"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 134 173
  • 3 654
  •   4
Отговори
# 3 600
Трудно ама излезе, нали. И в последствие се оказа грешка, но това е било тяхното желание, излязоха.
Не си спомням да са навлезли с танкове в Лондон.
Т.е възможно е съвсем доброволното излизане.

# 3 601
  • Буркина Фасо
Трудно ама излезе, нали. И в последствие се оказа грешка, но това е било тяхното желание, излязоха.
Не си спомням да са навлезли с танкове в Лондон.
Т.е възможно е съвсем доброволното излизане.
възможно е, но докато се стигне до пълно освобождаване ще ти надрусат десетки задължения за милиарди.
силните страни ги имат и е една идея по-лесно за тях. ние след 10-на години сигурно ще трябва да продадем цяла БГ за да ги изплатим.

# 3 602
Ами договор е, като такъв има всякакви клаузи и неустойки. Не разбирам какво ви учудва.

# 3 603
Само от Боташ няма измъкване. Не беше толкова отдавна дискусията, дали можем хем в ЕС, хем в Брикс. Типично по български, да не се минем.

# 3 604
Тоест, да разбираме, че не може да си проевропейски настроен, но и същевременно да имаш критики към ръководството на ЕС, да си скептичен към готовността ни да влезем в ЕЗ, към достоверността на нашите данни, подадени към Брюксел и т.н.?
Критики към ръководството на ЕС малко или много имаме всички, но темата е за друго. И аргументи, че нещо куца в ЕС, не са аргументи против еврото.  А готовността ни да влезем в ЕЗ е потвърдена от десетилетия борд, което е почти същото и логично погледнато няма изобщо причина за тези вопли и това опъване. Това е просто краят на един преходен период. А данните са формалност и в случая нямат значение конкретно за нас именно заради десетилетията в борд.

Просто приемете, че има и по-будни хора, които се замислят, съмняват и имат опасения за бъдещето. Детското подскачане не помага, напротив. А който не иска да слуша и чете такива мнения, не знам защо е в темата, да не си го причинява и да не сипе тук денонощни обвинения и обиди.
Съмнения имаме всички, даже и без да намекваш, че сме заспали Simple Smile И всеки обмисля и си изготвя планове за подсигуряване. Но отново казвам, че ЗА НАС  еврото е формалност и няма логически аргументи против.

Това за Брекзит е абсурден аргумент.  То за един развод колко караници има или за разделяне на семеен имот, а това е договор с обвързване на всички нива. Ми няма как да се каже "от утре вече сме отделно" и край.  Не знам с какви очи сравнявате тези процедури с руските танкове в Прага....

# 3 605
  • Буркина Фасо
навремето с танкове са се решавали нещата, а сега с договори и заеми. нищо чудно поне за мен.
времената са различни.

за Боташ слушах, че вариант да се оттървем от договора е да се обяви фалит на собственика Булгаргаз.
другият вариант е рижавия да го плати вместо нас и да го използва за пренос на руски газ. натам се е насочил и към тръбата през северна БГ за Сърбия, Унгария, Австрия. той ще взима таксите вместо нас и пак ще прекарва руска газ за Еврото.

# 3 606
Докато има валутен борд, има строга финансова политика, от една страна заради борда и от друга заради влизането в ЕЗ. Падането на борда и влизането в ЕЗ ще "отвърже" политиците ни, които към момента не са най-подходящите за този преход, а липсата на стабилност /разбирай неизпълнени критерии/ ще ги улесни.

# 3 607
Докато има валутен борд, има строга финансова политика, от една страна заради борда и от друга заради влизането в ЕЗ. Падането на борда и влизането в ЕЗ ще "отвърже" политиците ни, които към момента не са най-подходящите за този преход, а липсата на стабилност /разбирай неизпълнени критерии/ ще ги улесни.

Нека сме наясно - бордът пречи да се печатат пари от правителството, а не да се вземат заеми. С еврото е абсолютно същото - пак не можем да печатаме пари и пак можем да вземаме заеми.  Тоест никакво допълнително отвързване няма да има.

# 3 608
Скрит текст:

Нека сме наясно - бордът пречи да се печатат пари от правителството, а не да се вземат заеми. С еврото е абсолютно същото - пак не можем да печатаме пари и пак можем да вземаме заеми.  Тоест никакво допълнително отвързване няма да има.
Да, но заемите  могат да бъдат спирачка за влизане ЕЗ,  а след като сме вътре какво ще ги спре.

# 3 609
Скрит текст:

Да, но заемите  могат да бъдат спирачка за влизане ЕЗ,  а след като сме вътре какво ще ги спре.

И вътре, и вън е все същото. Ако се водехме от противниците на ЕЗ и не се опитвахме да влезем какво щеше да ги спира?  Изобщо това със заемите няма нищо общо с ЕЗ. То е популизъм от страна на политиците за да се подмазват на електората, а и да пооткраднат.

# 3 610

ОК, аз също не съм привърженичка на пенсионния модел. Бих била доволна изобщо да няма пенсии и всеки да се оправя както може. Или да има една минимална равна за всички пенсия, постигната с минимална, равна за всички вноска, и после всеки за себе си. Та разбирам липсата на мотивация, и аз пенсия няма да видя кой знае каква и сигурно на 70 години заради липсващ стаж, нищо че съм внесла достатъчно, но който прави така да не писка и да не се оплаква после.

Гледам и не вярвам на ушите си, както казват някои. Да, известно е, че на 18 години всеки се мисли за безсмъртен, ама да си вече в трета възраст и да пишеш подобни неща....е, не! FlushedOpen Mouth

Мислиш ли върху варианта да се събудиш на 30 години една сутрин в групата на болните и инвалидите. И без пенсия. Както и без възможност да работиш. Как смяташ да оцелееш? Ще просиш ли? Или пък да родиш дете с увреждане, за което трябва да се грижиш в следващите може би 30-40 години, а баща му си бие камшика. Ще метнеш детето в казана и ще хукнеш на работа ли, щото държавата не е предвидила пенсионна система.....?

