Локал(н)ите и защо те са проблем

• 5 208
  • 114
  •   1
Отговори
# 75
Ако мислите, че някакъв 17-годишен ще го сплашите с бой, че и ще го превъзпитате…може да пробвате, ама не бих заложила, че ще има резултат. Освен за отдушник на нервите.

# 76
  • European Union
Никъде не съм казала, че метенето е унижение. Унизително е да метеш пред класа (каквито призиви имаше в предишни постове). Има разлика. И се изисква малко четене с разбиране преди писането.
Основният ми акцент беше, че няма как да се наложи на тийнейджъри да осъществяват обществено полезен труд, защото няма механизъм да бъдат принудени.

# 77
  • Най-красивата страна
Аз гледах едно предаване наскоро в което показваха как в САЩ деца извършили престъпления ги заведоха на посещение в затвора .Показаха им обстановката,говориха със затворници...
Замислих се .Не е лошо.
Освен това тези малолетни престъпници работеха.И не,не метяха училището,ами вършеха селскостопанска работа в една ферма.
Чистеха оборите,хранеха животните,копаеха зеленчуковата градина,събираха плодове...

За глобите-не е трудно да се съберат.
И като удържат на тате или мама половината заплата от картата може и да се сетят ,че отрочето има нужда да се превъзпита.

# 78
Премахнете корупционния модел дете = бюджет на училището и дисциплината ще се подобри.
Това е нонсенс. Селско училище с 80 ученици, от които ходят 10 да вземе бюджета на училище с 1200 ученици. Къде видяхте логика в това? Там, където няма ученици ще се наливат 10 пъти повече пари, а там където има ученици няма да е възможно да се плащат заплатите на учителите, да се отоплява или да се купи един интерактивен монитор. Пишете, но не мислите.

# 79
Полицията също трябва да има повече правомощия, за да може да се стреснат като видят полицай.

Какви правомощия искате да имат отвъд тези, които вече имат?

Има много лесен и полезен начин за справяне с проблема. При случаи на тормоз над хора гаменчето отива на обществено- полезен труд, а родителите плащат 5 хиляди лева глоба, като се налага запор на заплатата.
...
Семейството ще ги спре.

Моите наблюдения са, че проблемните деца са точно две категории - на бедни родители, на които няма какво да им вземеш, и на богати родители, които не ги бърка да си платят и даже са свикнали да си плащат за привилегии. Второто е особено явно в съдилищата, където и убийци не лежат или вземат символични присъди.

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 15:46 от animsaj

# 80
Децата, които наблюдавам, не изглеждат неглижирани (откъм финансова и материална грижа), т.е. не са лишени от семейна среда,  но вероятно в нея възпитанието (а може би и образованието) не са ценност. Родителите са на лице, но те не разпознават проблем в поведението на децата си. Ролята на институциите е до толкова формализирана, че не се и надявам някой да обърне внимание на сигнал за псуващи деца. Особено, ако се случва през деня и не нанасят щети. Обмислям писмо, адресирано до МВР, кмет на район, на община, а защо не и Закрила на детето? Това са си деца в риск, покрай тях и ние.

# 81
Поповете и ходжите нали искат да възпитават в добродетели, ето им идеални кандидати. Да ги вземат и да ги учат на смирение и покорство.

# 82
А ако твоето дете направи нещо и решат да го съдят като възрастен? Защото те законите като се пишат се пишат за всички.
Проблема е от "управията", не от децата, ама е по-интересно да се роят непеосите и затворите. Защото от решени проблеми келепир няма.

Ако решат да съдят някого като възрастен, няма да е защото е откраднал желирани бонбони от магазина.
Нека да ви задам друг въпрос - а ако вашето дете е пребито, осакатено, или убито? Сигурна съм, че тогава ще искате да ги съдят като пълнолетни с доживотна присъда.

