"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 280 537
  • 7 524
  •   3
Отговори
# 7 485
Хайде пак за баничките…
Аз банички не ям.
Обаче вие не стопляте,  че няма да са само банички.

Последна редакция: пн, 26 яну 2026, 11:24 от Елора

# 7 486
Хайде малко реални данни от тържищата, че явно бавно и бързо стоплящите сме с различно усещане за цени:

Изменение на цените на тържищата през януари т.г.:

Скрит текст:

Изменение на същата кошница през януари м.г.:

Скрит текст:

Източник: https://www.dksbt.bg/?a=%D0%A6%D0%95%D0%9D%D0%98%20%D0%B8%20%D0% … D0%97%D0%98&p=244

Банички няма с справките, ама няма да казвам какво да правите с поскъпналите двойно банички, че пак ще се изредят да ми цитират Мария-Антоанета.

# 7 487
Къде да си ги навра тия данни от тържища и  какво общо има със спекулацията?
На мен справка и за банички не ми трябва.
Но щом казват, че от много, ама много време баничката им е била 2 лв, а от вчера 2 евро, значи е така.
И е ненормално. Не говорим за закръгляне с някакви центчета. Говорим за двойно скачане.
И колежката от предишната работа също се оплака преди дни.
За бариерата на работата и да си влезе в колата и беше 2 лв. И вече след нова година 2 евро.
И вместо 42 лв, ще плаща 42 евро.
Отново двойно.
Нормално ли е?
Същото и със сандвичите където си купуват. От 6 лв за сандвич, вече е 6 евро.
Ако щеш.

А колко много ни убеждаваха, че такива неща нямало как да се случат.

Пък да не почвам, че съм работила с доставчици на едро и знам цените на много неща, какви са и в магазините и че на повечето неща са не 100%, а 300% надценка.

# 7 488
Само дето не пазаруваме от тържищата, откъдето вземат някаква средна стойност, а и ползваме услуги, чиято цена всеки си слага обосновано.

# 7 489
Къде обосновано, къде необосновано Grinning

# 7 490
Елора, по-добре се ориентирай за цените на неща, които ти лично ползваш. 

Освен това съм в провинцията, но от не помня колко години вече закуските  почват от 3-3,50 лв в кварталната баничарница.

Аз ям домашно, и филия хляб само мога, ако нямам време, така че единственото, което е скочило за мен, са токът, мобилните и предстои водата - във Варна ще я правят по 6 лв, ама като се има предвид, че буквално всяка седмица изригва гейзер някъде из града, още ще расте...

# 7 491
Къде обосновано, къде необосновано Grinning

Непременно да сигнализира.

https://kzp.bg/

Отгоре има едно банерче.

https://antispekula.bg/

Може и тук

# 7 492
Елора, по-добре се ориентирай за цените на неща, които ти лично ползваш. 

Няма значение аз какво ползвам. Аз и бензин не ползвам, ама цените му влияят върху това което купувам, нали? Grinning
На мен не ми пука за банички, сандвичи, бариери.
Но не е това въпроса дали ги ползвам. Защото утре и неща, които ползвам ще се случи същото.

Iris04, аз казах на колежката да сигнализира. Казва, че няма да има смисъл от тези сигнали. Но ще и пратя линковете.
И за баничките ей сега  ще пратя да сигнализират.

# 7 493
Елора, доста просташки питаш, но все пак няма да ти падна на нивото и да ти отговоря директно на така зададения въпрос. Надявам се постът ти да не замине в небитието.

Цените по тържищата и после по борсите са доста свързани с крайните цени в търговските обекти. Разбира се, ако някой е свикнал да купува, на каквато цена му се предложи в първия търговски обект и няма ни най-малка идея каква е обичайната надценка, връзка няма да види. Имат между другото много общо с тези, които се оплакват за поскъпналите банички.

# 7 494
Спекулациите почнаха.
Казаха ми днес от 2 лв баничка, станала вече 2 евро.
Уж нямало да има такива грозни спекулации.

После защо хората са против.
А какво би станало, ако 80% от клиентите, щото 100% е мираж, решат, че няма да умрат 10 дена без въпросните банички?

# 7 495
Тези сигнали са ала-бала.На баничката цената от 2 евро няма да се промени.Не са длъжни да я намалят, а след като ще плащат глоба, пък съвсем няма да я свалят, все от някъде да се плати...

# 7 496
Нищо просташко няма в това което пиша Grinning

Викаш и за една нощ от 2 лв на 4 е нормално.
Мда, и един мармот....

Ето, още един неразбиращ, че не е въпроса за баничката. Ако трябва още един път да обяснявам, ще е много жалко.
Толкова ли ви е трудно да го схванете?

# 7 497
  • София
А на вас толкова ли ви е трудно да схванете, че когато има подобно вдигане на цените, можете да сигнализирате. Имате и избор да си направите баница в къщи.

# 7 498
Хайде един по-градивен въпрос. В голяма част от европейските страни при теглене на банкомат, можеш да си избереш какви номинали на банкноти искаш. Някой попадал ли е вече на така настроен банкомат в България? Би било добре да се направи, направо съм в стрес да не ми се паднат 200 или 100 или 500 евро, защото никъде не ги искат. До този момент имах късмет да не ми пускат по-едри банкноти от 50 евро, но не знам до кога ще е.

# 7 499
Елора, ами не купувай. И други няма да купят и пазара ще се регулира сам.
Виж цената на жилищата и наемите. Защо там нищо не ти прави впечатление, не знам.
Днес апартамент се продава на цена Х, след месец цената е Х + 30 000. Това е от няколко години насам.
Относно номинала при теглене, има едни банкомати само по 100 лв пускаха. И кво да правя с тази едра банкнота. Мн тъпо. Дано не продължат и с еврото така.

Общи условия

Активация на акаунт