"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 273 389
  • 7 427
  •   7
Отговори
# 6 645

Върти ми се нещо по тв споменаха, че в Чехия е имало референдум за ЕЗ, но и там подкрепата била като у нас и затова не натискали нещата.

Пускаме кьорфишека и бегаме, бате...

АИ
"Да, в Чехия е имало дискусии и неофициални референдуми относно членството в Европейския съюз (ЕС), но
официален национален референдум за влизане в ЕС не се е състоял, а страната се присъедини към ЕС през 2004 г. след преговори, като впоследствие имаше няколко консултативни вота и дебати, особено за приемането на еврото."

Мисля, че по-скоро това е съобщението, свързано с ЕЗ /което е различно от ЕС/. Но не е било референдум, а  е било допитване.

https://www.dw.com/bg/cehite-sa-tvrdo-protiv-evroto/a-67971604

# 6 646
Тъкмо се превалутирах и останах само с евро,когато касиерка в Кауфланд ми върна двадесет лева ресто. Мда-а,явно така ще е до края на месеца – ще боравим и с евро,и с левове.
Няма монети. Вината е на БНБ, защото за разлика от банкнотите, които идват от ЕЦБ, монетите се секат тук.

Монетите не се секат тук, тук се щамповат или както там е термина.

Ми то точно това е сеченето - слага се едно кръгче и една мощна преса набива релефа.

Ясно. На мен представата ми беше друга, заблудила съм се.

# 6 647
# 6 648
  • Буркина Фасо
Не съм казала, че забранява, а че сериозно ограничава. Позицията на повечето тук е ясна и е също ясно, че всеки гледа от собствената си камбанария. Абсолютна загуба на енергия е писането в теми от този тип. За жалост.

Аз лично рядко започвам дискусии, пиша в отговор на подобни манипулации като твоя пост. Та щом е загуба на време (да пишеш неверни неща???) недей, тогава и никой няма да пише за да те оборва.
Иначе как точно бордът ограничава вземането на заеми? Имаш ли някакви аргументи?  Понеже аз имам, ето една графика на съотношението на дълга към брутния продукт. Вижда се, че расте и докато сме в борд. Има и друго - понеже и брутният ни продукт расте, графиката не е чак толкова впечатляваща, но в номинални стойности ръстът е съвсем видим.
борда ни налагаше някакви спирачки и за това бяхме отличници в ЕС. сега отпадат спирачките и започва стимула. стимул да теглиш, да теглиш и да се оправяш. отговор на въпроса "кой ще връща"  май няма. гърците рязко решиха да забогатеят и бързо попаднаха в клопката. западняците действаха по-умерено, но пак заборчляха. а пък демокрацията отвъд океана ... борчовете им надхвърлят парите на всички държави взети заедно. постоянно се печатат долари  и е видно, че САЩ не фалираха. ние по-лоши ли щяхме да бъдем от тях ако нямаше валутен борд и печатницата бълваше хартийки със 100  ?

моме Бор_яна линка не работи Simple Smile

# 6 649
Кратък отоговор - да. Слушала съм обяснение на финансови експерти защо в САЩ няма хиперинфлация въпреки голямото печатане на пари. Нашата икономика е напълно различна и няма да издържи на такова печатане, ако сме със собствена валута. Въпреки всичко, няма 100% гаранция, че и САЩ ще издържат.

# 6 650
  • София
Не съм казала, че забранява, а че сериозно ограничава. Позицията на повечето тук е ясна и е също ясно, че всеки гледа от собствената си камбанария. Абсолютна загуба на енергия е писането в теми от този тип. За жалост.

Аз лично рядко започвам дискусии, пиша в отговор на подобни манипулации като твоя пост. Та щом е загуба на време (да пишеш неверни неща???) недей, тогава и никой няма да пише за да те оборва.
Иначе как точно бордът ограничава вземането на заеми? Имаш ли някакви аргументи?  Понеже аз имам, ето една графика на съотношението на дълга към брутния продукт. Вижда се, че расте и докато сме в борд. Има и друго - понеже и брутният ни продукт расте, графиката не е чак толкова впечатляваща, но в номинални стойности ръстът е съвсем видим.

