Съчетаване на работа с деца

• 9 382
  • 259
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Абе реалистично почти нищо няма за 20 минути, ама тоя спор съм го водила преди години до изтощение във форума Simple Smile така че сега само го отбелязвам като мнение, за да не се стресират по-младите родители Simple Smile.

Иначе за справянето с работа и деца - или партньор, който поема наравно, или платена помощ.

# 76
Абе реалистично почти нищо няма за 20 минути, ама тоя спор съм го водила преди години до изтощение във форума Simple Smile така че сега само го отбелязвам като мнение, за да не се стресират по-младите родители Simple Smile.

Абсолютно съм съгласна. Дори яйцата отнемат толкова, около 20 минути . Все пак трябва да се смята цялото време, свързано с приготвянето, в това число миене, подготовка, слагане и отсервиране на масата, миене на чинии / зареждане на мялната и тн. Иначе ако има кой да ми подготви всичко и после да разтреби, да, сигурно бая манджи се “готвят” за 20 минути, че и по-завъртяни.

# 77
Пилешка пържоли на тиган, със салата също става за горе долу толкова. Спагети карбонара също. Пилешко по китайски също става за отрицателно време. Могат да се ползват заготовки от предходните дни, за улеснение.
А ако се ползват уреди за бързо готвене, менюто може да се разшири. Дори да не е за 20 мин., а за малко повече. Не е толкова драматично готвенето. Дори сандвичи да се ядат една вечер в седмицата, също си е ок. И в останалите дни, нещо по-времеотнемащо, приготвено през уикенда. Има как да се оптимизират нещата, ако не се очаква тристепенно меню вечер, и ако няма фасони, че някой не яде притоплена храна. Тогава вече става сложно.

# 78
  • София

Иначе за справянето с работа и деца - или партньор, който поема наравно, или платена помощ.
Да, само сандвич може да се направи за кратко време. На всичко останало трябва да му се бае, да се приготвя, да се чака. Пържоли да метнеш във фурната трябва да ги чакаш, докато чакаш правиш салата, слагаш масата и ей ти 40-50 минути. После с прибирането на масата и вече е минал час въртене около храната.
За паста да не говорим. Какъв сос става за 10 минути...
Вече за чистенето може и да отнема по-малко време, но като сложим, че в чистенето влиза и прането, простиране, или пускане на сушилня, подреждане и то си стават часове.

# 79
  • Между гори и планини
Ами не знам какви домакини сте, но аз мога за 20 минути да сложа масата. Докато готвя и кухнята е изчистена и след вечеря мия само чинии. Децата от малки бяха научени да слагат и прибират масата. Вчера засякох - 6 минути да се сварят спагети, в това време нарязвам чесъна и го слагам в тиган със зехтин, сварените спагети - в тигана, добавям доматен сос ( домашен, аз го правя лятото, но подобни се продават), разбърквам и всичко е готово, сервирам , поръсвам с песто и пармезан и сервирам.
Имам изключително много подобни бързи рецепти, дори супи, или салата от макарони с риба тон и т.н. Слагам ги в ютуб. Една печена риба в хартия не иска повече от 15-20 минути, в това време се спретва и салата или гарнитура. Не е задължително да се ядат все манджи и яхнии. Яйца по панагюрски, принцеси с кайма и кашкавал и салата... Дори гювечета ги броя за бърза храна.

# 80
  • София
Само водата за спагетите не може да заври за 6 минути, хайде сега. Засечи си наистина от влизането в кухнята до сервирането колко време минава.
Принцеси, само докато си приготвиш каймата с подправките ще минат няколко минути, докато ти загрее фурната, докато намажеш филиите и се изпекат, и ето ти половин час.
Салатата с макарони няма да я коментирам дори, защото е ясно за колко време се варят макарони.
Добрата храна изисква някакво време, което винаги е повече от 15 минути.
И не знам каква домакиня съм, но съм имала и ресторанти, та ми е пределно ясно колко време отнема приготвянето на всичко. Дори на заготовките, за да стане ястието достатъчно бързо, когато се поръча.

# 81
Водата завира бързо в кана за вода и след това я прехвърлям в тенджера. Обичайно правя сос карбонара, не отнема много време. Има и по-бързи варианти. Наистина съкращава много процеса. Принцесите - в скаричка или във фраера.
Пилешката пържоли, за колко време се приготвя на тиган? Салатата се прави, докато се приготвя пържолата. Вчера правих запържени пилешки късчета със соев сос и нарязани зеленчуци, плюс оризови спагети. Ами наистина става за под половин час. Само докато се запържи месото. Сега, ако се гони някакво съвършенство в салатите или повече разнообразие, може и повече време да се отдели.
Не искам да споря, но наистина има много бързи неща, които могат да се приготвят за вечеря. Не е толкова драматично.

# 82
Моето дете още е малко за част от споменатите тук аламинути. Иначе едно готвене ми е 1-2 часа, като смятам от момента в който започвам. Примерно за една супа - беля картоф, стържа мороков, слагам за поврат с подправки, добавям цариградски кюфтенца - вече са овкусени, така че спестявам време, да поври с топчетата, после фиде и подправки ако има още нужда. Иначе е вкусно, ММ не се оплаква, но трябва да отделя специфично време. Дори и крем супа от картоф и морков трябва да поври преди да пасирам. Поне правя повече и обикновено има за 3 вечери, т.е. не готвя всеки ден.

