Частна сграда върху общинска земя

• 8 340
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте, имам следния казус: Живея в кооперация построена в парцел от 1009 кв.м. с отстъпено право на строеж от обшината(държавата). 6 апартамента сме, като на времето всички са имали къщи с места,отчуждили са ги за построяване на училище и им построяват тази кооперация, като възмездие. Сградата е 230 кв.м. , има и гаражи общо около 150 кв.м. Досега 50-60 години всичко е наред плащаме си данъци върху апартаментите и гаражите и сега изведнъж от общината ни привикват и ни заявяват че трябва да подадем коригираща декларация и да плащаме данък за парцела от 1009 кв.м. – на основание 1л.103 ал.1 и ал.2 от ДОПК.
Та… въпросите ми са: Това правилно ли е? Защо ще искат да плащам данък на нещо което не е мое? ок- ще плащам данък но да ми прехвърлят земята на мен с нотариален акт. На времето като са отчуждавали къщите и местата , те не са били на общинско мяско а са били частни. Защо искат да плащам като глоба разликата за 5 години назад. В крайна сметка вината не е в нас – собствениците и някой някъде не си е свършил работата.
Благодаря предварително !

# 1
  • София
Според мен най-добре би било да се консултирате с адвокат, който има опит с подобни казуси.

Според Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), данък върху недвижимите имоти се дължи не само за сградите, но и за поземлените имоти, включително и за правото на строеж върху чужд имот .

https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/obshtinsk … irani+uslugi/9406

https://www.minfin.bg/bg/778

Прехвърлянето на собствеността върху общинска земя е възможно, но подлежи на определени условия и процедури, включително решение на Общинския съвет и заплащане на определена цена.

Това е информацията, която ми излезе.

# 2
Изпратете документа, с който са се легитимирали като собственици хората към момента на  отчуждаването, акта на отчуждаването и това, което получавате сега като указания. Без документи ще са гадания, от които нямате полза.

# 3
Изненадващо, ама май трябва да плащате. Не знам дали някой плаща от хилядите блокове, построени на общинска земя, но някой се е сетил (или законът е променен) и сега данък се плаща и за ползване на земята, даже да не е собствена. То, като се замисля, така е и честно. С други думи - радвайте се, че досега сте минавали метър, а не се оплаквайте, че гювечът е свършил. Но то не пречи да говорите с адвокат, ама според мен сега общината ще погне всички подобни казуси.

# 4
Ок, аз не се оплаквам че гювечът е свършил, просто ми казват че ще трябва да платя нещо като глоба, като върнат 5 години назад, ок ама аз какво съм виновен, след като съм бил редовен платец и т.н.

# 5
Не е глоба, а си вземат дължимото до срока на давността. Не знам от кога е бил приет този закон, може и да е стар, но да не си (аз аз също) знаел. Обаче незнанието не е основание за неспазване.

# 6
  • София
По принцип всички стари блокове в София са на общинска земя.

# 7
Да, така е. И май не плащаха данък, но нищо чудно сега общината да се е сетила. И не мога да отрека, че има логика този, който ползва чужда земя като своя, да си плаща.

# 8
  • София
Плащат данъци.

# 9
  • София
Да, плащат се, но за какво - за апартаментите само или за апартаментите + земята.
Признавам и аз нямам идея дали се е променило нещо в данъка на панелът, който имаме.

Преди много време близка двойка (без брак), единият небългарски гражданин си купи апартамент, но по онова време чужденци ме можеха да купуват земя. Та чужденецът стана собственик на имота, а българинът на земята, т.е. съответните % частта от парцела, по спомен не бе висок данъка за това.

# 10
Данъкът само за земята е съвсем минимален. Но ако го платят стотици хиляди софиянци си е сериозно перо в бюджета на общината.

Общи условия

Активация на акаунт