Локал(н)ите и защо те са проблем

• 5 107
  • 114
  •   1
Отговори
# 60
Значи аз казах назад истината, виждам че доста хора са се съгласили с това. НЕ че аз подкрепям подобно разрешаване на проблема, но с такива хора - така се справя. Както казах в предишния пост - бяха превъзпитани две поколения назад, да са си правили сметка как са възпитавали. Истината е, че винаги е имало и ще има такива, това е човешката природа - да се групираш по интереси, да се докажеш после кой е по - смел, кой кой е в групата. Един от начините, да се издигнеш в йерархията, е да смачкаш някой по - слаб, да покажеш сила, воля, простотия. Начин на оцеляване - еволюция, глутница. Сам единак трудно оцелява.
А от посочения от мен метод за справяне, има резон, точно наказателна акция, точно само с една група, в днешно време, "новината" ще се разнесе мълниеносно и другите групички, доста ще се размислят, като видят опасността за живота им.
Когато попитали израелците, защо продължават да насаждат омраза към тях през годините, и да правят като настоящата война периодично, да прочистват сега "Хамас", "Хисбула", преди ООП, като насилието през десетилетията никога не е намалявано, защото се насажда омразата към евреите още от малки в палестинците и всичко се повтаря отново - озлобление, терор. Т.е. да изберат други методи, като това не работи. Има и вероятност да са опитвали израелците, но един от военните, скоро отговорил - "Това е като тревата, винаги расте, от време на време трябва да я косим". Не знам колко важи това и за у нас, но от време на време трябва да се покаже сила. Нима на пострадалите им е леко от тези келеменца?

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 08:39 от Seiko7075

# 61
  • Най-красивата страна
Всичко започва от семейството.
Когато родителите са безотговорни и очакват някой друг да им свърши работата много ясно,че детето тръгва по лош път.
Защото не е достатъчно да се осигурят само храна и дрехи.Домашното възпитание има огромно значение  и не се получава в детската градина или в училище,а именно вкъщи.

Нека да се търси отговорност от родителите на тия локалните.
Да има глоби,а защо не и присъди -за по-тежки провинения на детето.

Нека да бъдат наказвани такива деца с общественополезен труд-да копаят градинки ,да боядисват училището,да чистят...

Аз също мисля,че трябва да се върне ТВУ.
  Полицията трябва да има повече права.

# 62
Много ме вълнува темата от известно време. Не съм се сблъсквала пряко точно с този вид банди. Но нещо, което ми прави силно впечатление и ме кара да се замисля какво конкретно може да се направи са групичките от 12-14-годишни, момчета и момичета, които се настаняват в паркове, площадки, пейки пред блоковете и са ужасяващо вулгарни и шумни. Да, хулигани е имало винаги. Но това са деца, демонстриращи такъв брутален цинизъм, какъвто не си спомням да е бил нормално явление преди години. Особено, когато става въпрос за момичета. През лятото затварям врати и прозорци, защото речникът им е потресаващ, не е за слушане. Вдигат шум, не се съобразяват с време и място. Никога до сега не съм видяла възрастен да им направи забележка - майките с деца се свиват и се правят, че не чуват (включително аз, признавам, че се страхувам), но и мъже не реагират. Как е редно да се постъпи? Едва ли полицията би приела на сериозно сигнал, че малолетни псуват. Но то е системно и страшно. И според мен е симптом.

# 63
Има една градинка, доста добре поддържана, заключва се даже вечер, но през деня привечер, водехме детето като малко в нея. Та там се събираха такива групички, но най - лошо впечатление ми направи МЛАДИ МОМИЧЕТА, пият, пушат и псуват.
Няма наистина кой да им направи забележка за подобно поведение, но съм запомнил една фраза на Милен Цветков (лека му пръст), повтаряше я често, че ще се оправим като общество, ако се набере необходимата, критична маса от хора, които са непримирими с най - малките нередности и антиобществени прояви, изхвърлена хартийка не на място например. Това е и бил един от начините с който се е справил кметът на Ню Йорк мисля 90-те години със ширещата се престъпност - в полицейска държава нали се сещате, за най - малката драскулка, за най - лекото провинение били наказвани, а не само най - големите.

