"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 286 491
  • 7 680
  •   4
Отговори
# 5 355
  • Обран бостан ;)
Вече има и нов похват за избягване на левовете през януари. Днес на няколко магазина видях табелки, че магазинът няма да работи от 01.01 до 31.01. 2026. Ще си ползват ПГО още през януари. Кой и как ще контролира за мен вече масовият отказ на търговците да приемат левове. Превъртането в новата валута май  ще се окаже бавно и трудно. Иначе всеки ден слушам как България е готова да приеме еврото. За мен не е. Нито икономически, нито психологически, а и чисто практически очаквам голям батак.

Бях написал преди време, че мой клиент ще направи същото. Изтриха ме на секундата. Явно администрациата си мисли, че като изтрие нещо, променя и действителността. Да им кажа под секрет, че не е така. Wink

Това, че ЛИДЛ и Кауфланд имат евро не е аргумент, че сме готови.
И двете фирми са немски.
Как мислите - дали са си взели евро със заявка в БГ банка ?

# 5 356
  • Шумен
Ако Народното събрание беше гласувало двойното обращение да е до 6 месеца, каквато възможност има, нямаше да стане това, което се случва очевидно. От какъв зор разплащането в лев и евро беше фиксиран на 1 месец? Явно някой много, много бърза. Като цяло България не е готова за приемане в еврозоната. Последствията ще бъдат много видими много скоро.

# 5 357
Е остава пък и 6 месеца да се мъчим с две валути. Колкото по-бързо мине прехода, толкова по-добре.

# 5 358
Вече има и нов похват за избягване на левовете през януари. Днес на няколко магазина видях табелки, че магазинът няма да работи от 01.01 до 31.01. 2026. Ще си ползват ПГО още през януари. Кой и как ще контролира за мен вече масовият отказ на търговците да приемат левове. Превъртането в новата валута май  ще се окаже бавно и трудно. Иначе всеки ден слушам как България е готова да приеме еврото. За мен не е. Нито икономически, нито психологически, а и чисто практически очаквам голям батак.

Бях написал преди време, че мой клиент ще направи същото. Изтриха ме на секундата. Явно администрациата си мисли, че като изтрие нещо, променя и действителността. Да им кажа под секрет, че не е така. Wink

Това, че ЛИДЛ и Кауфланд имат евро не е аргумент, че сме готови.
И двете фирми са немски.
Как мислите - дали са си взели евро със заявка в БГ банка ?

Аз мисля, че немците като са видяли, че трябва да се подготвят, са го направили. Българите по стария почин - като имаш спешна работа, легни се наспи, ако никой не я свърши вместо теб значи не е била спешна.

# 5 359
  • Обран бостан ;)
Или са си взели евро от германия. Там заявка не трябва.

# 5 360
  • Deutschland/HE
То така лесно се пренася евро в брой, не 2-3 000, а сигурно поне 200 000. А и е без 💸.

# 5 361
  • София
В Хърватска двойното парично обращение беше 2 седмици. Тук и година да го направят, пак ще се чака до последно да се вадят парите от буркани и дюшеци.
Дошло е, няма какво да го мислим толкова, ще стане с нас и без нас. За неща, които са извън нашият контрол, няма смисъл да си трошим нервите.

# 5 362
И кой е тоя клиент, който може да си позволи да не работи един месец и да не си загуби клиентите. Толкова е глупаво, че чак нереално.

# 5 363
  • Буркина Фасо
Е остава пък и 6 месеца да се мъчим с две валути. Колкото по-бързо мине прехода, толкова по-добре.
точно !!!  Simple Smile
и цените в лева трябва да останат същите, но в евро.  няма смисъл да се мъчим всяка седмица да вдигат цената с помалко за да не е необосновано както е по закон и след 6 мес. цената да е достигнала двойното увеличение.

# 5 364
Вързан е от 97ма година. На мен не ми пречи. Но въвеждането му като официална валута не е обезпечено да не възниква необосновано поскъпване. Каквото и да говорят, действителността е друга. И хора, които се отнасят презрително към това, просто на такива не им прави чест.

Е, нали аргументът на повечето противници е " да, трябва да го приемем, ама защо сега?".  Тоест няма начин да избегнем опитите на търговци да вдигат цените необосновано, а само да го отлагаме. И какъв е смисълът да се отлага тогава? Още повече, че опитът учи, че всяко отлагане само прави нещата по-лоши. Затова хайде да преминем през това и да си гледаме живота!

Да не говорим, че цените растат яко от няколко години, няма как да е все от еврото.

# 5 365
  • Пловдив
По ковид също те работиха. Оцеляха, сега е само един месец.

# 5 366
По ковид имаше помощи, сега няма. Щом смятат, че ще оцелеят, много хубаво.

# 5 367
Ох, пак този гаден бъг - отдавна моят пост не е последен, но не ми се разрешава да пиша с цитат, понеже съм била последната писала??? Оправете го най-после!

Цитат
За това дърво иде реч, че въвеждането на еврото не е обезпечено, така че да се предотвратят злоупотреби с необосновано поскъпване. Не е смисълът да дебнем кой е коректен, а производителите да бъдат поставени в такива условия, че да не могат да злоупотребяват. 

И как точно си представяте такова обезпечение?  Да се спре свободния пазар? Да се сложи държавно ценообразуване? Някои помним какво става тогава - дефицит, празни рафтове и опашки. Единственото пазарно поведение е бойкот на необосновано вдигнатите цени.  И да, малко ще издържиш без да купуваш това или онова, но продавачът ще клекне накрая. Забележи - продавачът, еврото няма общо.

# 5 368
  • Обран бостан ;)
И кой е тоя клиент, който може да си позволи да не работи един месец и да не си загуби клиентите. Толкова е глупаво, че чак нереално.

Още по-нереално е банка да не може да осигури кеш за клиентите си. Stuck Out Tongue Winking Eye

п.п. Ако имахте магазин, нямаше да се чудите защо затварят.

# 5 369
  • Пловдив
Мда, имаше помощи веднага. Още даже не беше изтекъл този един месец и помощите бяха по сметките. Говорим за магазини, не за ресторанти.

Общи условия

Активация на акаунт