Съчетаване на работа с деца

• 9 389
  • 259
  •   1
Отговори
# 90
  • Между гори и планини
Аз пък снимам за ютуб и също засичам.
В добрите ресторанти също не се чака дълго, поне аз не съм .
Разбра се има и пипкави ястия, но те се готвят в почивните дни, в работен ден, когато се прибрах в 18.30, в 19.30 най- късно сме били на масата. Да не споменавам, че много често докато вечерята е била във фурната съм пускала пералня и една прахосмукачка ( не че е имало кой да цапа като ни е нямало по цял ден).
Някой пита за рибата - аз готвя или вече почистено филе, или риба с едри кости, пече се цялата ( ципура) и има само една гръбначна кост.
Ако някой иска, ще му пратя линкове с наистина аламинутни ястия. Да не говорим, че докато направя супа топчета, мога и хляб да опека.

# 91
  • София
Аз пък снимам за ютуб и също засичам.
В добрите ресторанти също не се чака дълго, поне аз не съм .
Разбра се има и пипкави ястия, но те се готвят в почивните дни, в работен ден, когато се прибрах в 18.30, в 19.30 най- късно сме били на масата. Да не споменавам, че много често докато вечерята е била във фурната съм пускала пералня и една прахосмукачка ( не че е имало кой да цапа като ни е нямало по цял ден).
Някой пита за рибата - аз готвя или вече почистено филе, или риба с едри кости, пече се цялата ( ципура) и има само една гръбначна кост.
Ако някой иска, ще му пратя линкове с наистина аламинутни ястия. Да не говорим, че докато направя супа топчета, мога и хляб да опека.
Казвам ти, че съм имала ресторанти, ти ми предлагаш линкове от ютюб. Джейми Оливър ни е показал достатъчно, просто ти казвам, че отнема не 6 минути, а повече, да свариш спагети. В ресторант отиди и питай колко часа отделят за заготовки, това също е време. Или в домашни условия, ако не е време, е пари, защото замразени, нарязани и консервирани продукти за заготовки, които пестят време, са ти по-скъпи от това да го направиш сам.

# 92
А, да, пропуснах да кажа и за рибата. И нея я броя за аламинут. Купувам почистена такава и става точно за 20-30 мин. във фурната. На тиган - още по-бързо. В това време една салата и... воаля.
Тук проблемът е, че авторката е свикнала да върви след дупЕтата на всички. Няма как един човек да върши работата на трима-четирима.

# 93
  • София
А, да, пропуснах да кажа и за рибата. И нея я броя за аламинут. Купувам почистена такава и става точно за 20-30 мин. във фурната. На тиган - още по-бързо. В това време една салата и... воаля.
Тук проблемът е, че авторката е свикнала да върви след дупЕтата на всички. Няма как един човек да върши работата на трима-четирима.
Колко деца обичат риба и салата? И колко пъти месечно човек може да си купува филета от по 30-40 лв килото...Тук говорим за обикновено домакинство. Иначе може всеки да каже и как се готви за една минута и това и минутата, в която доставчикът идва на вратата.

# 94
Рибата е само един от многото продукти. И един-два пъти месечно мисля, че доста хора могат да си позволят. Не става въпрос за всеки ден или всяка седмица.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 11:57 от Мила Атова

# 95
  • София
Рибата е само един от многото продукти. И един-два пъти месечно, мисля, че доста хора могат да си позволят. Не става въпрос за всеки ден или всяка седмица.
Почти всичко, което може да се приготви за до 30 мин е скъпо. Сметни разликата между себестойността на пилешка супа и пилешко филе със салата, например, или пиле с ориз и пилешко филе със салата. Отделно ако салатата не е зелева, която пък е супер времеемка, то вечеря с риба и салата за 4-ма си отива към 100 лв, а повечето хора, които не са на диета искат и въглехидрат.

