"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 134 948
  • 3 655
  •   1
Отговори
# 3 570
Обяснете с цифри как в 2005 е било по-добре. Това, че парното не работело не значи нищо

# 3 571
Ох, пак за парното. При социализма за един голям тухлен апартамент се плащаше 20 лева, доколкото помня. Поне по някое време, после може да са станали повече. Но тогава 200 лева бяха много прилична заплата, нещо като 3000 или повече днес.  И ако умножим онези 20 лева по 15 се получава 300 лева на месец за парно днес, че е същото. А аз плащам и много по-малко - само вода и сградна инсталация, защото миналата зима не сме пускали парно. И не от безпаричие, просто сме си ОК на 23 градуса.

Сега не мога да намеря сравнителни таблици какво се е купувало 1989 година с една средна заплата и какво днес, ама когато ги даваха днес е силно по-добре.

# 3 572
Скрит текст:
Зависи от мотивите.
Икономически възможности: Страни като Китай, Хонконг и ОАЕ привличат европейци, търсещи кариерно развитие и богатство.
Начин на живот и климат: Северноевропейците често се местят в по-слънчев климат, като Испания и Италия са популярен избор.
Културни и социални фактори: Франкофилите са привлечени от Франция, а някои европейци се местят на места като Индия или Тайланд с духовни или пенсионни цели.
Близост и език: Общите езици и географската близост правят съседните страни привлекателни, като например германците, които се местят в Швейцария и Австрия.

Това доказва ли по някакъв начин, че са много зле европейците?
Въпросът беше съвсем друг. И какво значи зле - бедни, несигурни, неудовлетворени от ... , ограничени от ...  и т.н., спрямо какво/кого, конкретизирай си въпроса.

# 3 573
Аз схващам каква е скритата мисъл - в ЕС е лошо, вървят надолу, стават по бедни, затова нямаме място там.

# 3 574
  • Пловдив
За хората с малки пенсии значи. Тях не ги интересуват цифри и статистика. Хората усещат, че живеят по-добре, когато могат да си позволят повече неща. Просто е. Не им дреме, че някакви доклади им съобщават, че живеят по-добре. Тези приравнявания също не са съвсем адекватни. Е, в София парното все още не е ЕВН. Аз плащам 300 лева за един радиатор. 👍 В другите части са възможно най-енерономичните климатици.  SANDS , това ти го казваш. Запомни го. Защото скрити мисли няма, още по-малко такива. Обективна реалнот е точното определение.

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 11:24 от dazel

# 3 575
И колко хора усещат, че живеят по-добре и колко усещат, че живеят по-зле? Защото тези данни ги има

Цитат
Делът на хората, които казват, че са доволни от живота си в България в европейски сравнителен план се води от Евробарометър от 2004 г. и включва 42 подвъпроса за “необходимостите, удобствата и забавленията” (включително политическите такива).

Погледнато поколенчески, през 2004 г. по-малко от 1/3 от хората в България са на това мнение за себе си (приблизително колкото и през 1993 г., но според други допитвания). Най-малко за целия този период доволните от живота си българи са през 2005 г. - 29,4%.

Цитат
За 59 на сто от българите и 66 на сто от останалите граждани на ЕС бъдещето на Общността е оптимистично. Това сочат данните от проучване на "Евробарометър", представени днес от Европейския парламент, предаде БТА.

# 3 576
За хората с малки пенсии значи. Тях не ги интересуват цифри и статистика. Хората усещат, че живеят по-добре, когато могат да си позволят повече неща. Просто е. Не им дреме, че някакви доклади им съобщават, че живеят по-добре. Тези приравнявания също не са съвсем адекватни.

А защо са с малки пенсии?  Вече 36 години имаме демокрация и се осигуряваме по новому. И вече 36 години се работи в сивата зона, със заплати в плик за да се пестят данък и осигуровки. Ми от там идват по-ниските пенсии. Не, че иначе са високи, ама с толкова вноски и данъци, толкова. Някога се кефеха, как не са будали да и плащат на държавата, днес онеправдани? Че и за да не умрат от глад държавата им добавя и прецаква съвестните осигуряващи се.

# 3 577
Значи сведохме нещата до хората с малки пенсии.
Какво предлагате, примерно да им се вдигнат пенсиите на калпак тройно добре ли е? За сметка на работещите, разбира се.

# 3 578
  • Пловдив
Не е точно така. Все още не са измрели съвсем хората с малки пенсии и тези от началото на демокрацията и сивата икономика, когато нямаше никакви правила в мътната вода. Мака ми и баща ми още са живи, работили са повечко при соц-а. Добре, че не им налага да разчитат на пенсия, при това напълно в белия сектор. Лошото е, че тази сива икономика все още продължава да е сива......и някак се легализира.

# 3 579
В какъв смисъл се легализира.

# 3 580
  • Пловдив
В смисъл, че още си я карат така, пък водата вече е бистра.

# 3 581
За хората с малки пенсии значи. Тях не ги интересуват цифри и статистика. Хората усещат, че живеят по-добре, когато могат да си позволят повече неща. Просто е. Не им дреме, че някакви доклади им съобщават, че живеят по-добре. Тези приравнявания също не са съвсем адекватни. Е, в София парното все още не е ЕВН. Аз плащам 300 лева за един радиатор. 👍 В другите части са възможно най-енерономичните климатици.  SANDS , това ти го казваш. Запомни го. Защото скрити мисли няма, още по-малко такива. Обективна реалнот е точното определение.
Добре, приемаме че такава е реалността. Ти какво предлагаш обаче, защото ако не предлагаш нищо, написаното от теб няма никакъв смисъл. Излизаме от ЕС, защото той се срива. И?

# 3 582
  • Пловдив
Предлагам да бъдем умерени оптимисти, т.е. вече го предложих и да си дадем ясна сметка за реалността, за да няма пак напразни надежди за светло бъдеще. Докладите са прекрасни, всички критерии изпълнени, цифрите точни. Няма причина нито за прекален патос, нито за черен песимизъм. И да спрем с идеализирането. Никъде не съм писала за излизане от ЕС.

# 3 583
Сега ако се намерят и иделизиращите,  може да прекратите спора, който водите.

# 3 584
Скрит текст:
За хората с малки пенсии значи. Тях не ги интересуват цифри и статистика. Хората усещат, че живеят по-добре, когато могат да си позволят повече неща. Просто е. Не им дреме, че някакви доклади им съобщават, че живеят по-добре. Тези приравнявания също не са съвсем адекватни.

А защо са с малки пенсии?
Вече 36 години имаме демокрация и се осигуряваме по новому. И вече 36 години се работи в сивата зона, със заплати в плик за да се пестят данък и осигуровки.
Скрит текст:
Ми от там идват по-ниските пенсии. Не, че иначе са високи, ама с толкова вноски и данъци, толкова. Някога се кефеха, как не са будали да и плащат на държавата, днес онеправдани? Че и за да не умрат от глад държавата им добавя и прецаква съвестните осигуряващи се.
А защо се работи така?
Сигурно никога не си ползвала услугите на майстор, който ти съдира кожата, но не ти дава фактура с касов бон или  ако ти даде ще платиш още 20% отгоре т.е. процесът е двустранен.
И още нещо, когато започнах да работя пенсионната възраст беше 55 години, сега минава 60 с тенденция да стане 65, а може и повече. Какво да ме мотивира да мисля за пенсия, като въпросът е ще доживея ли и колко години ще я получавам.

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 12:17 от Mama_Nana

Общи условия

Активация на акаунт