# 83
Като гледам има все повече хора, на които като им ударят шамар, че дадат другата буза.
Толерастия, либерастия и т.н. расти.
Ами вземете си ги във вас гаменчетата, даже да го осиновите и да им говорите колкото искате.

Родили са се от комплексите на бащите си и от историите за 90те години, където имаше всичко друго, но не и "либерастия".
"Толерастия" се проявява към хора, които искат да имат равни права с останалите, но не пречат и не нараняват никого с действията си, а не към генгста уанабита, които са се помислили за велики, нападат хора по улиците, трошат коли и общинска собственост, за която всички плащаме от джобовете си.
За такива - или бой до п*****не, или затвор. Ако системата не направи нищо по въпроса, съвсем скоро ще станем свидетели на първото.

# 84
А ако твоето дете направи нещо и решат да го съдят като възрастен? Защото те законите като се пишат се пишат за всички.
Проблема е от "управията", не от децата, ама е по-интересно да се роят непеосите и затворите. Защото от решени проблеми келепир няма.

Ако решат да съдят някого като възрастен, няма да е защото е откраднал желирани бонбони от магазина.
Нека да ви задам друг въпрос - а ако вашето дете е пребито, осакатено, или убито? Сигурна съм, че тогава ще искате да ги съдят като пълнолетни с доживотна присъда.

Ще ги съдят най-много на 20, ще излизат в масовия случай след 10, 15 години, когато ще са на около 25-30 години и ще вършат още по-ужасни неща. Затова по соца са ги държали в ТВУ-тата дори за убийства, а не в затвора.
Трябва да има наказания за малките простъпки, и то за всяка простъпка. И среда, която не толерира нарушаването на правилата, а не рев, че ако го накараш да поправя площадката, която е потрошило или освинило му нарушаваш правата. Или че не можело да го накараш да ти измие колата, за да си плати счупения прозорец.

# 85
ТВУ (трудово-възпитателно училище) е всъщност затвор в малко по-завоалиран смисъл, за непълнолетни. Такъв останал и действащ има в град Бойчиновци.

# 86
  • Варна
Никъде не съм казала, че метенето е унижение. Унизително е да метеш пред класа (каквито призиви имаше в предишни постове).

Аз не смятам, че е унизително. А и да е, така трябва. Нещо трябва да ги замисли тези гамени. Не виждам защо на тях не им дреме за никой и нищо, а на нас трябва да ни дреме за тяхното достойнство.

# 87
  • European Union
Може би защото ние сме възрастните, умните и образованите. И тези, които претендираме, че спазваме законите…уж

# 88
Никъде не съм казала, че метенето е унижение. Унизително е да метеш пред класа (каквито призиви имаше в предишни постове).

Аз не смятам, че е унизително. А и да е, така трябва. Нещо трябва да ги замисли тези гамени. Не виждам защо на тях не им дреме за никой и нищо, а на нас трябва да ни дреме за тяхното достойнство.

и аз не смятам, че е унизително. едно време бършехме дъската, сменяхме водата и др неща в училище. не беше срамно, нито ни се подиграваха заради това. да, вероятно един на 17 г пикльо, дето само харчи пари и знае как да говори на въпреки би се почувствал унизен. вероятно защото вкъщи не прави нищо освен да "пърди" с извинение.  да ги оставят за по месец -два в някой затвор. пък знаеш ли, може да му хареса там.

# 89
  • European Union
Аз работя в училище, в което дворът се поддържа почти изцяло от учениците. Никой не смята това за унизително. Мъкнат камъни, копаят дупки, дори след години се връщат да си нагледат дръвчетата или оградките.
Но да накараш един ученик да мете класната стая, докато другите му хвърлят хартийки и му правят клипчета е съвсем различно. Няма възпитателен ефект и няма нищо общо с нашето поливане на цветята едно време.

И изобщо, осъзнавате ли, че искаме да се борим срещу (нашите) деца с методи, които противоречат на здравия разум. Отговарянето на насилието с насилие не е решение на нито един проблем.

Общи условия

Активация на акаунт