# 83
Някои ястия наистина са много бавни, но аз винаги съм имала други приоритети и съм си засичала. Вода за разни спагети завира за 1-2 мин, аз ги варя по 4, не обичам преварени, а като италианците. Когато съм хоум офис свършвам в 6, мм си идва точно 6:30, дотогава съм успяла да направя даже красива маса. Правят се множество заготовки за седмицата, броколи също се варят бързо, има готова кайма с подправки, сега ако някои си правят и сами каймата е техен избор.
Печена риба във фурна става за половин час, поръчвам от ebag докато работя да ми доставят поне 4 пъти в месеца. Като се пече скара се прави за седмицата, а не само две пържоли. Купуват се зеленчуци за салата и гарнитура. Омлети се правят бързо. Всякакви варива като булгур, ориз, киноа стават много бързо за под 15 мин - могат да се гарнират с чери домати, магданоз. Дори успявам да сложа и обяд за мм на другия ден, не мога дапси губя времето с часове пред печката. Неделя правя палачинки, но не всяка, супи, мусака, яхния по-рядко, но скоро правих постен грах с доматен сос и стана бързо, използвах домашен буркан домати от баба.

# 84
  • София
Водата завира бързо в кана за вода и след това я прехвърлям в тенджера. Обичайно правя сос карбонара, не отнема много време. Има и по-бързи варианти. Наистина съкращава много процеса. Принцесите - в скаричка или във фраера.
Пилешката пържоли, за колко време се приготвя на тиган? Салатата се прави, докато се приготвя пържолата. Вчера правих запържени пилешки късчета със соев сос и нарязани зеленчуци, плюс оризови спагети. Ами наистина става за под половин час. Само докато се запържи месото. Сега, ако се гони някакво съвършенство в салатите или повече разнообразие, може и повече време да се отдели.
Не искам да споря, но наистина има много бързи неща, които могат да се приготвят за вечеря. Не е толкова драматично.
В скаричката колко принцеси ти се събират? Нали говорим за храна за 3-ма или 4-ма души. Същото и с пилешкото на тиган. Ако готвиш за един човек може  и да е така, но за повече в скаричката и тигана не става, отнема време. По 4-5 минути за две пържоли, за повече умножаваш.
Пилешките късчета докато ги нарежеш, да не говорим за зеленчуците пак е време.
Драматично не е, но и за 15 минути не е. Засичай време и ще видиш, че за 6 минути не можеш да имаш спагети и с кана, и там отнема време завирането на водата.

Иначе времето, в което се приготвя храна може да е време и да се види човек със семейството, и те да помогнат, но все пак си е време.

# 85

+100 Hands Plus1

Разпределение на задълженията между двамата родители, добра организация на времето, и най-важното - режим на децата.

До към 12-14 години и двете ни деца си лягаха всяка вечер в точно определен час (вариращ във времето, разбира се, според възрастта). Без шумни играчки или телефони, без телевизор, без музика - тоалет, гушване на играчка (като малки), целувка за лека нощ, лампата се гаси, и това е. Един час да е, но родителите имат нужда от време само за себе си, да си обърнат внимание като двойка, като мъж и жена, като партньори, а не само като родители. Будуване и лудуване на децата до 23-24 часа е нещо, което ме изморява само докато го слушам от разкази, не бих си го причинила за нищо на света. 

Ами не знам какви домакини сте, но аз мога за 20 минути да сложа масата.

Smiley В ресторантите едва успяват, с всичките им заготовки и трикове, професионални уреди и помощен персонал, но защо да не повярвам безрезервно на това твърдение Smiley

# 86
А рибата не се ли почиства първо? То ясно, че самото печене не е толкова времеемко, колкото подготовката.

# 87
  • София
Тъй като се опитвам да се боря с таймера на печката, всичко ми е над 40 минути и то от както го сложа във фурната.
Ама не е въпроса в това.
Две деца трябва да се гледат от двамата родители. Не може единият да се прави, че копае камъни, а другият да се гърби със всичко вкъщи.

# 88
Е, айде, да не са 20-30 мин, но за един час да могат да се приготвят страшно много манджички, което времетраене е съвсем приемливо. Отделно, като пъхнеш нещото във фурната или го оставиш на котлона да си къкри, оттам нататък то си се готви самО, ти в това време можеш да правиш нещо друго. Освен това защо трябва да се готви абсолютно всяка вечер? Едно готвене може да е за два дни. Ние вкъщи процедираме така - един ден сготвя аз за два дни. Другият път сготви мъжът ми пак за два дни. Ети ви ги 4 дни от седмицата. Един-два пъти (пак се редуваме) някакви аламинути като яйца, принцеси, спагети, таратор и седмицата минала. Не броя излизания или поръчване на храна за вкъщи, да кажем, че семейството на авторката не го прави. Обаче ако всичко изброено по-горе го действа сам човек и държи на тристепенно меню и на сготвено всеки ден, без да се повтаря - няма как. Затова казвам, че варианти има много, само желание у човека да се намери.

# 89
В скаричката се събират 3-4 филии, естествено че не става на веднъж. Години наред сме си правили сандвичите така, и не е било проблем. Докато се хапва първата партида, се пече втората. А в тиганът ми се събира точно килограм пилешко.
Изобщо никъде не съм казала, че мога да имам спагети за 6 мин., но и не е кой знае колко много време, за да се драматизира.
А дори да се ядат яйца 1-2 пъти седмично, не е никакъв проблем, за мен поне.

Рибата купувам изчистена, само я измивам и я слагам да се пече. За колко време ще е готова, зависи от това какво е и каква е фурната.

Общи условия

Активация на акаунт