Защо хората се разделят толкова лесно в днешни дни?

• 38 851
  • 1 329
  •   1
Отговори
# 255
Хората не се разделят лесно, просто сега чисто практически е по-улеснен и възможен процесът, без кой знае какви последствия, както е било преди 50 и натам години. В Испания при режима на Франко са били забранени разводите. В момента, в който дава богу дух и режимът се разпада, настъпва бум на разводите (повечето по инициатива на жените).

И точно защото е по-улеснен процеса много хора (и мъже и жени) дори не считат за необходимо да изговорят проблемите с партньора и директно си събират чукалата: "Щото така...".
И така до следващия път - много зряло.

Способноста да се решават проблеми, в смисъл искането въобще да се мисли за проблеми, после моженето да се назоват правилно и обективно (защото не винаги проблемът е външен дори и да изглежда като такъв), събирането на информация по безпристрастен начин (особенно негативна), комуникирането на всичко това по емоционално (вместо логично безпристрастно дистанциран) добър начин и в двете посоки (слушане и приказване), и способноста за каквато и да е вътрешна промяна или учене  - е качество или качества, и то даже относително рядко срещано/и на едно място.
И понеже не всички може да го имат, също си е и в някаква степен въпрос на общоприети ритуали които замазват или занулират негативните неща (като спане заедно) и до характер и нива на относителна доброта или лошотия.

# 256
Никога не съм очаквала от мъжа наготово дом и лукс. Винаги ми се е искало заедно да го постигнем. Не знам какви изисквания са това, но за мен е ОК да е така Simple Smile Важното е какъв потенциал има човека, а не само какво има в даден момент.

Със сигурност си очаквала на 40 години и кусур да не е някой набор тепърва започващ от нулата, дето е седял и е чакал да срещне някоя 40-гидишна, че заедно да отлепят от нулата и да улетят у лукса.

Изисквания повечето хора се усещат много добре колко могат да имат, или умеят много добре да блъфират.

# 257
За високи изисквания и излишни напъни говорят хора, които не могат и по-рядко не искат да ги покрият.

# 258
  • Paris, France
Едно време не се очакваше 25 годиншните мъже да са подсигурили жилище. Сега се женят много по-късно, но пак не всички 30 годишни са със собствен дом. Това директно ли ги "дисквалифицира"?

На мен отдавна тези приключения са ми зад гърба. Но се надявам дъщерите ми да са на първо място самостоятелни и да имат и свои планове, а не само да оглеждат мъжете като дини на пазара и да пресмятат кой колко е перспективен.
Не ги дисквалифицира директно, но намалява шансовете им индиректно. Тези, дето живеят под наем ще разполагат с по-малко пари на края на месеца от тези, които имат жилище или живеят в жилище на родител и не плащат наем. Няма да могат да си позволят това, което си позволяват по-устроените им връстници. Съответно няма да са много привлекателни за момичетата. Ако живеят у родители, в Северна Европа, САЩ и даже БГ са no go зона за връзка. Зависи от условията и какво е прието в дадено общество и време.

Много момичета не оглеждат мъжете като дини и си градят собствения живот. Само дето тогава не им остава време за мъж или не им се занимава и предпочитат да правят друго.

Жените като свикнем да живеем сами, трудно заживяваме с мъж и изискванията започват да се качват, защото събираме повече опит. При мъжете не е точно така, макар и те да имат изисквания.

Ти също си имала изисквания, но си била много млада и може и да не си осъзнавала какви са. Младата жена лесно се влюбва и по-лесно се привързва.

Младото си е младо.

# 259
Ама не може хем да твърдим, че нямаме никакви изисквания, освен да сме влюбени, хем важното е да има "потенциал"... 
Как го определяме този потенциал? По същия начин като всички останали жени, ама няма да си признаваме, я.
Мъжът или учи за потенциално висока доходоносна позиция; или е работлив и има потенциално доходоносна професия; или е споменал, че събира пари и оферти от банки за потенциално жилище в близките 2 години; или е страшно интелигентен и пробивен и има потенциално добър шанс за успех в живота...   

