Защо хората се разделят толкова лесно в днешни дни?

• 38 788
  • 1 329
  •   1
Отговори
# 390
Всеки има право да иска.
Мен ме плашат хората, които са съгласни на всичко и убеждават останалите, че и те трябва да живеят като тях.
----------------
Аз познавам хора, вкл. от моето поколение, които още живеят в детската стая - бабата с двете деца в другата, и така. Но това е техния живот.

# 391
Много хора започват живота си с кредити и ипотеки. Няма друг начин, ако жилището не ти е сервирано наготово. Да не говорим, че в момента и един ремонт е много скъпо начинание вече.

# 392
Много хора започват живота си с кредити и ипотеки. Няма друг начин, ако жилището не ти е сервирано наготово. Да не говорим, че в момента и един ремонт е много скъпо начинание вече.

Разбира се и това е чудесно.
Въпроса е мама да не каже "не" и да кастрира синковеца от рано, защото нали "там си има стаичка" и "как ще гуши той банки и хазяи".

# 393
Това си е проблем в България, и то голям. Също и страха, че при развод ще му се вземе половината (от това, което още няма).

# 394
Изискванията на 20-25 са едни - тогава гледаме мъже с потенциал. Ако на 30 няма обаче нищо насреща, тоест потенциалът не е поне малко развит ....
Как точно се преценява потенциал на 20-25.Ако има двама младежи и единият учи история, педагогически профил, а другият - дентална медицина, да се разбира ли, че вторият има по-добър потенциал?И ще е предпочитан?

За миналите поколения, (по следващите постове), не всички са раждали в детската стая при мама. Много са се отделяли на квартира, докато съумеят да купят нещо свое, не виждам да е лош пример и днес.

Да бе, пълно е с поколения, които са се отделяли на квартира.

По бегли спомени от българската история и литература, до преди половин век квартири е нямало. Първите блокове са 70-те години на ХХ век, може и през 60-те години да е имало единични. И не е било решиш да излезеш на квартира и излизаш. Подаваш молба, чакаш, ако те одобрят след някоя и друга година... На майка ми жилищният блок е строен в началото на 80-те години и в началото 2 семейства са били настанени в апартамента, в който живеехме. Едното, нашето, 5-членно. Апартаментът 3 стаи и кухня. Другото семейство 4-членно.

Преди това, ако си този син, който ще остане да те гледа на старини, живееш с родителите, на другите им дават земя и някой лев, ако имат, да си построят. Ако си бил ергенин (ергенка) и си, да речем, учител (-ка) или някакъв майстор, където те пратят да учителстваш или си намериш работа, там при някое семейство ползваш стая - квартира, хранят те и пр. През комунизма в началото, ако си бил по-имотен и разполагаш с голяма къща, или са ти настанявали квартиранти пейзани, без да те питат, или направо са ти вземали къщата да ги настанят, ама без теб.

# 395
Няма значение как е било преди, има значение как е сега. И независимо от някои негативи на настоящото време, човек има много повече избор. Може да иде да живее във Филипините, може да живее в колиба, био, еко, може да стане държанка, може да се омъжи/ ожени за човек от същия пол и т.н. Светът е много по-достъпен и съответно да си намериш място според твоите нужди е много по-лесно. И няма никакво значение какво искат мъжете или жените по принцип, има значение какво искам аз.

# 396
Да бе, пълно е с поколения, които са се отделяли на квартира.

Съгласна съм с целия пост, но не го цитирам, за да не стават чаршафи, трудни за четене Hands Thumbsup
Децата ми (20+) имат бивши съученици и приятели, които все още живеят по 3 поколения в двустаен или тристаен апартамент. Например бабата в кухнята, двете деца в стаята, родителите в хола. Или по-"луксозния" вариант - бабата и дядото в едната стая, родителите в другата, детето в хола. И сега някои от "децата" са първите, които се изнасят на квартира с приятели. Защо родителите им не са го направили, не мога да кажа - нормални хора са, с нормални професии, някои от бабите и дядовците също работят. Не са някакви маргинали без доходи. Манталитет ли е, възпитание ли е, не знам.

