"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 272 901
  • 7 425
  •   11
Отговори
# 6 675
2024-та като бяхме с мъжа ми в Хърватия цените в супермаркета бяха по-евтини от тези при нас. В същото време пазителите на лева всеки път изтъкват как познават по някой хърватин, който е лял горчиви сълзи след като са приели еврото.

Аз бях през октомври 20021г в Загреб ,преди приемането на еврото. После пак след около година. Ами всичко беше поскъпнало и то много. Учудих се на протестите през октомври. И за разлика от тукашните,техните бяха много масови .

Еврото го приеха 23-та.

Да,погледнах си снимките на телефона - ходила съм през октомври 2022г ,а не 2021 и след това още два пъти. Извинявам се за неточността:grinning:

# 6 676
През 1996 имахме суверенитет и българският лев беше силен. Толкова силен, че един шпеков салам струваше 9000 лв.
Ай стига вече с тези глупости. Няма никакво значение колко струва салама. Ръст на инфлация и ръст на доходите са съществените. Сега квадрат жилище струва около $2300 1996-97 беше между $70-$100. Ако го съпоставиш към МРЗ например, ще забележиш (може би), че 1996-97 свободният лев се е съставлявал 29.4% от цената на квадрат жилище а сега съставлява 27%.

# 6 677
  • София
Тоест, внушението е, че ДОРИ 96-97 година е било по-добре за нас, отколкото сега, 2026 година в ЕЗ. Толкова сте... нямам думи!

# 6 678
Хич няма значение колко е струвал салама, мда. При заплата от 40 долара, салама е струвал 3 долара. И всичко беше песен и инфлацията не удари 300.

# 6 679
10-20 долара беше станала масовата заплата

# 6 680
  • Пловдив
Изопачаване и внушаване са две различни неща. Изкуствената сутуация през 1997 не е приложима сега, дори без борд. Но всяка от страните си има своите плашилки. Аз на тази, например, не се хващам. И не, не съм против еврото, но отчитам първаначалните послествия във всички страни от ЕЗ. Дай Боже след 20 години и ние да станем като тях. За колко месеца беше това със салама.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 09:58 от dazel

# 6 681
Санди, през 97 никой не мислеше да купува жилище във Варна, освен моряците, защото взеха да си теглят доларите от фалиращите банки и  не искаха да ги държат в брой. Много от тях успяха да ги инвестират и в едни пирамиди..
2000г един апартамент в Левски панел струваше 8-10хил долара, а тогава последните панели в района бяха на по 10-15г (86-89г са строени)
Обаче със заплата от 10 долара, които не стигат да ядеш и поддържаш домакинство, нямаше как да отделиш и за имот
Сега липса на пари за покупка на имоти не се наблюдава, даже напротив има недостиг на жилища и цените хвръчат с 15-20% ..
Почивки, ресторанти, пътувания бяха табу .. , а пътуваше се до село или на някоя хижа в планината, бунгалния туризъм по морето беше предпочитан, че може да си сготвиш с продукти от магазина

# 6 682
А пък 90-91ва ако знаете какво беше хубаво! Joy
Отделно от нашите субективни усещания кога какво е било, има обективни индикатори, които показват постоянно нарастване и подобрение на стандарта ни на живот в последните 30 години.

# 6 683
  • Варна
През '97 бях абитуриентка и половината клас си купихме тоалети от 1 магазин във Варна, защото повечето бяха фалирали и затворени Grinning Да, беше весело, защото бяхме млади и безгрижни, но времената бяха ужасяващи. Никой не може да ме убеди, че сега с еврото ще е по-ужасно, по-страшно и по-трудно. Да, в началото може би няма да е лесно и малко ще се стегнем , но е за добро.

# 6 684
През '97 бях абитуриентка и половината клас си купихме тоалети от 1 магазин във Варна, защото повечето бяха фалирали и затворени Grinning Да, беше весело, защото бяхме млади и безгрижни, но времената бяха ужасяващи. Никой не може да ме убеди, че сега с еврото ще е по-ужасно, по-страшно и по-трудно. Да, в началото може би няма да е лесно и малко ще се стегнем , но е за добро.
Преживелите и спомнящи си 1997 никой пропагандатор не може да убеди колко беше хубаво. Каквито и опорки да пуска, например, че всичко било изкуствено. Но целта на Санди са младежите, които не са били родени тогава. Те ще бъдат убедени от такива писания, че тогава всичко е било супер и апартаменти масово са се купували. Тези пропагандни писания са много опасни за бъдещото поколение.

# 6 685
Днес отидох в аптеката да си купя лекарства, сметка 27 евро и нещо. Тръгнах да плащам с карта, ама за всеки случай попитах ще ми вземат ли банкнота от 200 евро. Имах си такава от преди, не съм я теглила сега, но ме беше страх, че никъде няма да я искат. Ми взеха ми я, върнаха ми пак в евро, никакви проблеми. Даже се заприказвахме, че не били виждали такава Simple Smile

# 6 686
Преживелите и спомнящи си 1997 никой пропагандатор не може да убеди колко беше хубаво. Каквито и опорки да пуска, например, че всичко било изкуствено. Но целта на Санди са младежите, които не са били родени тогава. Те ще бъдат убедени от такива писания, че тогава всичко е било супер и апартаменти масово са се купували. Тези пропагандни писания са много опасни за бъдещото поколение.
Е как да не са се купували апартаменти...Някоибпомним и колко изгоряха  с купуване на зелено, вече нямаше гадното жителство и всеки искаше апартамент в града...

# 6 687
А някои помним масовите фалити на строителните фирми, собствениците бягаха, а строежите стояха на дупки десетилетие след това. Това с покупката на зелено 1997 е също лъжа. Никакми апартаменти не видяха хората тогава.
Да, да, знам, че сега поне 10 човека ще се включат и ще твърдят, че точно есента на 1996 са си купили апартамент на зелено на голяма далавера и пролетта на 1997 вече са се настанили в готовото жилище.
Но нека младите се замислят, разпитат родители и баби за тази страшна зима и да не вярват на фалшиви интернет писания. Родителите и живите им познати няма да ги излъжат, а ще им разкажат истинската история. Не беше толкова отдавна.

# 6 688
А някои помним масовите фалити на строителните фирми, собствениците бягаха, а строежите стояха на дупки десетилетие след това. Това с покупката на зелено 1997 е също лъжа. Никакми апартаменти не видяха хората тогава.
Ми тъй де, не видяха...Щото чудни времена...

# 6 689
  • Пловдив
Предлагам всичко ще е 1997 да се мете наред. Не избирателно.

Общи условия

Активация на акаунт