Съчетаване на работа с деца

• 9 372
  • 259
  •   1
Отговори
# 45
Има мъже, които работят много, за да печелят много. Има мъже, които са капитани на кораби, пилоти на дълги разстояния, шофьори на камиони, които също пътуват и не са с дни у дома. Тези, които са ситуирани в същия град, ако работят по 50/60 и нагоре часове седмично? Кое е странното, ако един мъж работи много, за да печели и да се грижи финансово за семейството си? Ами почти няма да има време за помощ в домакинството, да.
Не всеки баща работи от 9 до 5 или разполага с гъвкав режим на работа или хоум офис.

# 46
Домакинството ще пострада, ако пак ще е твой дял. У нас вечно съм търсила помощ за всичко, вкл. гледачки за децата с години, иначе няма как. Не гладя от години нищо примерно, гледам важните за мен неша.

# 47
  • София
Един баща следва да поема и семейството си, не да товари само жена си. Щото тя нали нищо не прави…
Да не ви скандализирам, но болшинството жени работим също по 50- 60 часа на седмица.

# 48
Така е, когато мъжът участва наравно е 100 пъти по-лесно. Двамата оправяме за нула време апартамента. По ремонтите е той, аз там се скатавам. Но нашата работа не изисква дълги отсъствия, нито закъсняване, а много професии не са така.

# 49
Ако ми се налага да работя по 50-60 седмично, то мъж не ми трябва 😀.

# 50
  • София
А, ясно. Той си има роля на банкомат, майката до печката, децата с колосани ризи ❤

# 51
Абе какво е това чистене, пране, и готвене, не мога да си представя чак толкова домакински работа.
10-годишните са много по-навити за помощ в домакинството, отколкото баш тинейджърите.
Авторке, между първото и второто дете връщала ли си се на работа?
Нищо в дома и живота не заслужава такава фиксация, дори такава отдаденост в "гледането" на децата не е здравословна след първите седем.
Оставете голямото дете да отиде до магазина, да си избере и купи нещо, да загуби рестото, да срещне приятел по пътя.
При здрави деца и здрави родители какво толкова има да им се "гледа", трепери и слугува?

# 52
А, ясно. Той си има роля на банкомат, майката до печката, децата с колосани ризи ❤

Защо тези крайности?
Вие дете/деца имате ли? И ако да - кога успявате да ги видите, да ги възпитавате, или просто да сте заедно?

# 53
Проблема е, че много мъже сами се поставят в ролята на банкомат. Той ходи на работа, носи парите и нищо друго не го интересува, дори общуване със собствените му деца.
На една позната мъжът има частен бизнес, но като приключи е в парка с жена си и детето.
Жената трябва да види какви работни места се предлагат и да види как може на се съчетае с мъжа си.

# 54
Към авторката:
Човек стига да иска, намира начин.
Живея сама с детето, работя на две места, аз развозвам, аз пазарувам, аз готвя и чистя, че даже се и прецаках с 9 м. курс.Да, не всичко е перфектно, но си имам приоритети-времето с детето, колкото и да е малко,то да е качествено.Време за мен също.
Как се справям ли?-всички възможни удобства: роботи, мултикукъри, сушилни.
Готвя петък и неделя в по-голямо количество, най -вече тип супа(леща, боб, грах, пилешка супа),слагам в буркан докато е горещо, когато изстине, замразявам.Имам винаги 5-6 буркана във фризера.Преди излизане за работа вадя един и до вечерта има сготвено за детето.Задължително поне 1 -2 пъти с.-риба, яйца, месо, нещо което да се приготви за 20-30мин.,като се старая да включа и 8г.-ното в тези занимания.
Докато готвя пускам робот.Местя дрехи от пералня в сушилня, вадя и трупам на едно легло, факт не всичко е събрано, сгънато и прибрано в същия ден,но има ли чисто дрехи, има.Все пак, като заспи то, аз трябва да седна да поработя поне 2часа.
Правя списъци за пазаруване и го правя веднъж седмично.От скоро започнах и да включвам детето имам/нямам нужда за покупки на 2 краставици, 2 банана, ей така за спорта.Хвърляне на боклук, голямото чистене през уикенда, задължително се включва с детската стая, да не кажа,че последните 5-6 м. почти не влизам.
Използвам почистваща фирма 2 пъти годишно, най-вече заради прозорците.
Плащам на съсед таксиметров шофьор да закара/вземе от едното занимание(доста далече е и не мога да си позволя да излизам от работа толкова рано).
Всички други занимания са в близост до работата и до в къщи, което означава,че трябва макс. в 18ч.да съм там.Започвам от 8.15,не взимам обедна, за да мога да довърша нещо важно.
Гледам да не мисля колко са ми разходите, а как да увелича приходите.По тази причина е и този курс.
И да не винаги е било така, не винаги е лесно, да не кажа никога, но нямам избор.Приела съм го и намирам начин.

