Нашите орхидеи – тема 46

• 16 047
  • 494
  •   1
Отговори
# 480
  • Мадрид / София
Vanessa, търся си такъв като твоя дендробиум фалаенопсис. Имам ли някакъв шанс да ми отделиш?

# 481
Имам и аз един дендробиум-фаленопсис (според мен), но май цветовете му бяха по-малки. Беше цъфнал, като ми го подариха преди 5 години, после цъфтя само с две цветчета на следващата година и от тогава нищо. Местих го къде ли не. Абсолютен серсем.

# 482
  • София
Дендробиумите (нобилето) прави пъпки по стеблото и ако е студено - цъфти. Ако стане топло, пъпките се преобразуват в детки.

# 483
  • Мадрид / София
На дендробиум фалаенопсис цветоноса излиза от средата на най-горните листа (от сърцевината) и е дълъг с пъпки от двете страни. По принцип цъфти само от нови растения, ама тук има момичета, на които им са цъфтяли по няколко пъти (ако помня добре). Обича да му е приятно топло.

# 484
Да, точно така излиза. Благодаря, Angela61

# 485
Angela няма проблем,ще ти пратя снимка на лично да видим кое да ти отделя.Да не те прецакам с някое калпаво растение

Raya,както казах,моето Нобиле цъфти лятото.Вярно,че то при нас "лято" е относително понятие Grinning но все пак имаме 23-28 градуса

# 486
  • Мадрид / София
VanessaDE чудесно. Ще се разберем на лични. И благодаря от все сърце.

# 487
Дендробиумите (нобилето) прави пъпки по стеблото и ако е студено - цъфти. Ако стане топло, пъпките се преобразуват в детки.

Точно това знам и аз. но примерно моето първо нобиле( преди повече от 15 години) образува пъпки само един път като го изкарах на студено ( под 10 градуса) и сухо - на неотоплено блоково стълбище. За съжаление то образува пъпки но аз психически не издържах и след като почна да ги налива го вкарах у дома. Уж на най-хладното място...  но то хвърли всички пъпки заради тези от 6-7 градуса на 17-18.. Затова от яд го подарих на една дама от този форум , която беше много по-напред от мен с орхидеите. И то цъфтеше при нея на прозоречен перваз , година след година, без особено застудяване.  Реших че не е толкова трудно и придобих години по-късно второ нобиле. .Но на второто нобиле получавах само детки. И пак го подарих. От тогава разбирам че от нобиле до нобиле има разлика. Тя може да се намери и в интернет, според цвета на цветовете. - кои са студенолюбиви и кои не. Много красиви са но явно не са моите.

За сметка на това дендрофаловете ме обичат. От всяка псевдобулба ми цъфтят по няколко пъти. Има базово заложени май бяха до 6-7 пъпки, в горната 1/3 на стъблото. Цъфтели ми са и с два цветоноса от една псевдобулба. - ЕДНОВРЕМЕННО.  Понякога се раздават. Сега ще сложа една снимка на най-стария ми дендрофал. Към 16-17 годишен. Дълги години делен и подаряван.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 20:38 от _re_ge

# 488
Точно с такива цветчета цъфтя (като видове, а не количество) преди  и моя "серсемин". Ще взема да го дам на една приятелка, пък белким нея я зарадва.

# 489
Точно с такива цветчета цъфтя (като видове, а не количество) преди  и моя "серсемин". Ще взема да го дам на една приятелка, пък белким нея я зарадва.

НЕдей
ще те навигираме

# 490

НЕдей
ще те навигираме
Благодаря!
Сега взех фенерчето и го огледах хубаво - видях, че на едно младо връхче има зачатък на нещо, но не знам дали ще е листо или цвят. Ще го дебна. Нищо няма да му променям, пък да го видя дали е спрял да се инати.

# 491
Точно с такива цветчета цъфтя (като видове, а не количество) преди  и моя "серсемин". Ще взема да го дам на една приятелка, пък белким нея я зарадва.

НЕдей
ще те навигираме
Благодаря!
Сега взех фенерчето и го огледах хубаво - видях, че на едно младо връхче има зачатък на нещо, но не знам дали ще е листо или цвят. Ще го дебна. Нищо няма да му променям, пък да го видя дали е спрял да се инати.

