпа тези пари отиват директно в ЕЦБ, както сега отиват и 80% от ДДС-то и митата. Никой няма до ги даде да си ги харчим със здраве.
Стига де, оля се. Ако 80% от мита и ДДС отиват в ЕЦБ от какво се издържа България и какво пълни бюджета? Катпо манипулирате поне действайте с фината четка, а не с баданарката.
Отделно ще се променят и резервите на банките, които за България са повечето, да не кажа всички чужди. Техните акционери ще си раздадат тлъсти дивиденти. Със сигурност много хора се надяват час по-скоро да приемем еврото, но това не е средностатистическия българин.
Ами резервите на банките са си техни, това не е резервът на БНБ и няма да се откраднат. И не, няма да си раздадат дивиденти, а ще ги завъртят както правят банките. Все пак външните големи шефове решават, а не нашите местни.
Да не говорим, че дългът на еврозоната се разпределя пропорционално между всичките й членове. Така ние със срамно нисък дълг ще поемем и част от дълговете на страни с по 200% от БВП си.
Какъв е този дълг на Еврозоната? Доколкото знам всяка страна си има свой дълг. Кой какво ще ни разпредели?
Обаче българинът чува само как няма да си купува евро от чейндж бюро като ходи до заветната почивка в Гърция, как ще сме единни с ЕС.
Обаче ще сме и солидарни длъжници например и ако някога по някаква причина тази кула от карти ЕС рухне, който е ставал поръчител по кредит ще се сети какво става...
Тази "кула от карти" не може да рухне ей така. Поне юе е по-трудно от отмяна на борда, ако вземем да теоретизираме. И на какво ще бъдем поръчители, че не разбрах? Ако еврото рухне това ще е административен акт и всяка държава ще мине пак на своя валута.

Бордът си функционира добре, обаче вечно живеем с едно наум, че може да падне, а това пречи на инвестициите в икономиката и на спестяванията на хората. Крайно време е тези страхова да отпаднат. Това ще е най-голямата полза. Отделно, че хора и бизнес няма да обръщат левове в евро и евро в левове и ще се спестят комисиони.
Иначе ние до голяма степен и сега сме с евро, ама имаме само негативите.

# 34
  • Пловдив
Искам за 80% ДДС и мито, че отиват в ЕЦБ и че ние ще станем солидарни длъжници за дълговете на Германия, Италия и Франция.
Ами като сте капацитет си ги намерете и прочетете.
Нямам никакво намерение да пиша цели теми тук и да доказвам някакви неща на незнайно кой.
Що се отнася до сайта на БНБ там се публикуват официалните съобщения и становища на банката. В ДВ е публикуван новият закон за БНБ, в сайта на ЕС, ЕЦБ също са публикувани достатъчно документи, за който му се чете.
Аз си казах моето мнение, другите имат друго мнение, всеки има право на такова.
Така или иначе ще влезем в еврозоната, какво ще стане след това ще видим. Българите в който съюз сме влезли се е разпаднал, така че и това ще е интересно да се види.
Освен това нас редовите граждани никой не ни пита какво искаме или не и ние реално само си чешем клавиатурите тука. Няма нужда толкова да се палим.

Защото нито едно от твърденията ви не е вярно, дори друга защитничка на българския лев потвърди (къдрокоска). Много лесно се хващате на лъжливи твърдения. Фабликите за дезинформация добре си вършат работата.
Мислете каквото си искате. Според вас как се формира бюджета на ЕС!? Откъде идват парите за съюза? Като икономист би трябвало да сте изучавали бюджет и финанси.

# 35
1. Аргумент против еврото - Урсула искала да дадем 800 милиарда за въоръжение. А да не би като сме с лев това да е различно - ако се реши ще ги даваме и без евро.
2. Друг аргумент - Бордът спирал политиците да вземат дълг. Аз защо не забелязвам сега нещо да им пречи и да не го правят? Пак го правят, но по-скъпо. Което значи, че повече от нашите пари отиват за лихвите по този дълг.
3. Щом цялото русофилско войнство се е впрегнало да пречи на приемането, значи то е нещо добро. По-голям аргумент от това, че Русия не харесва приемането, аз не виждам.

Мислете каквото си искате. Според вас как се формира бюджета на ЕС!? Откъде идват парите за съюза? Като икономист би трябвало да сте изучавали бюджет и финанси.

Какво значи "бюджет на ЕС"? Всяка държава от ЕС си има свой бюджет и той се пълни от тези мита и ДДС, дето според теб отиват в ЕЦБ. Иначе има някаква вноска, която издържа администрацията на ЕС, но тя е минимална и не може да се сравни с парите, които плащаме на Боташ например. Да не би бордът и левът да попречиха на тази далавера? Или това е малка кражба?