Ето как изглеждат нещата в абсолютни цифри - 30% ръст само за 3 години....

П.П. А постът на Кърдокоса все пак изисква четене с разбиране - бордът не разрешава да се вземат пари от отдел емисионен на БНБ, тоест не разрешава да се печатат пари, и това му е хубавото, но по никакъв начин не забранява теглена на външен дълг.
Не забранява, да. Но ограничава, защото ако задлъжнееш безотговорно го усещаш веднага, защото нямаш механизми да го замажеш или омекотиш. Това никой не желае, защото трябва да се вдигат данъци и да се орязват разходи, за това никой не си позволява да задлъжнява прекомерно.
Резултатът е, че дори и да расте дълга, което е нормално за растяща икономика, сме доста под средното за ЕС, което е 80-90%. Ние сме 26% за 2025.
 (защо 30% за 3 години? Не виждам добре графиката, но за 2022 е 23% а за 25 е 26.5%, как го изчисли 30%? Или нещо друго е 30%?),

# 6 651
Хубаво, не било официален рефендум в Чехия, а допитване.Пак е нещо.Не съм се изказала категорично,а че имам спомен, но съм права.Факт, попитали са чехите.Не се знае, тук можеше да ударим всички в земята с резултат ЗА- 75% примерно.Wink Нищо не се знае.Пък и си имаме опитни политици, ще си натиснат електората да гласува правилно.После щяха да развяват високият резултат.Ето, че за Чехия се вижда черно на бяло.Не искат интеграция, не искат да забогатяват.
Цитат
Консенсусът срещу еврото

Социологическите проучвания показват от години, че преобладаващото мнозинство от чехите отхвърля въвеждането на еврото. Изследване на Евробарометър потвърди този извод миналото лято. Според него 54 на сто от чехите са против приемането на единната европейска валута, само 44 процента одобряват идеята

# 6 652
Искането за референдум и постоянното оправдаване на необходимостта от него е последния инструмент срещу еврото и евроинтеграцията ни. Няма нужда от рферендум, за нещо, което законово е уредено и се ратифицира от парламента. Колкото примери имате за държави, където е напревен такъв референдум, двойно повече са такива, където не е. За тях какво да кажем? Излъгани, набутани на сила в ЕЗ?? Или просто не са имали популисти да им кажат колко им е жизненоважен един референдум?
Ествствено, че България покрива критериите за ЕЗ. Който тук пише обратното, въобще наясно ли е какви са тези критерии и защо точно "бедна и малка" България ги покрива? Аз мисля че не, ама иначе се поватря в хор: не покриваме критерите, реферндум и.т.н.
Е така циркулират лъжите в обществото, едни обичат да ги лъжат, други са просто жертви на тези лъжи.
те и англичаните законово са били в ЕС, но след референдум го напуснаха. сега се чува намерение отново да има референдум и да се връщат. за тях няма ли международни договори? ние като сме подписали такъм договор не означава, че сме вързани за ЕС докато свят съществува. поне такива са моите разбирания. всеки договор може да се променя.
когато е гласувано за ЕС, ЕЗ и еврото на власт са били партии с повече доверие. днес всичко е наопаки. нищо не пречеше да се проведе референдум, в който народа да си каже думата към настоящия момент. Германия, Франция, Италия ... държави отдавна приели еврото постепенно стигнаха до инфлация. по-бавно защото имаха наваксано преди това. вчера нещо са гласували държавите от ЕС относно Украйна - за войска или пари (не съм чел с подробности). против били Полша и Италия. не е само Орбан "на контра" при гласуване. интересно ми е как точно Полша, която е върл враг на Русия не е съгласна на това, въпреки че е в нейн интерес да са от страната на Украйна против Русия.

Твоите разбирания нямат никакво значение, след като Конституционният съд каза, че референдум за еврото би бил против Конституцията. 2 години минаха от тогава и някои още си дрънкате едни и същи глупости. И искали да решават...

