Съчетаване на работа с деца

• 9 366
  • 259
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Точно в момента няма да стане. Както всички знаем, днес е 2 юни. Големият е приключил училище и трябва някой да го наблюдава през деня. Малкото дете вероятно също ще има ваканция от градината.
Така че - засега, говори с мъжа си за разпределение на домакинските задължения.
От 15 септември - пускаш двете деца на градина и училище и си намираш работа почасово или на смени - примерно само сутрешни или два на два.

# 31
10-годишно не бих и помислила да го товаря с тежки торби, това е прекалено. Не е муле, и майката му не е муле.

# 32
На 10 годишно дете не му ли е работа да учи и играе, да помага вкъщи е едно, но да чисти, простира и глади вместо бащата да участва наравно с майката в домакинството? Не е нормално майката да не може да работи, ако иска докато децата станат на 18 едва ли не само и само, за да готви и чисти по цял ден. Поне почасово, има и работа на смени, на половин ден, има и онлайн на 4ри часа.

# 33
И бащата може да простира и глади, да. Всички могат да го правят. Не е кой знае какво. Не знам ако едно дете на 10 си мине стаята с прахосмукачката и мопа, колко зле ще му се отрази на ученето. Дете на 10 може да носи чанта с покупки. И на работа може да се ходи с деца, които ходят на градина или са ученици.
Всички, които живеят в един дом е редно да допринясат според възрастта си, разбира се.
Пубертета при момичетата започва около 8 годишна възраст, а при момчетата 10. Да ги третирам, като бебета е мечешка услуга.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 18:26 от zavs

# 34
Чак пък с моп и прахосмукачка, според мен да отсервира масата и да си оправя стаята, и да изхвърля боклука е напълно достатъчно. Детето и учи, и е дете все още, по закон дори не може да остава само, няма нужда да пораства преждевременно, защото бащата не желае да се включи.
На работа, не всеки позволява, във фитнеса съм виждала деца, заради майки и не им се отразява добре  - седят на таблет просто със слушалки.

# 35
Да лиша детето си от мъкнене на пазарски торби не е мечешка услуга, прахосмукачка и моп е на копче разстояние - роботът върши това.
Лека домакинска работа като сгъване на дрехите от сушилнята, прибиране на съдове от миялна, изнасяне на боклука и пр. леки задачи са съвместими за дете от посочената възраст. Това е дете, не шерп. Неговата задача е да учи, основно.

# 36
Е кой му пречи на мъжа да чисти. Да чистят всички заедно. Нищо няма да му стане на детето да мине с парцела, дори ще му е забавно. Гарантирам, че няма да стане двойкаджия. Grinning. После обаче, когато се ожени, няма да играе игрички на телефона след работа, понеже е много уморен и мама го е научила,.че задължението му е само да учи, съответно само да работи. Тези неща се учат в детството първо под формата на игра, после с възрастта задълженията се увеличават. А не, създаваме семейство и откриваме, че някой трябва да е върши цялата тая работа. Joy И се почва " тя това, той онова" , вземат се всякакви роботи и уреди да се улеснят, ама пак някой трябва да натисне проклетото копче. Grinning Като и да е,  аз тази част от живота съм я минала.  Всеки да прави, каквото смята за редно.

# 37
Още малко и на работа ще го натирите да ходи. Пари да изкарва. Даже може и малкото дете да го взима от градина, да го гледа и да му готви.
Перфектната рецепта как да оставиш едно дете без детство.
Това, с което мога да се съглася е детето да отговаря за своята стая и своите играчки.
Не виждам проблем във ваканцията. Тя няма да е последната ваканция. Затова мисля че е добре майката да се насочи към професия, която е съвместима с отглеждане на деца или да търси детегледачка. Освен това в БГ има прекрасни летни занимални, летни лагери и всичко.

# 38
Аз не виждам мъжът ми след 10-часов работен ден и минимум 50-часова работна седмица (често  и над 60 часа) да се прибере и да започне да чисти 😀.
Не виждам как с избраната професия, синът ми ще се прибере от другия край на света и ще грабне парцала. Някакви ултранереалности чета, тъй като подобен род участия в домакинството не са валидни за всяка фамилия.
Има машини, има платени услуги към фирма или човек, има всякакви варианти за работещи родители с подрастващи деца.
Тук се развиват разни захаросани варианти и се сипят обвинения какви готованци растат в къщите на повечето мъжки майки.

# 39
Ами готованковци са, но то като си такъв е навсякъде. Мен не ме касае. Просто това са нормални неща, на които се придава ненужна  важност. Не е моя работа, така или иначе. Темата е изчерпана за мен.

# 40
По-полезно е детето да се научи на домакинска работа (поне да се научи да си сгъва дрехите и да си оправя леглото и да си отсервира чиниите в мивката), а не да зазубря никому ненужни неща като тангенс и котангенс в училище. Като порасне и стане 30-40 годишен мъж и не пипва нищо, защото "всичко вкъщи е женска работа" и майка му го е научила, че ще му слугува, се разбиват семейства и страда жената на въпросния вече пораснал мъж. И да не ви се вярва, има мъже, които дори не си пускат водата в тоалетната. И каква полза от това, че са с висше образование по документи.

# 41
Ама чакайте сега, от мъкнене на тежки торби  до оправяне на леглото и помощ в домакинството след дълъг и тежък работен ден - разликата е от земята до небето.
Не вярвам мъжка майка да не е приучила детето на елементарните - легло, мръсните дрехи в коша, чиниите в мивката. А недейте.
Не съм срещала в живота си мъж, който да не пуска водата след себе си. Жалко, че избирате подобни партньори, аз не бих могла.

# 42
Оо, има такива майки, които не ги учат на елементарните неща, колкото и да не ви се вярва. И резултатите са налице. Много мъже мога да изредя, които даже са на издръжка при родителите си и са на по 40 години. Иначе образовани мъже, единият даже е лекар и на 50+ живее с мама и тате, защото готвят вкусни пържоли на аванта. На такива по-добре да им направиш дипломите на подпалки. Какво като знае датите на всички войни в историята наизуст (познавам и такъв), като не иска да си пусне водата в тоалетната и стаята му е леш.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 19:43 от mariamp28

# 43
Колкото и да е неприятно, вече е световна тенденция вече пораснали мъже да остават в дома на родителите си.

# 44
На мен ми е супер интересно този мъж само пари ли изкарва? Как общува с жена си и децата?
Иначе разковничето е той да изведе или да се занимава с децата, докато майката сготви. Чистенето се разпределя и се вземат уреди. За вземането на децата се търси човек срещу заплащане или се търси вариант да се вземат по късно. Нищо не пречи голямото дете да оправи съдомиялната, да сгъне прането. Малкото може да прибира играчките.

Общи условия

Активация на акаунт