кукумицинка е права, сравняваме ябълки с круши. Сравняваме себе си, като сме били на 20 и сме мерили потенциала на мъжете, които още са нямали нищо, спрямо жени на 35, които вече мерят реализирания потенциал, но на едните им казваме, че са меркантилни. Нито на 15, нито на 25, нито на 30 съм харесвала мъже, за които знам, че са били и винаги ще бъдат безотговорни, скучни, мързеливи и страхливи.

# 260
То тоя потенциал много лесно може и да се изгуби. Има си хора гъвкави, намират винаги някакъв начин да се справят. Такива хора има от всеки социален слой. Има и такива с работа, бизнес, възможности, ама при всяко затруднение се депресират и т.н. От лабилни психически хора най съм се пазела. То си му личи на един мъж когато обича, усеща си е, усеща се и когато вече нещата са изстинали. Просто си има сериозни хора и сред чистачите, и сред адвокатите и сред тези с имоти, и сред тези без.

# 261
Тя Беа2022 много добре знае какво е на 40 да търсиш мъж и да раждаш на 40+ и какви са изискванията в тази демографска и социална група. Не е като на 25 да е търсила за последно, че да търси мъже тепърва са си разгръщат потенциала.

# 262
Хипопотам, съгласна съм. Емоционалната устойчивост и адаптивност са едни от най-важните качества в днешно време. Твърде бързо се променя светът и не знаем какво и откъде ще ни дойде.
Разбира се може да се влюбим и да си живеем с емоционално нестабилния мъж, който отказва да работи каквото и да е друго, освен изчезналата му вече професия, и си го гледкаме как се налива с алкохол, агресира и се депресира на дивана.

# 263
  • София
Ако ще ме кани на кафенце на пейката 🤣, ще получи точно и само това - кафенце на пейката. После - чао, че имам друга работа.

# 264
Да ти кажа, Рокстар, и кафе съм пила на пейката, и в парка съм се разхождала... Тези инфлуенсърки, даващи съвети, не си ги изсмукват от пръстите тия неписани правила за първи срещи. Grinning Ами наистина точно тези мъже се оказаха стиснати и на емоции, неангажирани и безинициативни и в други направления.

И като се замисля, ще съм мъж и ще харесам аз някоя жена много и няма да предложа да правим нещо интересно или да направя план. Че аз като правя планове с приятелки се старая повече.

# 265
Е, за първа среща не може да се правят планове. То си има стандарт - кафе в прилично заведение с други хора. И ако там протече добре може да последва и разходка в парка, понеже на кафе не може да се стои с часове, и евентуално изпращане до някъде (даже не до дома на момичето) пак е стандарт.

# 266
То с тези мъже, с които в последствие съм имала хубава и дълга  връзка, на първа среща винаги е имало от всичко. С тези дето, първо вечеря, кафе и т.н., накрая нищо:))). Та не стигнат ли нещата до края на първата среща, после все не се получава. Та варианти всякакви.

# 267
При мен пък обратното - най-сполучливо е било когато първо сме били приятели известно време.

# 268
Аз не разбирам защо разделяте "влюбване" от "изиквания". Няма как да се влюбиш в някой, който не отговаря на изискванията ти.
Аз имам едно изискване и то е да се отнася с мен като с принцеса. Ако няма това, няма как да се влюбя. Имам и няколко за външния вид и вкуса музика и хобита, това се разбира още на първия поглед/разговор. Ако не отговаря, бай и никво влюбване не може да има. Да нв говорим, че с възрастта и опита съм станала супер цинична и не съм сигурна, че изобщо мога да се влюбя. Па и за кво ми е, само лошо съм видяла от голямото влюбване...

# 269

Разбира се може да се влюбим и да си живеем с емоционално нестабилния мъж, който отказва да работи каквото и да е друго, освен изчезналата му вече професия, и си го гледкаме как се налива с алкохол, агресира и се депресира на дивана.
Никакъв шанс дълго време. То влюбена, влюбена, ама все проглежаш в даден момент.
А пък да си губиш времето с човек, от който не получаваш това, от което имаш нужда е пълна загуба на време.

Общи условия

Активация на акаунт