Скрит текст:
България избира да приеме еврото с влизането си в Евроепйския съюз. Това, че се реве за рефередум за всяка глупост която не отърва на един тип политици, не прави подбно допитване необходимо или задължително, нито даже законно. Решението е в компетентността на парламента, който ние сме си избрали. Това са причините.
Скрит текст:
1000 пъти се обясни, включително от юристи, ама докато има откровени лъжци, които щедро заливат хората с лъжи, винаги ще се търси под вола теле...но всеки сам си решава на кого да вярва, после обаче да не се изнендава, че реалността не такава, каквато му е представяна.
Мислех, че ЕС, ЕЗ, НАТО и др. подобни са сериозни неща, но щом са в категория глупост ..............Close

И данъците са. И минималната заплата. И енергийният сектор. И още и още. Не съм видял толкова тръшкане за референдуми за никоя от тези теми обаче. Както и не съм видял тръшкане за референдум, нито преди да влезем в ЕС, нито преди да започне публично да се говори, че се стремим да влезем в ЕЗ, нито преди да влезем в "чакалнята".
Никой не ви дължи референдуми, България е представителна демокрация, 70% на избори си бъркате да не казвам къде и ви мързи да загубите 15 минути да гласувате, после рев и сополи в социалните мрежи.
едит: забравих и класиката, референдум за маските и ваксини, разбира се Grinning
Какво ти пука тогава тези, които се "тръшкат", че не гласуват. Радвай се, дава ти реален шанс ти да водиш/избираш това, което ти харесва, защото ако се намесят няма да са на твоя страна.Wink

Пука ми, понеже се налага да ви чета, ако искам да чета политически разговор Grinning
Ето ти пореден пример с цитата над теб. И под теб.

Референдум за влизане в евро зоната са имали две държави - Дания и Швеция. За влизане в ЕС е имало референдуми в много държави, но ако беше проведен такъв и тук преди 20 години, по всяка вероятност отново щяхме да влезем.
Принципно към 2007 бях абсолютно ЗА ЕС. Все още виждам ползи да сме в ЕС, смятам, че превишават негативите. Обаче обстановката в света като цяло няма нищо общо с тази от 2007. И в момента смятам, че бихме могли да изчакаме/отложим за поне година. Затова беше хубаво да има референдум, за да можем да кажем на ЕК - бе дай да го отложим малко все пак, па да видим накъде се развиват нещата.

Още един експерт дето "смята", че знае и разбира при вече взето решение.

# 6 653
  • Буркина Фасо
Скрит текст:
Искането за референдум и постоянното оправдаване на необходимостта от него е последния инструмент срещу еврото и евроинтеграцията ни. Няма нужда от рферендум, за нещо, което законово е уредено и се ратифицира от парламента. Колкото примери имате за държави, където е напревен такъв референдум, двойно повече са такива, където не е. За тях какво да кажем? Излъгани, набутани на сила в ЕЗ?? Или просто не са имали популисти да им кажат колко им е жизненоважен един референдум?
Ествствено, че България покрива критериите за ЕЗ. Който тук пише обратното, въобще наясно ли е какви са тези критерии и защо точно "бедна и малка" България ги покрива? Аз мисля че не, ама иначе се поватря в хор: не покриваме критерите, реферндум и.т.н.
Е така циркулират лъжите в обществото, едни обичат да ги лъжат, други са просто жертви на тези лъжи.
те и англичаните законово са били в ЕС, но след референдум го напуснаха. сега се чува намерение отново да има референдум и да се връщат. за тях няма ли международни договори? ние като сме подписали такъм договор не означава, че сме вързани за ЕС докато свят съществува. поне такива са моите разбирания. всеки договор може да се променя.
когато е гласувано за ЕС, ЕЗ и еврото на власт са били партии с повече доверие. днес всичко е наопаки. нищо не пречеше да се проведе референдум, в който народа да си каже думата към настоящия момент. Германия, Франция, Италия ... държави отдавна приели еврото постепенно стигнаха до инфлация. по-бавно защото имаха наваксано преди това. вчера нещо са гласували държавите от ЕС относно Украйна - за войска или пари (не съм чел с подробности). против били Полша и Италия. не е само Орбан "на контра" при гласуване. интересно ми е как точно Полша, която е върл враг на Русия не е съгласна на това, въпреки че е в нейн интерес да са от страната на Украйна против Русия.

