Защо хората се разделят толкова лесно в днешни дни?

• 38 464
  • 1 329
  •   1
Отговори
# 1 125
  • SF
Колкото по-рано заживееш с някого, толкова повече ускоряваш процеса на съквартирантския интерес. Simple Smile
Не е чак толкова буквално, де. Може и да не се отрази още на първата седмица.

# 1 126
  • София
Аз имам лош опит с бързо заживяване заедно, тъй че не препоръчвам. Ако сега имам връзка, съм готова да се мотаме "у нас или у вас" поне 6 месеца, може и повече.

# 1 127
Току-що попаднах на този текст във ФБ и се сетих за темата.

Цитат
Проучване на Харвард с 724 двойки разкрива, че това, което поддържа отношенията не е съвместимостта, любовта, сексът или децата, а способността да се устоява на мимолетните раздразнения. Всички разведени са с мисленето: "Този негов/нейн навик ме побърква, но мога да го променя и ще работим в тази посока.“ Тези, които са останали заедно по-скоро приемат реалността и си казват „Такъв/Такава си е. Няма да се промени, но това не е фатално."
Изследването показва, че в дългите бракове рядко се решава всеки конфликт. Това е по-скоро мит. Двойките, които са заедно над 30 години просто не се ровят във всеки проблем и не адресират всяко чувство, което който и да е от двамата изпитва. Вместо това - пускат. Не потискат, а освобождават. Не си мълчат, просто не правят от мухата - слон. "Пак забрави“, „Пак каза грешното нещо“, "Ядосваш ме" - в краткотрайните връзки от такива ситуации става скандал. В дълготрайните обаче има повече разбиране и двамата избират мира, вместо да са прави.
Друг важен белег на устойчивите отношения е бързото емоционално възстановяване. Никой не очаква да не се карате никога, по-важно е колко бързо се връщате един към друг. Сдърпали сте се преди два часа - сега се прегръщате. Без гордост. Без „ти направи първата крачка, ти се извини." Без остатъчна неприязън. С прошка и чиста грижа всеки спор може да завърши с още повече близост.
Оказва се също, че най-силните двойки не се свързват през „имаме толкова много сходства“, а през „подкрепяме се и се изправяме срещу проблемите в този живот заедно". Всяка обща борба, с бедността, токсичните роднини, капитализма, здравословни проблеми, дори споделената омраза към системата - всичко, което ви поставя в един отбор заздравява връзката. Може да сте с различни характери и темпераменти, но се оказва ключово да имате общ "враг".
И още по-любопитното е, че проучването показва, че почти всяка дълготрайна връзка е имала момент, в който и двамата са били на ръба да се разделят, но не са го направили. Не защото не са могли, не защото ги е спирал страх, не защото не са вярвали, че ще срещнат някой "по-добър" за тях, а просто защото са избрали да си дадат още време. Най-честият коментар: „Реших да не правя нищо и да изчакам този период да отмине и шест месеца по-късно всичко се промени, сякаш дори не зависеше от нас". Оказва се (каква изненада), че повечето драми в брака умират... ако просто спреш да ги храниш.

# 1 128
Какво значи като се заживее заедно, че става съквартирантство? Обикновено всеки иска или не му се налага да ходи на работа и се вижда с другия след работно време, както, ако и се живее заедно.

# 1 129
Не знам за ръба на разделянето и връщането обратно как става, аз веднъж съм била там и се разделихме. И не виждам ама никакъв смисъл ако разминаванията са големи, да се държите зорлем заедно вовеки. Има ситуации, при които няма връщане обратно. Както и да го мъчиш, то си не става Simple Smile В сайтовете го наричат "the point of no return". И като почнат статтите как разбираш ли, те хората едно време всичко поправяли, пък ние веднага развод, само се подсмихвам и си казвам: "Е че по-добре си е днес". То това "веднага" само отстрани изглежда така.

# 1 130
Драмите в брака умират, ако няма намесен трети човек. Когато има трима в отношенията, е невъзможно за 6 месеца всичко да отмине от само себе си.

