Нашите орхидеи – тема 46

• 11 278
  • 345
  •   1
Отговори
# 300
Много благодаря Рая! Relaxed Ще й предам Simple Smile
Под полива какво точно да се разбира. Аз обикновено пръскам растението и обилно корите отгоре.

Щитовидни въшки има. Може механично да ги премахва със спирт, но освен това трябва да третира и със системен инсектицид от агроаптеката. Два различни препарата и да ги редува - полива с единия, следващият път полива с другия. Упорити са. Освен това да види, дали няма и по другите растения. Обичат дървовидни и много добре се сливат с кората на клонките. Иначе нападат всичко, до което  се доберат. А бих третирала всички саксии.

# 301
  • София
Системните препарати се усвояват от растението не само през листната пластина, а и през корените. При поливане с разтвора, корените бързо усвояват инсектицида, който чрез соковете се разпространява навсякъде и това прави цялото растение отровно за сокосмучещите и гризящите вредители.
Полива се чрез накисване на саксията в разтвора за 15-20 минути при сиви корени, точно както се прави обичайно. Просто заменете в 4 поредни поливания чистата вода, на такава с препарат.
Спазвайте пропорциите указани от производителя. Ако дозировката е дадена на декар, то се приема че за третиране на 1 декар са необходими 100 литра вода. от там може да си изчислите за 1 литър колко препарат ви трябва. Моспилан например се разрежда 1,5-2 гр. на 10 литра вода. Най-малката разфасовка е пликче от 1,5 гр. и е предназначена за една гръбна пръскачка от 10 литра. В домашни условия малко хора ползват 10 литра разтвор, затова обикновено прахът се изсипва на лист хартия и се дели на обем.
Със системен препарт може и да се пръска, но сезонът вече не е най-подходящия. Освен това има вероятност да се вдишат пръските, особено ако пръскалката е хубава и прави мъгла. Избягвам да пръскам вътре - трябва да намеря място, което мога после да измия и да проветря добре.

# 302
Пак благодаря за изчепателното обяснение Simple Smile Всичко предадох Simple Smile

Системните препарати се усвояват от растението не само през листната пластина, а и през корените. При поливане с разтвора, корените бързо усвояват инсектицида, който чрез соковете се разпространява навсякъде и това прави цялото растение отровно за сокосмучещите и гризящите вредители.
Полива се чрез накисване на саксията в разтвора за 15-20 минути при сиви корени, точно както се прави обичайно. Просто заменете в 4 поредни поливания чистата вода, на такава с препарат.
Спазвайте пропорциите указани от производителя. Ако дозировката е дадена на декар, то се приема че за третиране на 1 декар са необходими 100 литра вода. от там може да си изчислите за 1 литър колко препарат ви трябва. Моспилан например се разрежда 1,5-2 гр. на 10 литра вода. Най-малката разфасовка е пликче от 1,5 гр. и е предназначена за една гръбна пръскачка от 10 литра. В домашни условия малко хора ползват 10 литра разтвор, затова обикновено прахът се изсипва на лист хартия и се дели на обем.
Със системен препарт може и да се пръска, но сезонът вече не е най-подходящия. Освен това има вероятност да се вдишат пръските, особено ако пръскалката е хубава и прави мъгла. Избягвам да пръскам вътре - трябва да намеря място, което мога после да измия и да проветря добре.

# 303
  • In transit
Здравейте, момичета! Идвам пак за помощ при вас. Hug
Преди 20-тина дни докато поливах орхидеите забелязах тези миниатюрни гадинки в някои от саксиите.

Съжалвам, не успях да ги фокусирам повече. Големи са около 1мм и са доста пъргави. Излизат от средата на растението, както се вижда от снимката.

На две от орхидеите най-вътрешните, т.е най-младите листа изглеждаха така:

Това го дръпнах и излезе много лесно, все едно беше изгнило в основата.

А това по краищата е болно, отдолу изглежда по същия начин и има лепкава течност по него.

Тъй като ги видях в момент, в който щях да пътувам и нямах време да реагирам адекватно, изтичах до кварталната аптека, обясних проблема... не знам колко и дали ме разбра жената, но ми каза да напръскам с моспилан. Напръсках ги. Като се върнах тези дребните черни гадинки ги нямаше, но забелязах тази лепкава течност по някои от листата.
Какво е това според вас и какво мога още да направя за цветята? Гледам, че изглеждат добре засега, няма нови поражения по листата, корените са добре, живи. Само това лепкавото ме притеснява и как да реагирам, ако пак се появят тези миниатюрните?

# 304
Вероятно са трипси. Упорити са, трябва да третираш няколко пъти всички растения, не само тези по които си ги видяла. За препарати не мога да дам съвет.

# 305
Zygopetalum Louisendorf 'Rhein Moonlight с втори цъфтеж тази година Simple Smile

# 306
  • София
След един фалстарт (счупих първия цветонос с оформени вече пъпки), сезонът при мен е открит:

# 307
Дами, моля за помощ. По орхидеите ми се появиха лепкави капки и след това им изникнаха много странни листа. Прилагам снимка. Какво трябва да направя? Благодаря предварително. 💐

# 308
  • София
Имате трипси. Трябва да третирате всички растения в стаята, а ако местите растенията - в дома.

# 309
Благодаря, сега ще прочета как се третира това чудо Sad

# 310
Kатлеята днес:

# 311
  • Бургас
Красота Heart Eyes

# 312
  • Русе
Много е красива!
При мен разцъфна един дендробиум фаленопсис

и онцидиум

Едно винено фалче, което ми подариха

# 313
Моля Ви помагайте, орхидейте ми стремглаво заминават една по една, пожълтяват листата и падат. Не знам какво им се случва смених саксийте както и субстрата обаче не се оправярят, ще кача снимки да може да се ориентирате по-лесно.

# 314
  • Мадрид / София
Първата е за боклука, вече е неспасяема. Втората и третата ги третирай за трипси и акари. Изядени са доста, но евентуално могат да се съвземат. Или си купи нови след като обезпаразитиш мястото където са били. За препарати да кажат другите момичета, че не съм в България.

Общи условия

Активация на акаунт