"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 136 981
  • 3 655
  •   1
Отговори
# 3 585
  • Пловдив
Кой води спор, аз? Мне, на мен ми харесва да търся аргументи във всички посоки. Да си стиснем ръцете, че не всички имат по сто хиляди в банката и доматите на промоция не са невиждано благоденствие....🤣🤣🤣

# 3 586
  • София
Като чета колко е зле в Европа, си мисля че сме точно за там. Даже сме по добре от тях, имаме си парно и не мръзнем. Направо толкова сме добре, че не трябва да сме в Европа, щото сме прекалено добре за да сме там.

Прочети какво разправят украинските алтернативчици тук за Русия и ще поискаш да ни пращаш там! Laughing

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 04:04 от Странната птица

# 3 587
Предлагам да бъдем умерени оптимисти, т.е. вече го предложих и да си дадем ясна сметка за реалността, за да няма пак напразни надежди за светло бъдеще. Докладите са прекрасни, всички критерии изпълнени, цифрите точни. Няма причина нито за прекален патос, нито за черен песимизъм. И да спрем с идеализирането. Никъде не съм писала за излизане от ЕС.
Значи няма друг път пред нас освен с Европа. Лоша, добра, това е. Патоса, както и хейта са неуместни. И моля нека всеки който повтаря колко е зле в ЕС, да бъде така добър да каже той какво предлага.

# 3 588
Предлагам да бъдем умерени оптимисти, т.е. вече го предложих и да си дадем ясна сметка за реалността, за да няма пак напразни надежди за светло бъдеще. Докладите са прекрасни, всички критерии изпълнени, цифрите точни. Няма причина нито за прекален патос, нито за черен песимизъм. И да спрем с идеализирането. Никъде не съм писала за излизане от ЕС.

Че кой подскача от възторг? Излизането от борд, в който лева е вързан към еврото, и влизането в ЕЗ е просто един преход и нищо няма да се промени коренно. За хората промяната е формална и личният просперитет пак ще си зависи от човека, не от валутата. Ома и предимства, но основно на макро ниво и ще се усетят в последствие, но никой не чака да завали манна небесна.  Има и повече сигурност, за което обаче се замислят основно тези с активи.

А защо се работи така?
Сигурно никога не си ползвала услугите на майстор, който ти съдира кожата, но не ти дава фактура с касов бон или  ако ти даде ще платиш още 20% отгоре т.е. процесът е двустранен.
И още нещо, когато започнах да работя пенсионната възраст беше 55 години, сега минава 60 с тенденция да стане 65, а може и повече. Какво да ме мотивира да мисля за пенсия, като въпросът е ще доживея ли и колко години ще я получавам.

ОК, аз също не съм привърженичка на пенсионния модел. Бих била доволна изобщо да няма пенсии и всеки да се оправя както може. Или да има една минимална равна за всички пенсия, постигната с минимална, равна за всички вноска, и после всеки за себе си. Та разбирам липсата на мотивация, и аз пенсия няма да видя кой знае каква и сигурно на 70 години заради липсващ стаж, нищо че съм внесла достатъчно, но който прави така да не писка и да не се оплаква после.

# 3 589
Скрит текст:

Че кой подскача от възторг? Излизането от борд, в който лева е вързан към еврото, и влизането в ЕЗ е просто един преход и нищо няма да се промени коренно. За хората промяната е формална и личният просперитет пак ще си зависи от човека, не от валутата. Ома и предимства, но основно на макро ниво и ще се усетят в последствие, но никой не чака да завали манна небесна.  Има и повече сигурност, за което обаче се замислят основно тези с активи.

А защо се работи така?
Сигурно никога не си ползвала услугите на майстор, който ти съдира кожата, но не ти дава фактура с касов бон или  ако ти даде ще платиш още 20% отгоре т.е. процесът е двустранен.
И още нещо, когато започнах да работя пенсионната възраст беше 55 години, сега минава 60 с тенденция да стане 65, а може и повече. Какво да ме мотивира да мисля за пенсия, като въпросът е ще доживея ли и колко години ще я получавам.

ОК, аз също не съм привърженичка на пенсионния модел. Бих била доволна изобщо да няма пенсии и всеки да се оправя както може. Или да има една минимална равна за всички пенсия, постигната с минимална, равна за всички вноска, и после всеки за себе си. Та разбирам липсата на мотивация, и аз пенсия няма да видя кой знае каква и сигурно на 70 години заради липсващ стаж, нищо че съм внесла достатъчно, но който прави така да не писка и да не се оплаква после.
Тук мислим еднакво, но такава е политиката, не ни харесва, но не можем да я променим, поне може да кажем защо не ни харесва.