# 96
  • Между гори и планини
Не знам какъв ресторант си имала щом зелевата салата ти е времеемка 🙄

# 97
Е, айде ся, 100 лв... Две-три скумрии или пъстърви, че и доста други видове риби плюс два домата и две краставици (или само краставици, както ние обичаме) с по 2 филийки хляб не излизат толкова.

# 98
Очаквам сега да излезе, че съфорумките сами си ловят рибата от водоема в  градината, и пак сами са си отгледали доматите и краставиците, докато са били на високоплатената си работа от 09 до 18 Smiley
То бива паралелни реалности, ама чак толкова не бива Smiley

Аз не се впечатлявам, даже ми е забавно, но някоя млада мама може сериозно да се депресира, че не успява да е шесторъкия Шива и да приготвя вечеря за 20 минути и 10 лева, та затова вкарайте малко реализъм, ако е възможно Smiley

# 99
  • Между гори и планини
Аз имам няколко приятелки които ходят на работа и гледат градини, има дори група във форума с такива дами. Аз отдавна съм домакиня, сама гледам и консервирам всички плодове и зеленчуци. Не е чудо на чудесата.

# 100
Между 10 и 100 лв. има доооооста голяма разлика, както и между 20 и 60 минути. Ами не знам, 90 процента от моите познати близки жени работят и гледат деца, излизат, почиват, пътуват, имат и хобита даже. Всичко това е абсолютно постижимо, стига да има взаимопомощ в семейството.

# 101
Риба обичат много малко деца, ако изобщо.
Вие това пилешко дето го приготвяте за 20 мин не ви ли е страх от салмонела? Дали достига поне 75 градуса?
Зелената салата как я миете?
Аз листо по листо.
Краставицата със сапун и после я беля.
Държа много на хигиена и безопасност на храната. Поне един час си отива за подготовка и готвене.
Най-лесното и бързо ястие ми е грах със зеленчуци в тенджерата под налягане (инстант пот) и пак едни 20 мин минават.
Намерих макарони готови за 6 мин. Ама докато заври водата, пак поне 15 мин. И сос от буркан естествено.
Филия с лютеница и сирене е най -бързото.

# 102
Абсолютно. И на мен готвенето ми отнема половин ден. Закуска, обяд, вечеря... Най-трудната задача за мен би била да сготвя след излизане от работа, при положение, че съм забрала децата и се прибираме вкъщи заедно в 18.00ч освирепели от глад.
Разбира се, допустимо е да купувам готова храна 2 пъти в седмицата, но в същото време съм човек, който държи на здрамословния начин на живот, затова хич не бих постигнала вътрешен мир в себе си, ако трябва да сервирам всеки ден готова храна.

# 103
  • Между гори и планини
Всичко е въпрос на организация, просто едни могат, а други не .
Аз правя ризото точно за 20 минути ( но гъбите манатарки са ми нарязани и във фризера предварително), да се метне месо на скара и да се забърка таратор и салата не отнема много. Ако ви отнема много, правете си заготовки.
Каша от коприва или спанак е 20 минути, крем супа от червена леща - също, булгур съм зеленчуци - също. Печен омлет в тава, с плънка по желание - докато загрее фурната съм го забъркала. Печене - 10 минути и в това време салата... Аз и торта мога да ви направя за 15 минути. Вероятно и за това хората ме гледат.

# 104
Ризото с манарки става бързо, но не е диетично. 20 мин пише на ориза, но пак не е сготвен както ми харесва. Поне 35 мин.
Каша от коприва? С това и уикенда не бих се занимавала. Мия копривата листенце по листенце, след 30 мин миене и 30 мин готвене има една шепа каша.

Някои държат на безопасност на храната. Във форума разбрах, че някои домакини не мият ориза и лещата преди да ги сготвят.
Имате ли идея колко време се готви едно яйце, за да е безопасно? Не е 10 мин.
Знаете ли, че може да се разболее човек с хепатит Е от не добре сготвено свинско?

Аз не съм от породата бързи и смели.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 11:44 от Tina*

Общи условия

Активация на акаунт