Поначало трябва да тръгнем от там, че винаги има момент на аклиматизация. Т.е може да има хора които цъфтят такива дендрофалчета следващата година, но  аз не съм от тях. Имам специфични условия и специфичен режим н отглеждане, затова обикновено отнема до 3 години аклиматизация. Даже растението да е 3+ псевдобулби.
Какви биха били моите насоки:
1. Температури. Не обичат да им е много топло. Даже харесват периодите на захлаждане. Пряко слънце и южен перваз, при мен тотален отказ да цъфтят. Много са добре на изток или североизток. Светло и хладно.
2. Обичат да има засушаване преди да бъдат полети отново. Връщам се към скорошен пример  - това лято отсъствахме месец от къщи, което са повече от 30 дена ...  и то юли месец. Полях на тръгване и оставих в паничката два пръста вода и това е. Казах си който оцелее. Че фалчета и ванди ще оцелеят бях нясно, правила съм го и преди, но останалото беше оставено на самотек. Наясно съм че това в паничката е крайно недостатъчно за летните жеги. Освен това всички орхита бяха дръпнати на 2 метра навътре, да няма прекалено много светлина за да не пият водата по -активно ( светлината задвижва пиенето на водата от корените) . Като се върнахме нямах дендрофал който да не е заложил няколко цветоноса. Включително цъфтяха изключително  обилно. Освен това в резултат на тези крути мерки продължават и продължават , половин година по-късно да залагат цветоноси и да цъфтят все така обилно. Полярния ми огън ( на снимката на предното ми мнение) никога не беше цъфтял толкова обилно. Правил е много цветоноси, но винаги третия цветонос рядко се развива активно, а и първите два не са били с десетки цветове като сега. Още един красавец ще сложа след малко на снимка с три цветоноса от една микс саксия с дендрофалове за спасяване ( няколко бройки на посадени на едно място щото не бях сигурна ще оцелеят ли). До сега не беше правил толкова обилно цветоноси. Там цъфна и тайландското черно, дето го бях обещала на Анджи, ама в нея саксия стъбла корени всичко е оплетено.

Т.е много странен извод се получава. Че до сега, дето съм се напъвала лятото да ги поливам поне един път на 10 дена,  е била погрешна практика. Аз хич не съм дашна в поливането, но поне бях се смилила на всичко различно от фалчета и ванди  и го поливах един път на десет дена. Фалчета и Ванди си търпяха да ги поливам един път на три седмици лятото. А е трябвало да ги оставя до хрускане за да се "стреснат", което и трябва на орхидеите за да зацъфтят обилно и продължително.

Така че това което обикновено съветвам да се прави, като искате да натиснете някоя орхидея , която не ви цъфти  - да я поставите в "стресови" условия -  излиза че го доказвам за себе си и на практика.

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 18:17 от _re_ge

# 492
  • Бургас
Отдавна не съм ви наглеждала и не съм показала малкото цъфнали красоти Heart
две минита в затворена среда
новичко фалче от  Германия получено пролетта.
още едно ново фалче от Германия от пролетта Heart мирише страшно силно.
  Едно миди "спасено" от Кауфланд

няколко висящи в кухнята.

бяло мини.
Ча-ча в два цвята вече прецъфтява.
и един голям бял цвят бяло.
Катлея от две години не е цъфтяла. Преместих я в голяма керамична саксия и нещо не и хареса трудно се адаптира, но в светлия апартамент на сина ми успя да докара един цвят.
в студената стая в апартамента на сина ми  цъфна пак нова от Германия мисля Колманара Масай.
И последно едно умиращо онци Тинкъл

# 493
re_ge, много благодаря за подробните напътствия.
Не му бая особено, но като видях че се инати,  миналата година нарязах на дребно коркови тапи от вино Simple Smile  и го засадих в тях. Виждам, че му харесват много и е изкарал и нови стръкчета. Поливам го, когато се сетя. Никакъв график нямам. Единственото, което не мога да му осигуря е хлад. Жилището е топло и под 20 гарадуса трудно ще падне, но пък съм го сложила по-навътре от прозореца, на около 2 метра.
Ще го наблюдавам и ще докладвам, ако реши д аме зардва.
Днес отвори пурпурно цветче едно фалче, което не беше цъфтяло и то  от 3 години.

Имаш цветя, които са радост за окото-изобилие!
мaya76, прекрасни цветове.

# 494
  • оттам, откъдето започва България
мaya_76, прекрасни орхидеи! ❤️

Общи условия

Активация на акаунт