# 55
Чета ви за прахосмукачката робот и се чудя как наистина ви улеснява. Ние имаме страхотна - Роборок, ползвахме я преди да се роди детето редовно, НО за да е ефективна трябва да се разчисти максимално подът. Тоест аз имах едни 5 минути, в които да кача столовете на масите, да разместя разни неща като рутера и тн. След появата на детето къщата изглежда по различен начин, килимче за игра, кошара за игра, играчки навсякъде, какво ли не има на пода, жилището отесня .Освен това бебето се катери върху робота и ще го унищожи. Съответно аз го прибрах за след години. Никаква помощ не е прахосмукачката робот с мобилно бебе вкъщи!
Иначе и самата прахосмукачка робот си искаше подръжка, всяка седмица я чистех и нея, поне 10 минути. Далеч не е само “пускане на копче”.

# 56
Всички тук са от Шесторъкия шива нагоре. Ама имат едно дете, като пробват с две, пак да пишат, ама без да пискат.
Моята прахосмукачка робот събира прах. Ръчната ми е много по-удобна.

# 57
Чета ви за прахосмукачката робот и се чудя как наистина ви улеснява. Ние имаме страхотна - Роборок, ползвахме я преди да се роди детето редовно, НО за да е ефективна трябва да се разчисти максимално подът. Тоест аз имах едни 5 минути, в които да кача столовете на масите, да разместя разни неща като рутера и тн. След появата на детето къщата изглежда по различен начин, килимче за игра, кошара за игра, играчки навсякъде, какво ли не има на пода, жилището отесня .Освен това бебето се катери върху робота и ще го унищожи. Съответно аз го прибрах за след години. Никаква помощ не е прахосмукачката робот с мобилно бебе вкъщи!
Иначе и самата прахосмукачка робот си искаше подръжка, всяка седмица я чистех и нея, поне 10 минути. Далеч не е само “пускане на копче”.
Ами с ръчната прахосмукачка нали е същото, пак трябва да ти е разчистено, едва ли смучеш с нея детските играчки, тенис топките и чорапите. Супер улеснение е за мен роботът. Да, поразчистваМЕ преди това - нещо, което така или иначе правихме и преди с прахосмукачката.
Иначе към авторката - ако имаш желание и необходимост, започни работа, нещата ще се наместят сами. Ако си търсиш оправдания да не започнеш - не започвай. 10-годишното дете е достатъчно голямо, за да отпаднат някои задължения по него. Но ако смяташ да слугуваш на цялото домочадие, наистина ще се скапеш с работата.

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 12:53 от Мила Атова

# 58
Така е, когато мъжът участва наравно е 100 пъти по-лесно. Двамата оправяме за нула време апартамента. По ремонтите е той, аз там се скатавам. Но нашата работа не изисква дълги отсъствия, нито закъсняване, а много професии не са така.
Точно, откакто живеем заедно имам много по-малко работа по домакинството, защото го правим заедно, а преди това се чувствах много по-натоварена, защото всичко вкъщи го правех сама и беше мое задължение. С деца е по-сложно, с две повече от едно, но ако не си сама е различно. А някои хора гледат и куче, и деца, и работят и спортуват, и отделят време за децата и време за половинката. Няма нужда от завъртяни манджи и всеки ден нови, и гладене на всяка дреха.
Когато купувам гледам да са материи, които не се мачкат. Пазарувам постоянно от ebag, или мм в обедната и ги съхранява в хладилника на работа, защото носене на тежки торби е негова работа. Понякога аз дребни неща в обедната, че лидл ми е в същата сграда и пак съхранявам в хладлника на работа. Има варианти за оптимизация. Идеята с плащането на таксиметров, за да закара детето някъде е много добра, особено ако е един и същ шофьор и направо се разбереш с него, за да му имаш доверие.

# 59
Нашето още от 3-годишно иска да прахосмучи. Сега на 5 почти успява. Още някоя годинка и ще може сам. Сам бърше прах и може да мете. Обича да чисти и с малката прахосмукачка за трохи. Чинии също може да мие от 3 годишен. Със сухия моп също минава след мен. Обаче ако много бързам, не го оставям да ми помага. Трябва търпение и спокойствие.

Общи условия

Активация на акаунт