Нашите орхидеи – тема 46

• 11 278
  • 345
  •   1
Отговори
# 330
  • Карлово
Да де, така са. Най-напред фунгицид, понеже мислех, че е гъбично заболяване. Като  се разпространяват петната реших, че са някави живи организми и купих преди 2 седмици инсектицид Моспилан. Паячета и паяжинки по листата не съм забелязала и така си помислих, че може да са трипси, каквито на живо не съм виждала.
Извинявайте, че ви занимавам с моите проблеми.Flowers Hibiscus

# 331
При трипси нахапванията са много специфични. Тя рядко поразяват тънколистните орхидеи.

Проблемите са част от темата. Не може всичко да е само красота и цъфтеж.

# 332
  • In transit
Дама Трефа, виж малко по-напред моите снимки на орхидеята. За нея ми казаха, че е поразена от трипси.
При мен засега едно пръскане с моспилан помогна. Някои от орхидеите си пуснаха даже си пуснаха нови листа. Heart Eyes

_re_ge, при мен и тънколистните бяха поразени от трипси. Мисля си, че е от почвата, която смених на две от орхидеите. Нищо друго не съм променяла. Sad

Последните постове в темата ми бяха много полезни, защото досега не съм се сблъскала с никакви вредители по орхидеите. В тази връзка искам да благодаря на всички пишещи в темата! Flowers Hibiscus

# 333
Аз съм имала трипси повече пъти от пръстите на едната си ръка и винаги са поразени само фалчетата. Макар всички орхидеи да са ми карашик. Не съм виждала трипси на енциклиите си, на дендрите, катлеите и прочие симпоидални. Ако са бивали поразени, дори не знам как биха изглеждали насмукванията.
За мен лично проблемите никога не са конкретно е самите трипси. Защото съм ги хващала и много рано и доста късно, при цялостна поразена колекция с няколко поколения инсекти. Проблем е болестотворните патогени, които носят. След тях настават едни скоростни гниенета, бактериални и други инфекции. Чист ужас. Това никога не се случва, след памуклийки.

# 334
  • София
И след памуклийките има гъбични. Минават години докато изчезнат последствията по един или друг начин.
ДамаТрефа, ако орхидеята е фалче, аз бих я карантинирала. Не ми харесват петната. Не е инсект, но дали е гъбично или вирус, не съм сигурна.

# 335
И след памуклийките има гъбични. Минават години докато изчезнат последствията по един или друг начин.
ДамаТрефа, ако орхидеята е фалче, аз бих я карантинирала. Не ми харесват петната. Не е инсект, но дали е гъбично или вирус, не съм сигурна.
Значи съм късметлийка. Два път съм и ала памуклийки но никога сериозни поражения след тях.

# 336
  • Мадрид / София
Не е вирус. При вирусите петната са светло зелени и доста специфични. И трипси/инсекти/акари не са. И при тях следите са различни. Значи остават гъбично/балтериално заболяване, но не от тези, от които орхидеята загива. При този вид заболяване с третиране орхидеята се оправя. Засегнатите листа си остават с петната, но не се разпрострснява по новите листа.

# 337
  • Карлово
Благодаря за вниманието. Ще опитам с нови фунгициди, с редуване разбира се.

Отделена е от самото начало в самостоятелно входно помещение до прозорец. Не пипам други растения след като съм я докосвала. а може ли да е окраска на листата. Първа теснолистна орхидея ми е.

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 09:49 от ДамаТрефа

# 338
Дама Трефа, аз не разбрах каква е орхидета с петната, фаленопсис ли? Понеже пишеш, че е теснолистна, какво имаш предвид?
Такива петна съм имала на разни милтониеви хибриди, тогава четох че неопасно е гъбично заболяване и хибридите са податливи към него. И наистина си живееха и цъфтяха. Но на фал никога не съм виждала такива петна.

# 339
  • Карлово
Дама Трефа, аз не разбрах каква е орхидета с петната, фаленопсис ли?
Не е фалче.

Ето я юни.

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 10:59 от ДамаТрефа

# 340
Да, за този тип е обичайно да имат такива петънца. Ако иначе условията са наред, няма за какво да се притесняваш. Най-опасно за тях е комбинацията от хлад, пресъхване и след това преполиване. Аз така затрих няколко. Поливай по малко, но редовно, да не пресъхва субстрата.

# 341
  • София
Ей тук има доста снимки на два вируса на различни листа. Няма как да се каже кое е гъбично и кое вирус без лабораторни изследвания. Май само кръговите петна са гаранция.
https://staugorchidsociety.org/culturepests-viruses-virus.htm

# 342
  • Мадрид / София

Вируса  създава тези светли ивици по листата, а цветовете на цвета са накъсани с белезникави петна. Вероятно когато се остави по-дълго време се получават тези некрозни тъмни петна, от линка на Райя.

# 343
  • София
Вирусите са много. На моя линк са дадени само два, а я какво разнообразие от петна и цветове. То за това е толкова неефективно да се изследват растенията - изследваш за 100 вируса, а той бил 101-вия.
Общо взето сменяш три широкопрофилни фунгицида, правиш три курса и ако продължават да излизат петна на новите листа, то или е много специфична гъба, или е вирус.

# 344
Аз така и не разбрах какво им е на моите, но с едно третиране се оправиха, за което съм много благодарна. Прибрах ги от балкона, че вече ми се вижда студено за тях навън, нищо, че е остъклен. Вътре пък си е доста топло, а мисля, че _re_ge ми беше дала насока, че ако е много топло, може да не цъфтят. Ама да са здрави, пък каквото-такова.

Общи условия

Активация на акаунт