# 397
  • София
Към момента положението е такова, че хора над 25, които живеят с родителите, имат много ниски шансове за намиране на постоянен партньор. Хън-мън, това е.
Също така, ако са във връзка и живеят при родителите, има много по-голяма вероятност за раздяла поради конфликти.

# 398
И на родителите вече не им се живее в дядовата ръкавичка. Поне аз не си го представям отникъде.

# 399
  • София
Радвам се, че случаи тип "дядовата ръкавичка" все повече намаляват и се смятат за неприемливи от всички.
Аз лично се бях набутала в такава преди 20г, големи нерви бяха!

# 400
Аз не мисля, че днес някой ще се завре буквално в детската стая с партньор. Вчера случайно попаднах на края на "Сиромашко лято", уж сговор и разбирателство, ама пак и в онова време се акцентира върху проблеми.

По селата, по "етажи", има го, да. И ние имаме къща с "етажи", но синът ми знае, че ако създаде семейство, в къщата ще са добре дошли като гости. Никакво заживяване на две и повече поколения, не желая да ме разказват в "свекървите" (дори и само защото, зная, че имам "талант"да бъда разказвана при продължителна комуникация Joy)

# 401
Това си е проблем в България, и то голям. Също и страха, че при развод ще му се вземе половината (от това, което още няма).

Не е само в България така. В цяла Европа почти се изнасят след 25 години, като мъжете по-късно. Картинката е стара, днес може и да се е вдигнала възрастта.

А защо родата взема всички мерки жилището да остане на своето чедо след развод е съвсем ясно. Особено ако е мъж, всички тук казвате, че мъж без апартамент кучета го яли. И като се вземе предвид, че обичайно апартаментът се дава на съпругата след развод, това значи, че един разведен млад мъж, освен ако не е много богат, остава без възможност да си намери нова свястна жена, защото е остана безимотен. Демек прошляк. Та чудно ми е всички вие тук дали няма да правите какви ли не комбинации един ден, ако имате синове, да не би някоя да му отмъкне жилището Wink

# 402
Не. Имам двама сина и ще трябва да се справят сами с жените, семейното си положение и имотите си. Мога да дам съвет, но няма да ги "пазя" от жена им.

# 403
Има го момента с поколенията, които лесно наследяват апартаменти от баб/дядовци или родители. В днешно време малко млади хора се юрват да купуват или строят от нулата. Иам го и съответно момента с мързела – аз ще наследя, аз ще получа жилището след еди какво си. Поколенията са такива, че остават да живеят до късно с родителите си, има доза инфантилност.
Не мисля, че това влияе на намирането на партньор (може, но при по-старите поколения, свикнали да подбират по подобен критерий, НЕ и за поколенията между 20-35).
Сега, както написа и Хипопотам, хората са с много по-голям избор, мобилни и така нататък. Могат да живеят, ако решат и в каравана, стига да се обичат. Тези предразсъдъци със собственото жилище ми стоят като разбиране от 18-ти век.
Това би било повод да не се събират, но не и да се разделят.
//
Разделят се лесно, защото сега животът е забързан с всички технологии и достъп до информация. Никой не разполага с неограничен период от време като ресурс – един живот има. Няма как да чака голямата любов 20 години или пък да си оправя отношенията 10 години. Всеки иска да е обичан и търси щастието си. Това е нормалното.

# 404
къде е Рупецова или там както се казва да развие теорията за 50 000 лв на месец...
не винаги след развод жилището остава при бившата. и аз имах изисквания, но не финансови. аз съм на принципа - ако го искаш, ще си го купиш. никой за нищо не ти е длъжен. и с ММ за това сме си говорили още в началото на връзката - ако се разделим какво ще правим. и двамата идвахме от кофти връзки и се бяхме разбрали ако на единия не му е ок, тръгва си и без панаири. апартамента е 50 на 50 - всеки даде спестявания. колите - всеки си взе каквато искаше да кара.

Общи условия

Активация на акаунт