Нашите орхидеи – тема 46

• 15 904
  • 490
  •   1
Отговори
# 480
  • Мадрид / София
Vanessa, търся си такъв като твоя дендробиум фалаенопсис. Имам ли някакъв шанс да ми отделиш?

# 481
Имам и аз един дендробиум-фаленопсис (според мен), но май цветовете му бяха по-малки. Беше цъфнал, като ми го подариха преди 5 години, после цъфтя само с две цветчета на следващата година и от тогава нищо. Местих го къде ли не. Абсолютен серсем.

# 482
  • София
Дендробиумите (нобилето) прави пъпки по стеблото и ако е студено - цъфти. Ако стане топло, пъпките се преобразуват в детки.

# 483
  • Мадрид / София
На дендробиум фалаенопсис цветоноса излиза от средата на най-горните листа (от сърцевината) и е дълъг с пъпки от двете страни. По принцип цъфти само от нови растения, ама тук има момичета, на които им са цъфтяли по няколко пъти (ако помня добре). Обича да му е приятно топло.

# 484
Да, точно така излиза. Благодаря, Angela61

# 485
Angela няма проблем,ще ти пратя снимка на лично да видим кое да ти отделя.Да не те прецакам с някое калпаво растение

Raya,както казах,моето Нобиле цъфти лятото.Вярно,че то при нас "лято" е относително понятие Grinning но все пак имаме 23-28 градуса

# 486
  • Мадрид / София
VanessaDE чудесно. Ще се разберем на лични. И благодаря от все сърце.

# 487
Дендробиумите (нобилето) прави пъпки по стеблото и ако е студено - цъфти. Ако стане топло, пъпките се преобразуват в детки.

Точно това знам и аз. но примерно моето първо нобиле( преди повече от 15 години) образува пъпки само един път като го изкарах на студено ( под 10 градуса) и сухо - на неотоплено блоково стълбище. За съжаление то образува пъпки но аз психически не издържах и след като почна да ги налива го вкарах у дома. Уж на най-хладното място...  но то хвърли всички пъпки заради тези от 6-7 градуса на 17-18.. Затова от яд го подарих на една дама от този форум , която беше много по-напред от мен с орхидеите. И то цъфтеше при нея на прозоречен перваз , година след година, без особено застудяване.  Реших че не е толкова трудно и придобих години по-късно второ нобиле. .Но на второто нобиле получавах само детки. И пак го подарих. От тогава разбирам че от нобиле до нобиле има разлика. Тя може да се намери и в интернет, според цвета на цветовете. - кои са студенолюбиви и кои не. Много красиви са но явно не са моите.

За сметка на това дендрофаловете ме обичат. От всяка псевдобулба ми цъфтят по няколко пъти. Има базово заложени май бяха до 6-7 пъпки, в горната 1/3 на стъблото. Цъфтели ми са и с два цветоноса от една псевдобулба. - ЕДНОВРЕМЕННО.  Понякога се раздават. Сега ще сложа една снимка на най-стария ми дендрофал. Към 16-17 годишен. Дълги години делен и подаряван.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 20:38 от _re_ge

# 488
Точно с такива цветчета цъфтя (като видове, а не количество) преди  и моя "серсемин". Ще взема да го дам на една приятелка, пък белким нея я зарадва.

# 489
Точно с такива цветчета цъфтя (като видове, а не количество) преди  и моя "серсемин". Ще взема да го дам на една приятелка, пък белким нея я зарадва.

НЕдей
ще те навигираме

# 490

НЕдей
ще те навигираме
Благодаря!
Сега взех фенерчето и го огледах хубаво - видях, че на едно младо връхче има зачатък на нещо, но не знам дали ще е листо или цвят. Ще го дебна. Нищо няма да му променям, пък да го видя дали е спрял да се инати.

Общи условия

Активация на акаунт