Нашите орхидеи – тема 46

• 15 436
  • 470
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Да си измрънкам - разклонение от стар цветонос. Изобщо не знам кога се е случило. Сутринта видях, че горните два цвята изглеждат леко повяхнали, полях. Следобеда погледнах пак, беше по-зле. Отчупено в основата, при разклоняването от основното стебло, вероятно от собствената му тежест.

# 451
  • In transit
Вчера забелязах това листо на една от малките ми орхидеи (мисля, че и най-новата е тази)

беше най-долното, махнах го, но изглежда, като болно, май.

Това е орхидеята

Това листо също ли е болно или просто е дефектно?

Моля ви, кажете трябва ли с нещо да я напръскам и също какъв сорт е, защото листата се различават от тези на фалчетата.

# 452
Мики, на мен ми изглежда като механично нараняване, а не болест.

# 453
  • In transit
Сисли, нали ги бяха нападнали трипси есента, затова си мисля, да не би да е от тях.

# 454
Сисли, нали ги бяха нападнали трипси есента, затова си мисля, да не би да е от тях.
Провери довечера за трипси с парченце ябълка. Нямам опит с тях аз.

# 455
  • In transit
И как се проверява с ябълка? Blush

# 456
Преди да си легнеш и загасиш осветлението, отрязваш едно малко парче от ябълка и го слагаш отгоре в саксията. На сутринта ако има трипси ще ги видиш върху парчето. Grinning

# 457
Вчера забелязах това листо на една от малките ми орхидеи (мисля, че и най-новата е тази)

беше най-долното, махнах го, но изглежда, като болно, май.

Това е орхидеята

Това листо също ли е болно или просто е дефектно?

Моля ви, кажете трябва ли с нещо да я напръскам и също какъв сорт е, защото листата се различават от тези на фалчетата.

Това изключително много прилича на поражение от трипси, но добрата новина е че е в част на листото което е прораснали преди доста месеци, а те обичат да ходят на пресните части на листата. Освен разбира се ако заради студеовете , цикълът им на размножаване не  е прекалено забавен и пълен кръг се случва след примерно 28 до 35 дена. Но най-младото листо е напълно непоразено! Да гледаме на нещата оптимистични и да кажем, че вероятно е имала трипси на мястото на отглеждане но са били премахнати с някакъв препарат и това са следи от старо поражение.

Самото листо би ми се искало да кажа че просто изсъхване но не изглежда по този начин. Има прекалено много влага в листото и това неравномерно пожълтяване лично много ме притеснява.

# 458
  • In transit
Сисли, интересно, ще го пробвам...дори да не сработи с орхидеите, при босилека ще даде резултат. Grinning Благодаря.

_re_ge, благодаря и на теб. Трипсите ги пръсках еднократно с моспилан септември месец. Оттогава орхидеите живнаха, даже са почти цъфнали всички, с изключение на тази малката. Проверявам ги редовно, не виждам нищо живо да мърда. Не знам дали трябва пак да ги напръскам, профилактично или не е нужно?
 Аз си мислех, че това пожълтялото листо и то е било поразено от трипси...  Сподели моля те какво те притеснява теб, да знам какво да правя с растението. Засега е отделено от останалите, за да го наблюдавам.

# 459
Здравейте група
Това дали са въшки по орхидеята

# 460
Сисли, интересно, ще го пробвам...дори да не сработи с орхидеите, при босилека ще даде резултат. Grinning Благодаря.

_re_ge, благодаря и на теб. Трипсите ги пръсках еднократно с моспилан септември месец. Оттогава орхидеите живнаха, даже са почти цъфнали всички, с изключение на тази малката. Проверявам ги редовно, не виждам нищо живо да мърда. Не знам дали трябва пак да ги напръскам, профилактично или не е нужно?
 Аз си мислех, че това пожълтялото листо и то е било поразено от трипси...  Сподели моля те какво те притеснява теб, да знам какво да правя с растението. Засега е отделено от останалите, за да го наблюдавам.

Проблем е че трипсите носят върху крачетата си гъбични патогени. Когато говорим за поразяване, то е цялото растение. Но видимите белези са само на някои листа. Но трипдс като смупр пуска каквото носи в цялостния ток на течности на растението. И често растения, поразени от трипси се разболяват. Не всички, но често се случва. Може да не умират веднага (  има и такива), но показват признаци на страдание. А това листо не следва класическата схема на отмиране поради старост.

# 461
За падналото листо на Мики, имам сърмения, че парнато от слънце докато е било по-младо или е мръзнало.
Имам саксия с такова листо и изглежда по същият начин, но само до половината, там където го беше близнало слънцето под щората. Като имам време ще го щракна да ви го покажа.

# 462
  • София
Листото наистина не съхне по обичайният начин, но това не е повод да се тревожите. На мен ми изглежда като да се е лепнало на студено стъкло или да се е задържала вода върху него при поливане и да се е увредило.
Ина поражения от трипси на второто младо листо. Това е било отдавна. Нови поражения не се виждат. Ако се притеснявате, следете цветовете и пъпките на растенията. Ако има вредители, там най-бързо се отрзява.
Тестът с резенчето ябълка не действа на трипсите. Те ядат жива тъкан. Вероятно ще съберете всякакви други живинки - вилоскачки, ларви на сциаридни мухички, нематоди, които се хранят с мъртва органика. Заедно с тях ще дойдат и хищниците, които ядат тези безвредни за растенията инсекти.
Ако ви е любопитно какво дели с вас жилището, направете теста. Вредители не се установяват с него.

# 463
  • In transit
Рая, орхидеите са на перваза на прозореца, но има около 20 см поне отстояние от стъклото, така, че това отпада.
Странно набръчкано е и в различен цвят, това ме притесни мене по листото, не изглежда, като на старо, изсъхнало листо, поне на тези, които съм виждала.
Благодаря ви отново за препоръките, ще ги наблюдавам внимателно.

# 464
Рая, орхидеите са на перваза на прозореца, но има около 20 см поне отстояние от стъклото, така, че това отпада.
Странно набръчкано е и в различен цвят, това ме притесни мене по листото, не изглежда, като на старо, изсъхнало листо, поне на тези, които съм виждала.
Благодаря ви отново за препоръките, ще ги наблюдавам внимателно.

притеснява ме излишъка на влага в него. Обикновено листата съхнат като от тях се изпарява влагата. Те стават все по-плоски и  сухи като пергамент. Не знам как да го обясня, докато в това листо има доста акумулирана влага, което за мен винаги е лампичка за мокро гниене. Нещо което трипсите на мен са ми причинявали.
Честно казано аз вече от толкова години опит не бих оставила само на налюдение щом има шанс И нещо в разрението вече да не е наред. Ако имам у дома  фунгицид бих си проляла цветето с него. Ако имам два различни широкопрофилни фунгицида, бих проляла цветето и с двата,  в отстояние две седмици помежду им . За всеки случай.

Общи условия

Активация на акаунт