"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 140 663
  • 3 835
  •   6
Отговори
# 3 615
Е как ще вземаш висока заплата, а после минимална пенсия? Само ако си бил в сивия сектор. За тях не ми е жал изобщо.
Хората с увреждания трябва да бъдат в друга категория и да получават достатъчно средства и подпомагане за лечение.
Но не такива с телкове, които са с право на работа.
Аз искам да няма минимална пенсия. Колкото си внесъл, толкова. И таван да няма.

# 3 616

Това е възможно само с индивидуални партиди, а не със сегашния модел.

# 3 617
И със сегашния в възможно. Няма да има дотации от държавата. Виждаш си в НОИ колко си внесъл, има формула за изчисляване, няма да ти допълва държавата до някакъв минимум.

# 3 618
И със сегашния в възможно. Няма да има дотации от държавата. Виждаш си в НОИ колко си внесъл, има формула за изчисляване, няма да ти допълва държавата до някакъв минимум.

Не, не става, защото внесеното от теб днес веднага отива за пенсия днес. А за теб един ден, ако няма кой да внася, откъде ще ти дойдат парите?  Точно затова махането на максималния осигурителен праг ще е голям удар по добре платените хора.  Те даже и днес не могат да вземат максималната пенсия, ако са се осигурявали все на тавана, защото играта с коефициентите иска много дълъг стаж.

# 3 619
Е как ще вземаш висока заплата, а после минимална пенсия?
Скрит текст:
Само ако си бил в сивия сектор. За тях не ми е жал изобщо.
Хората с увреждания трябва да бъдат в друга категория и да получават достатъчно средства и подпомагане за лечение.
Но не такива с телкове, които са с право на работа.
Тези, които се бяха пенсионирали малко преди демокрацията имаха прилични за времето пенсии. След всички събития по късно, по времето на Костов, пенсиите им станаха наполовина. 
За един период от няма и 40 години /колкото трудов стаж искат/ толкова промени направиха и пак парите не стигат и пак търсят варианти да закърпят системата. Искам да кажа, че дори съвестно да се осигуряваш, нищо не е сигурно у нас.

# 3 620
ЧС, с ПИК за НОИ може да видиш какви суми за осигуровки са ти внесени. На тази база имам предвид.
То е ясно, че системата е солидарна, не се трупат по сметка.
Но, ако аз имам 350 000, а някой 150 000, да му сметнат пенсията на 150 000, не да му доплащат.

# 3 621
ЧС, с ПИК за НОИ може да видиш какви суми за осигуровки са ти внесени. На тази база имам предвид.
То е ясно, че системата е солидарна, не се трупат по сметка.
Но, ако аз имам 350 000, а някой 150 000, да му сметнат пенсията на 150 000, не да му доплащат.

Абе и аз бих искала да зависи само от внесеното (но не в абсолютни стойности, а като процент от осигурителния доход за годината), но зависи основно от стажа. Ако някой за 20 години е внесъл Х, а друг за 40 години пак Х, няма да вземат равни пенсии.

# 3 622
Нашите вземаха пенсия 30 години, татко даже почти 40...,ние...я имаме 10тина годинки, я не...

# 3 623
Нашите вземаха пенсия 30 години, татко даже почти 40...,ние...я имаме 10тина годинки, я не...

Имало е кой да му я плаща по две направления - поучавали са солидарно пенсиите на други, умрели млади и е имало много млади хора да внасят. Днес младежи да внасят - йок. И затова системата е обречена.

# 3 624
  • Другата България
Говориш неистини.
Какво значи младежи да внасят - йок?
Всички млади хора къде внасят според теб?
Или понеже твоите деца не внасят в България, да слагаме всички под общ знаменател?

# 3 625
Говориш неистини.
Какво значи младежи да внасят - йок?
Всички млади хора къде внасят според теб?
Или понеже твоите деца не внасят в България, да слагаме всички под общ знаменател?

Ами малко са тези всички. А пенсионерите са много. Тоест демографската структура не е както би трябвало. Но ако не го виждаш си е за теб.

П.П. Работещите били малко на 2,3 милиона, а пенсионерите малко над 2 милиона.  Тоест не говорим за пирамида, а направо за паралелепипед.

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 22:46 от Черна станция

# 3 626
  • Другата България
О, обидите си ги спести.....за теб.
Никъде не съм казала, че не виждам каквото и да било, или пък че го виждам, същото.
Казах САМО и единствено, че това “йок“ не е меродавно, защото не е вярно.
Нищо повече.
И то не е равносилно на “малко“.
Малко да, но това не значи, че няма изобщо.
Ако не виждаш разлика, си е за теб.

На същото мнение съм и аз.

# 3 627
  • Буркина Фасо
с една дума НОИ да играе ролята на банка. внасяш колкото си искаш и накрая разполагаш с внесеното.
защо тогава ни е НОИ ?

# 3 628
О, обидите си ги спести.....за теб.
Никъде не съм казала, че не виждам каквото и да било, или пък че го виждам, същото.
Казах САМО и единствено, че това “йок“ не е меродавно, защото не е вярно.
Нищо повече.
И то не е равносилно на “малко“.
Малко да, но това не значи, че няма изобщо.
Ако не виждаш разлика, си е за теб.

Първо, не видях обида.
И второ, за всеки нормален човек е ясно какво искам да кажа с това "йок" и то съвсем не е буквалното, че изобщо няма осигуряващи се, а само цели внасяне на някакъв емоционален заряд в изказването. То даже е абсурдно да се предположи, че искам да кажа, че няма изобщо...

# 3 629
Не е банка НОИ. Не може да внасяш колкото искаш. Но може да си търсиш работодатели, които те осигуряват на реални суми. Не на минимума.

Общи условия

Активация на акаунт