Твоите разбирания нямат никакво значение, след като Конституционният съд каза, че референдум за еврото би бил против Конституцията. 2 години минаха от тогава и някои още си дрънкате едни и същи глупости. И искали да решават...
[/quote]
нали съдилища, прокуратура и всичко държавно е на Пеевски. ти одобряваш желанието на Пеевски ?

пп. абе знам, че сте скрити лимонки. вътрешно ви е едно приповдигнато от неговите решения/желания, но тук сте му върли противници. няма лошо, личен избор е.  Grinning

# 6 654
Щом толкова много сте искали референдум, да си бяхте съсредоточили усилията да промените Конституцията, вместо да се водите по глупостите на Недялко, Чаналова и сие

# 6 655
  • Буркина Фасо
Щом толкова много сте искали референдум, да си бяхте съсредоточили усилията да промените Конституцията, вместо да се водите по глупостите на Недялко, Чаналова и сие
въпросът е принципен. резултата може да е 100 %  ЗА еврото , но трябваше скорошно допитване до народа, а не да се осланяме на такова отпреди много години.  то по тази логика защо трябваше да премахваме БКП като водеща и партия с абсолютно парламентарно мнозинство ?  можеше да разчитаме на изборите преди 1989 год. и сега  да имаме една партия с мнозинство. нали това е и желанието за предстоящите избори - една партия да има +121 гласа. това не трябва да се допуска според мен.

# 6 656
Дянков и кой ли не се изказа постфактум, че не сме готови за ЕЗ, ама те си мълчали.Сега 2026г. ще има толеранс, но през 2027г.зле и ще ни натиснат ЕК. За какво беше целият зор?Редовна цена на едно и също кафе в скъпата Нидерландия и у нас. Кафето беше поскъпнало на световните пазари, после падна, но не и у нас.Тази му цена в  NL е същата от пролетта.Без промоция от тяхна верига магазини с високи цени.Другата снимка е от днес.И наши, и чужди търговци ни дерат, но трябва да сме доволни, че “никога не сме живяли по-добре”. Снимките лично аз ги направих.
Скрит текст:

# 6 657
  • Deutschland/HE
Дянков казва, че е добър тактически ход и че носи позитиви за икономиката.

# 6 658
Скрит текст:

нали съдилища, прокуратура и всичко държавно е на Пеевски. ти одобряваш желанието на Пеевски ?

пп. абе знам, че сте скрити лимонки. вътрешно ви е едно приповдигнато от неговите решения/желания, но тук сте му върли противници. няма лошо, личен избор е.  Grinning

[/quote]

Харесвам, не харесвам, длъжен съм да спазвам законите на държавата Wink

# 6 659
Дянков и кой ли не се изказа постфактум, че не сме готови за ЕЗ, ама те си мълчали.Сега 2026г. ще има толеранс, но през 2027г.зле и ще ни натиснат ЕК. За какво беше целият зор?Редовна цена на едно и също кафе в скъпата Нидерландия и у нас. Кафето беше поскъпнало на световните пазари, после падна, но не и у нас.Тази му цена в  NL е същата от пролетта.Без промоция от тяхна верига магазини с високи цени.Другата снимка е от днес.И наши, и чужди търговци ни дерат, но трябва да сме доволни, че “никога не сме живяли по-добре”. Снимките лично аз ги направих.
Скрит текст:

Тоест illy е 8,49 евро в чужбина или 16,55 лева по старата ни валута.

Кауфланд са пословични с надуването на цените на някои продукти. С едно търсене в Гугъл веднага го намирам на по-ниски цени:
https://shop.bvl.bg/illy-kafe-zurna-arabica-etiopia-250g/ - 15,90 лв.
https://www.emag.bg/kafe/brand/illy/c - двайсетина лева в Емаг.

Общи условия

Активация на акаунт