Съчетаване на работа с деца

• 9 403
  • 259
  •   1
Отговори
# 15
10 г. е едното дете. Другото е малко.
Мислила съм да пускам голямото сам до магазина или сам да ходи на спорт и после да се връща. на около 300-400 метра разстояние. Имам му доверие и мога да започна да го пускам първо до магазина за проба и докато свикне.
Или да го забира някой друг, да го доведе вкъщи и той да седи сам вкъщи докато се прибера.
Обаче предвид това че е забранено по закон да се оставят деца под 12 г. без надзор не смея. Примерно, ако се случи нещо с детето, или някакъв инцидент, или пък някой добронамерен изпорти, че детето е само на закрила за детето, тогава всички инстанции ще сочат мен като виновна. И ще нося тежки последствия.
Иначе аз самата съм оставяна сама от 6 годишна и на 7 вече ходех пеша на училище, при положение, че не беше близо и пресичах 2 булеварда

# 16
В България ли живеете?
Според мен - не и това коренно променя съветите, които ще получите.

# 17
В повечето малки (и големи) европейски държави законът е идентичен. Дори средата доста по -сигурна, отколкото в България. Не съм срещала родители да оставят децата си сами до магазин или училище. Нито в България, нито навън.

Изключение прави нашето детство през комунистическо, разбира се...

# 18
Моето детство не е било по комунистическо време и съм стояла сама от 7 г.  В голям град, не в някое село.
Сега смятам, че 10 г дете може да стои само за 4 часа.
Трудно е с деца, тичаш като луд, почивката след работа не е почивка, а просто не си на работа, но с безкрайни задължения. Много са задълженията и ангажиментите и е задължително бащата също да участва.
Трудно е да тръгнеш на работа, на която трябва да се доказваш и не разполагаш със свободното си време.  
Намери си работа, подходяща за майки. Учител е прекрасна професия за майка.
Работата е добре да бъде с гъвкаво работно време.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 11:54 от Tina*

# 19
Големият ми племенник точно от към 10 годишен оставаше сам с по-малкия си брат за по няколко часа. Майка им ги гледаше сама, ходеше на работа и се е случвало да се наложи. Разчиташе на една комшийка да ги наглежда ако има нещо. В момента си работи от вкъщи и вече не е проблем, но и децата ходят сами и се връщат от училище (близо е). Не ходят на извънкласни занимания, които не се провождат в самото училище.

# 20
  • Най-красивата страна
Моята работа беше свързана с пътуване и се наложи да я сменя,когато се роди детето.
Сега работя по няколко часа вкъщи .

Освен това съм си организирала домакинствто така,че да ми е лесно.
Често пазарувам онлайн.
Ползвам мултикукър за готвене,хлебопекарна.Еър фрайър.
Мога да изляза и като се върна къщата мирише на топъл хляб и топло ядене.
Прахосмукачка робот -чисти докато съм на компютъра.
Съдомиялна.
Пералня и сушилня.
Остава ми гладенето.
За прозорците-робот.Но съм викала и жена да ги чисти.Не е чак толкова скъпо.
И гледам да не оставям днешната работа за утре.
Съпругът ми също има задължения вкъщи.

# 21
  • София
Поела си 100% семейството и отглеждането му. И всъщност питаш, как ще се справиш със 100% слугинаж и 100% работа.
Тук неизвестното е мъжът ти.

# 22
  • София
Авторке, мъжът ти, освен че ходи на работа, с какво друго се занимава? Защо само ти си блъскаш главата с тези въпроси? Не следва ли двамата да обсъдите как да разпределите домакинската работа и забирането (що за дума е това?!) на децата?

# 23
  • Бургас
Това е целият текст от закона: “ Sunglasses (Нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие.”
Има “ако”. Да остане сам вкъщи на 10, АКО сте преценили, че няма риск за неговото физическо, психическо и нравствено развитие, си е законно и няма кой да Ви пусне сигнал, че е сам.

# 24
Започнете на 4-часов работен ден. Ако не са ви особен проблем финансите. Какво налага децата да се взимат (и от къде) още в 16 ч?

# 25
Няма как да си 100% отдадена на работата си, да слугинстваш из къщи и да хвърчиш да забираш деца от училище и да очакваш всичко да е под конец. Или изобщо не почваш работа, или си разпределяте задълженията с мъжа ти и започваш лека, почасова работа. Не слушай великите майки-мултифунционални роботи, които могат всичко. Ако можеш да си позволиш финансово да не работиш, не си го причинявай. Ако искаш да се чувстваш пълноценна и реализирана, намери си някоя почасова работа до обяд, ако има такава. И от обяд до ранния следобяд готвиш и чистиш и после прибираш децата и после си почивате. А домашните да си ги пишат сами, ако ще и тройка да изкарат. Аз не помня някой да ми е писал домашните, като бях дете. И без това от отличен успех в училище няма никаква полза. Никой няма да те наеме с предимство на работа затова, че си завършил с 5.94 (колкото аз), нито ще ти дадат медал за храброст. Лично мнение, не ангажирам никого с него.

# 26
Ние имаме едно 6-годишно съседско дете, което почти всеки следобед играе навън непридружено от възрастен. Честно казано, малко се дразня вече, защото прави някои опасни неща, няма кой да му направи забележка и аз като възрастна се чувствам някак отговорна. Онзи ден си разби коляното и хукнах до аптеката да търся кислородна вода. По едно време съсед, който има контактите на майка му, се сети да ѝ звънне. Онази довтаса с лепенка в едната ръка, и цигара в другата. Това беше единствения път, когато я видях.

При работеща жена и без помощ вкъщи трудно се държи домакинството под конец. Особено с две деца, които постоянно разхвърлят. Не готви всеки ден. Яжте понякога и аламинути. Много магазини и закусвални предлагат и готвена храна ( за случаите, когато наистина няма време).

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 14:35 от Анонимен

# 27
Пълно безхаберие е да си оставиш детето на 6 самО навън в днешно време. Едно време е имало общо 5 коли в целия град, но престъпници си е имало и тогава. И на риск са ги оставяли сами, затова са правели по 4-5 и което оцелее. Наскоро бях изумена как една майка в парка си остави детето на 3-4 годинки самичко и му каза да седи там да я чака. Когато се върна, беше захапала телефона и си чатеше, а детето хвърчеше с колело на 200 метра разстояние и тя изобщо не го наглеждаше. Другото й дете се овъргаля в калта и стана цялото черно, оная изобщо не реагира. Подкрепям, че деца под 12 не трябва да се оставят без надзор, логично е. Но някои хора не мислят така.

# 28
Най-разумно е да останете вкъщи, ако нямате желание и необходимост да се връщате на работа.

# 29
Че то на 10 години е готово отгледано дете. Grinning
Аз мислех, че става въпрос за малки деца на по 2, 3, 4.
Ами че то на 10 може спокойно да простира, чисти и глади. Да носи тежки торби с покупки и да пазарува от близките магазини. Аз по филмите се се чудя как се държат с 9, 10 годишни, като с бебета, но то явно е взето от живота.

Общи условия

Активация на акаунт