# 36
Много ми е интересно: Ако се изправим самостоятелни, горди и с българския лев, без да сме в съюз с никого, защото нали сме горди и големи - кой ще ни защити, ако ни нападнат? Нашата силна армия ли?

И аз си имам самочувствие като българка, но здравия разум ми е още наличен.

# 37
  • Deutschland/HE
Аз съм против въвеждането на еврото и дигиталното такова  А най-истински аргументи ЗА или ПРОТИВ могат да дадат икономисти и политолози с много задълбочени познания по темата. Но дори и при тях има разнополюсни и субективни мнения.....и платени.
Кажи водещи български икономисти, които са против еврото. Но да не е Румен Гечев, че той не е никакъв икономист.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 16:40 от Не се сърди, човече

# 38
Кошмар. А на тези пенсионери, които виждам по сникмките, ние им плащаме пенсиите.

# 39
Румъния не е изпълнила условията за влизане в еврозоната, има дефицит 7 % ако не се лъжа в цифрата, каза го някой  коя е  причината да не влизат сега. Но се използва като довод , че си пазят леата. Швеция   и в НАТО нямаше да влиза ,но влезе.
 Каквото да говорим,  от 1 .1. 26 , след половин година сме вътре. Мисля , че една година вървят двете валути, докато остане едната. По-добри условия  едва ли ще имаме.
 Също се прогнозира БВП да е във възход за тази година.
 Само отчаяните опити да се провали  остават.

# 40
Не прочетох никъде и не чух какво фатално ще се случи с мен и всички българи в България, ако приемем еврото.
От друга страна пък много си обичам лева! Понеже вярвам, че ще минем към евро, искам нашите символи да си останат и по банкнотите и по монетите. Много са хубави.
Бях в началото на май за 11 дена в Чехия. Бях се подготвила да имам леи и евро. Спираме на румънска бензиностанция - давам леи, спираме на унгарска - исках да си взема нещо, но ми казаха, че ако дам евро връщат форинти /да ме извинят, но не/. От България тръгнах с чешки крони /в Чехия не искат въвеждане на еврото, инфлацията при тях в момента е много висока/. Ще ви дам пример - 300 лева са 3000 чешки крони. Много са им грозни монетите на чехите, трябва ти лупа, че да видиш каква е стойността.
Във времената, в които живеем кое е по-практично, удобно, спестяващо обмени на валута и прочие?
Аз си отговорих.
Тези протести в България са политически и водени от хора, които явно си мислят, че всички сме глупаци, като тях.

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 11:07 от #RAngelova

# 41
  • София
Коя съфорумка се беше разпознала на снимки от вчерашния протест без въобще да е ходила на него? Някой сеща ли се?

# 42
  • София
Аз също се видях и писах в темата за политиката. Това е заради манипулацията на няколко страници във фейсбук, които използваха кадри от протеста в подкрепа на Терзиев, представяйки ги като анти-евро протест. Беше шок да се видя как с колеги си говорим на протеста срещу еврото, а всъщност всички си бяхме по къщите. Grinning

# 43
  • София
При толкова организиран протест не им стигат хора и манипулират снимките...
Защо ли се изненадвам?

# 44
От всичко изчетено до момента в бг мамма и фейсбук, мога да обобщя следните притеснения на хората към приемане на еврото:

1.   Загуба на независимост – ама кой нормален човек все още смята, че в България лева или паричната политика са независими?

2.   Ръст на цените – цените и без евро си растат. До момента не е имало драми с приемането на еврото в другите страни, освен психологически в началото.  

3.   Ще изплащаме чужди дългове – това дори в Договорът на ЕС е заложено, че държавата членка не поема задълженията на друга членка. Да, ще внасяме някаква вноска, но тя няма да е много по-различна от вноската, която се внася и в момента. Ако някоя страна има големи финансови проблеми, може да получи заем, Помощта обаче не е подарък, а заеми със строги условия, които страната-получател трябва да върне.

Факти, които копейките не могат да оборят – еврото е от най-силните валути в света. В много централни банки по света, еврото е резервна валута. Китай може да е с една от най-силните икономики, но валутата му е все още слаба.  

Чувах и други мнения – ако в ЕС настъпи криза, можем да си се закачим за други валути, когато си поискаме. Тази пък глупост, не знам от чия глава е родена, но това на практика не може да се случи, защото докато изменяме законите, в които е заложено еврото, докато се сменим валутния резерв и вече ще сме се озовали с пълна сила в кризата.

А развятите руски и съветски знамена как ще коментирате? Това ли наричате независимост?

Общи условия

Активация на акаунт