Скрит текст:
Значи няма друг път пред нас освен с Европа. Лоша, добра, това е.
Скрит текст:
Патоса, както и хейта са неуместни. И моля нека всеки който повтаря колко е зле в ЕС, да бъде така добър да каже той какво предлага.
Не, няма друг път, което не го прави избор. Що се отнася до патоса и хейта, това е просто гледна точка, но някои не могат да приемат чуждата.

# 3 590
Е как да няма избор? Разбира се че има и друг път и той е извън ЕС. Дори и тук има потребители, които искат точно това, но така и не разбрах защо се срамуват да го заявят директно.

# 3 591
Е как да няма избор? Разбира се че има и друг път и той е извън ЕС. Дори и тук има потребители, които искат точно това, но така и не разбрах защо се срамуват да го заявят директно.
Все едно някога сме избирали да бъдем в соц. лагера, та и сега. А дори и активните членове на Възраждане /пример за крайна, проруска и антиевропейска партия/ не искат излизане от ЕС, а предоговаряне на условията, което е доста различно.

# 3 592
  • Deutschland/HE
Дазел, пак ли страшката, как в Германия умираме от студ, не се къпем и ядем дом.любимци. В Германия съм, съвсем близо до Франкфурт и нито студуваме, напротив поддържаме приятно топло и въпреки това ни върнаха сума при изравняването. Имали сме нееднократно гости и сме топлили стая за гости, която е на приземния етаж и едната страна е от горе до долу в прозорци. Твоята приятелка предпочита да живее на по-хладно или е недобре изолирано жилището. Но с такива измислени изказвания, вече съвсем олеквате.

# 3 593
В подробностите се крие истината. От Освобождението до септември 1944г. България е била независима и свободна държава,(изключваме войните...). Имала е собствена валута и е търгувала с чужди валути по собствен избор. Повечето пъти е предпочитала френския франк...

# 3 594
Все едно някога сме избирали да бъдем в соц. лагера, та и сега. А дори и активните членове на Възраждане /пример за крайна, проруска и антиевропейска партия/ не искат излизане от ЕС, а предоговаряне на условията, което е доста различно.

Не не е все едно, Все едно било. ЕС ни окупира и проведе народен съд може би, изби опозицията и сложи в конституцията начело една партия .

Ние избрахме да бъдем в ЕС и доста сериозни усилия положихме да ни приемат там,  а тези, които не сте избрали, имахте и имате и сега достатъчно лостове да работите за излизането от този омразен съюз, чрез политическите сили, които застъпват такава теза.

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 10:19 от Moderator1

# 3 595

Не не е все едно, Все едно било. ЕС ни окупира и проведе народен съд може би, изби опозицията и сложи в конституцията начело една партия .
Подхода, стратагията е различна, целите ако не са ти ясни, може да прочетеш например защо Римската империя разширява територия си.

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 10:20 от Moderator1

# 3 596
Странно е, че спорът упорито се връща към членството в ЕС, а темата е всъщност за ЕЗ.

Това дали една страна има реална икономическа и законова готовност да се интегрира с останалите икономики в еврозоната и съответно да влияе по един или друг начин върху общата валута със състоянието си и фискалната си политика и да се съобразява с паричната политика на ЕЗ, няма абсолютно нищо общо с избора на ЕС, който вече сме направили и никой не иска да го променя.

# 3 597
Уважавам те, но примера който даваш е несравним. От ЕС можеш да излезеш, тук никой не те държи насила. Знаеш ли как се излизаше от соц лагера? Никак. Чехословакия опита. Смазаха я с танкове. Ако утре Коце или някой като него вземе властта и поиска излизане от ЕС, Европа няма да ни прати танкове.

# 3 598
Скрит текст:
Уважавам те, но примера който даваш е несравним. От ЕС можеш да излезеш, тук никой не те държи насила. Знаеш ли как се излизаше от соц лагера? Никак. Чехословакия опита. Смазаха я с танкове. Ако утре Коце или някой като него вземе властта и поиска излизане от ЕС, Европа няма да ни прати танкове.
Някога действаше силата, днес е заменена с други средства, няма да пиша какви, защото не искам бан.

# 3 599
  • София
Трудничко се излиза от ЕС и никого не пускат ей-така.
Великобритания бая зор видя и я мотаха няколко години с искания за вноски, с измислените проблеми на границата между Ирландия и Северна Ирландия. Ако зависеше от брюкселските бюрократи, никога нямаше да пуснат британците.
Така че не е много точно това, че не никой не държат насила.
До преди няколко години нямаше и процедура за излизане, не беше предвидено, създадоха я за британците.
Не ми се мисли някоя по-малка страна ако реши да излиза на какво ще я направят.
Просто сега, за разлика от преди 35 години, контролът е по-лицемерен и перфиден, не ти казват нищо в прав текст, но си въвеждат постепенно всякакви репресивни правила.

Общи условия

Активация на акаунт