# 1 131
  • София
Много ми хареса този текст. Да, аз съм от хората, които пускат и подминават дреболиите и битовизмите с чувство за хумор. БМ беше такъв също 17 години, до момента, в който превъртя и започна да се заяжда всяка седмица за всяка дреболия! И това беше краят.

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 11:21 от Rockstar

# 1 132
Явно зависи и от самите нас, не само от другия.
Ако собственият ни праг на търпимост и дразнене е висок, много ясно, че всичко ще те дразни в другия.
Никога не са ме дразнели или съм приемала като тегоба живота с другия. Може би затова съм имала и много дълги връзки. Когато започнеш вече да не чувстваш другия човек като себе си и те дразни, адио. Но от началото да ме дразни – няма начин. Нали затова се събирам да живея с него. Защото го харесвам, обичам. Ако го приемам като търпене, смисъл за мен няма от взаимно съжителство. Целта е да ни е хубаво и на двамата.
//
Имах един преминаващ за малко – той обичаше да ми казва – леле, ти колко си над нещата, кефиш. Та така, де, човек трябва да знае за какво да се втелява и за кое да не се товари и да му пука.

# 1 133
  • Пловдив
Не знам за ръба на разделянето и връщането обратно как става, аз веднъж съм била там и се разделихме. И не виждам ама никакъв смисъл ако разминаванията са големи, да се държите зорлем заедно вовеки. Има ситуации, при които няма връщане обратно. Както и да го мъчиш, то си не става Simple Smile В сайтовете го наричат "the point of no return". И като почнат статтите как разбираш ли, те хората едно време всичко поправяли, пък ние веднага развод, само се подсмихвам и си казвам: "Е че по-добре си е днес". То това "веднага" само отстрани изглежда така.
Не си права. Има големи проблеми - пие, бие, хазарт, изневяра. Има "той оставя капачката на пастата за зъби отворена", "хвърля си дрехите около коша за пране, а не в него", "смее се шумно", "тя закъснява всеки път с по 15 минути".

# 1 134
  • София
Доколкото съм преживяла и от споделено от приятели, един от "големите ръбове" е гледане на болен родител. Това е ужасно тежко изпитание, което не всички преминават. Ние в това число. От там започна разцеплението.

# 1 135
Хората имат различен праг на "пречупване" и изстиване към "другия". Другото е, че някои двойки се сплотяват при появата на същите трудности, при които съседите им биха се разпаднали.
Няма един алгоритъм за всички.

# 1 136
Ако двама души не успяват заедно да преодоляват трудностите в живота, се обезсмислят отношенията им. Това е много показателно и за мен решаващо, дали си струва да споделиш живота си с някой.

# 1 137
Точно така е. На лесното, хубавото и изобилното, всеки може.
Когото наистина се изправите пред житейски трудности, които неминуемо съпътстват всяка двойка, тогава се вижда кой- колко. Дали можеш да разчиташ, дали ще преминете заедно или всеки ще се спасява поединично.
Хората преминали през какво ли не, успяват до съхранят и отношенията си.
А не, да ми говорят в другата тема, че нямало тръпка, ставал си мебел, пеперудите измряли и т.н. Глупости.
Както си го направиш е.
Другото е важно и хората,  които го разбират успяват заедно.

# 1 138
А има и много хора, които слагат насилието, обидите, непростимите неща в категория: "Той си е такъв" и с години оправдават поведението на партньора. Самоубеждават се успешно, че се "борят за семейството", докато всъщност само лъжат себе си. Но може би  на някого това изглежда един достоен избор - не изоставяш партньора, лепите счупеното и т.н. клишета. Това - за мен - не е никакво семейство.

# 1 139
  • София
Толкова компромисни семейства съм виждала, че енциклопедия мога да напиша. Всякакви модели на хора, които не се обичат, не се харесват, не се понасят, ама живеят заедно или близо /на различни етажи в къща или блок/, колкото да кажат за пред хората, че не са разделени.

Общи условия

Активация на акаунт