Нашите орхидеи – тема 46

• 11 287
  • 345
  •   1
Отговори
# 315
Саксиите също. Напълно неподходящи. Вероятно малко корени, които дори не се виждат из тия големи саксии, които задържат страшно много ненужна вода.

# 316
Благодаря момичета, може ли съвет за подходящ препарат и също подходящи саксии за орхидейте, Благодаря

# 317
Благодаря момичета, може ли съвет за подходящ препарат и също подходящи саксии за орхидейте, Благодаря
Ще копирам един стар пост от 2022 година на _re_ge с много ценни съвети и линкове при борбата с вредители

https://bg-mam.ma/p/1399411/44179958

# 318
Принципно тези, в които са си били са най-подходящи. Но не е лошо да покажете и как изглеждат корените.

# 319
pinitos, аз ползвах това, което съм Ви копирала, казва се Суич май. Но не знам дали са ни били еднакви проблемите с орхидейките. Само 1 път ги накисвах за по 1 час и се оправиха. Струваше около 13 лв.

# 320
pinitos,
Орхидеите са нападнати от акари. Материалът за тях го има в първи пост на всяка тема, както и в линка по-горе.
Накратко, трябват акарициди (Валмек, Данитрон, Нисоран), инсектицидите са напълно неефективни.

Лично аз първо бих преценила шансовете за оцеляване на всяка орхидея - трябва да има достатъчно ресурс за възстановяване.
После, ако са сравнително малко, бих извадила и измила внимателно растенията, макар че сезонът не е най-подходящият. След просъхване, бих опръскала хубаво с препарат. После пак бих оставила да изсъхнат добре. Междувременно бих сварила и изсушила корите, почистила добре саксиите и местата, където стоят. След това бих засадила обратно. След няколко дни отново бих опръскала с препарат, но този път както са си в саксиите.

# 321
  • Карлово
Има ли надежда за тази орхидея. Не мога да определя какво и е. От 2 седмици я пръскам и поливам с моспилан.
Изолирана е откакто е купена, т.е. от юни

# 322
  • Мадрид / София
Има ли надежда за тази орхидея. Не мога да определя какво и е. От 2 седмици я пръскам и поливам с моспилан.
Изолирана е откакто е купена, т.е. от юни

Да, има надежда новите листа да са добре. На тези листа петната няма да изчезнат.

# 323
  • Карлово
ама срещу какво се боря?

# 324
  • Мадрид / София
Много прилича на Серкоспора - гъбично заболяване по листата.

# 325
Ако е гъбично, ще помогне Суич - публикувах го в линк преди няколко поста.

# 326
  • Мадрид / София
Трябва да се редуват поне 2 препарата за да не се развие резистенция. Може да се използват както контактни, така и системни препарати.

# 327
О, може, аз или съм го хванала още в началото, или не е било много сериозно. С едно третиране, орхидейката се оправи.

# 328
  • Карлово
Благодаря ви. Още от началото имаше някакви точки в края на еднои листо. Тогава третирах с фунгицит, не му помня името, че го употребих. При други орхидеи ми е помагал. При тази обаче, не се подобрява и се появяват по други листа кафевите петна, затова реших, че е за инсектицид. Взех моспилан, 2 седмица третирам, па взех да се чудя да не са трипси. Пак ще взема фунгицид.

# 329
  • София
Нещо бъркате препаратите.
Моспилан - инсектицид, ползва се срещу трипси, въшки, миризливки
Акарицидите са срещу акари.
Фунгициди - срещу гъбични заболявания.

Общи условия

Активация на акаунт