Минималната пенсия също не е опция. Работиш на висока заплата и свикваш с някакъв стандарт, но изведнъж се налага да разчиташ само на минималната пенсия. Ще се оправиш сигурно.....и ще отгледаш и децата си с нея...
Що не вземете да ползвате тия глави за мислене най-сетне?

# 3 611

ОК, аз също не съм привърженичка на пенсионния модел. Бих била доволна изобщо да няма пенсии и всеки да се оправя както може. Или да има една минимална равна за всички пенсия, постигната с минимална, равна за всички вноска, и после всеки за себе си. Та разбирам липсата на мотивация, и аз пенсия няма да видя кой знае каква и сигурно на 70 години заради липсващ стаж, нищо че съм внесла достатъчно, но който прави така да не писка и да не се оплаква после.

Гледам и не вярвам на ушите си, както казват някои. Да, известно е, че на 18 години всеки се мисли за безсмъртен, ама да си вече в трета възраст и да пишеш подобни неща....е, не! FlushedOpen Mouth

Мислиш ли върху варианта да се събудиш на 30 години една сутрин в групата на болните и инвалидите. И без пенсия. Както и без възможност да работиш. Как смяташ да оцелееш? Ще просиш ли? Или пък да родиш дете с увреждане, за което трябва да се грижиш в следващите може би 30-40 години, а баща му си бие камшика. Ще метнеш детето в казана и ще хукнеш на работа ли, щото държавата не е предвидила пенсионна система.....?

Минималната пенсия също не е опция. Работиш на висока заплата и свикваш с някакъв стандарт, но изведнъж се налага да разчиташ само на минималната пенсия. Ще се оправиш сигурно.....и ще отгледаш и децата си с нея...
Що не вземете да ползвате тия глави за мислене най-сетне?

Мисля, защо да не мисля. В Англия например е така - пенсията има таван и по-голяма от една доста скромна не можеш да вземеш от държавата. Което не пречи да ги цакат тези с големите заплати и след като са си изкарали пенсията. Но те се осигуряват допълнително другаде, спестяват и прочее.
Освен това недей да бъркаш пенсията със социалното подпомагане. Ако на 30 години станеш инвалид няма да получиш пенсия за старост, нали? Ще имаш социална инвалидна пенсия. И с детето е същото - ще помагат социални фондове. А аз говоря точно и конкретно за пенсиите и пенсионните вноски. Що не вземеш и ти да си ползваш главата и да четеш внимателно?

П.П. Аз самата не разчитам на пенсия, защото не вярвам, че ще получа нещо осезаемо.

# 3 612
Ън,
Не става дума за хора с увреждания, заболявания, които не могат да работят или не са могли да работят. Те са си отделна категория.
Говорим за стандартно положение. Колкото и да е здрав човек, на 65 години не е толкова работоспособен колкото е бил на 55, а на 67, а на 70. Като добавим и разните коефициенти, формули и правила за изчисляване, може да излезе, че е работил половин век, за едно няма нищо. Просто тази солидарна система не работи при застаряващо население.
Хората на възраст на и над 75 години са с 1/3 по малко от тези между 55-64 г., а 1/6 от последните изобщо не са стигнали до пенсия.

Скрит текст:
Скрит текст:

И вътре, и вън е все същото. Ако се водехме от противниците на ЕЗ и не се опитвахме да влезем какво щеше да ги спира?  Изобщо това със заемите няма нищо общо с ЕЗ. То е популизъм от страна на политиците за да се подмазват на електората, а и да пооткраднат.
Не е все същото, защото никога не сме имали правителство до момента, за което ЕЗ да не е цел. Виж Румъния, доколкото ми е известно те искат да са в ЕЗ, но не могат да изпълнят точно този критерий. Полша, Швеция, Дания ... са друга бира.

# 3 613
Ама колко е безсмислено да се дискутира пенсионният въпрос БЕЗ никакви цифри!!! Вие така ли смятате семейния бюджет? Без никой да знае кой от семейството какви доходи има...

# 3 614
И за какво са ни цифри? Нещата са много прости:
- сега държавата +40 години ти взема едни пари и накрая по някакви свои усмотрения ти дава нещо.
- ако това даване е по-малко, отколкото човек е внесъл и би спечелил, ако си го беше инвестирал сам, значи е прецакан. И по-добре да си е управлявал сам парите.
- ако е повече, значи някой друг е прецакан, който си е плащал честно вноските и данъците. И пак за този честен е по-добре сам да си е управлявал парите.

Или накратко, системата е от полза само на вземащите пари под масата, защото плащат малко, могат да инвестират спестеното, а накрая за да не гладуват им дават повече.

Това е логиката на нещата. А единствената причина да има пенсии е, че хората не са разумни и са склонни да изядат всичко сега, пък утре каквото стане. Тоест няма да инвестират и спестяват, а ще харчат на 100%. И после ще има спящи под мостовете. Точно за да няма такива Бисмарк е измислил пенсионната система. Обаче тогава:
- продължителността на живот е била много ниска и пенсия се е получавала няколко години само.
- пенсията е била за да те изхранва, а не за да се живее охолно и да се пътува по света и прочее, както днес я виждат работата някои.
- демографската структура е била правилна - пирамида, а днес май е обърната пирамида.
И всичко това накуп навява мисълта, че пенсионният модел ще рухне.

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 21:13 от Черна станция

Общи условия

Активация на акаунт