Скрит текст:
Джулиани служи 2 мандата като кмет на Ню Йорк, за което време му се приписват подобрения в качеството на живот в града и намаление на престъпността. Става известен с това, че за първи път на практика прилага теорията на счупените прозорци за нулева търпимост към дребните нарушения на обществения ред, като по този начин се намаляват общо броя и на тежките престъпления в града.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1% … D1%80%D1%86%D0%B8

# 64
Ами, аз скоро писах някъде из темите за ОФ. Много  от  съфорумките дори не знаят какво означава абревиатурата. Честно казано,  били са много политическите доноси, да!,но една голяма част е била и с втора страна- възпитателна. Примерно- знаеш, че ще мине кварталния доносник- не си изхвърлят боклуците извън казана за боклук....
В Испания,  в Португалия,  в Италия,  бидейки авторитарни( дори фашистки) режими, е имало същите, макар и по друг начин наречени и организирани.
Говорила съм с надълго с един от хазяите ми тук, и той разказва, че е имало някакъв вид социална справедливост...отиваш при кварталния, и се жалва от комшията,че ти е крал яйцата, примерно. Нещата са се решавали много бързо...

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 10:34 от LordOzzy ⚡

# 65
  • Най-красивата страна
За вилнеещите тийнове на площадката-обадете се на 112.
Особено ако е вечер след 23ч.
Идва полиция и прави проверки.
Обаждат се на родители,ако децата са непълнолетни.А те са.
И през деня да е.Пак се обадете.Защото тези безпризорни деца не само псуват,ами пият алкохол ,пушат и трошат детската площадка.Че и надрусани има..

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 11:22 от Veronikaaa

# 66
Щом метенето, като наказание е накърняващо достойнстово, няма какво да добавя….
Пишете тук и се жалвайте, ако ви сполети нещо. Това май е единственото което  се прави или ще се направи.

# 67
Щом метенето, като наказание е накърняващо достойнстово, няма какво да добавя….
Пишете тук и се жалвайте, ако ви сполети нещо. Това май е единственото което  се прави или ще се направи.

наскоро попаднах на клип за американски тийнове,които решават да си правят шега и хвърлят камъни по коли на оживена магистрала. и има един убит от "без да искам". до колкото помня, съдили са ги като възрастни.

# 68
  • Варна
И аз се потресох от това. Ще мислим за достойнството на отрепките ли? Че те нямат такова. Ако имаха, щяха да са свестни хора. Да метат двора, да чистят кучешките градинки от лайна, да ринат уличните шахти от наноси и боклук, да копаят цветните площи, да садят дръвчета. Има и още много неща, които могат да вършат. Нищо им няма на имагинерното достойнство. Аз бих ги пратила и обори да ринат.

# 69
Затова и за мен обществено полезният труд е най-доброто решение.
А ако се замислим практично, как точно ще се случи този обществено полезен труд? Отговорът е никак. Първо, защото трябва да е така измислен, че да не накърнява достойнството на индивида. Така че предложението да метат пода пред всички, отпада. Все пак не сме в 17 век. И второ, кой точно ще е отговорен за полагането му?
Полицията - те не могат да се справят със значително по-сериозни проблеми като трафик на наркотици и на хора, та ще седнат да наблюдават местните гаменчета как подрязват розите в парка. Детска педагогическа стая - те имат по един-двама служители на стотици тийнейджъри. Училището - те нямат инструменти да накарат децата да се облекат прилично, та ще ги накарат да метат двора. Нали това са същите ученици, които до обед псуват учителката и я пращат на м@йната си, а следобед ще я послушат да пренесат две купчини тухли. Това абсолютно няма как да се случи.
Глобата може и да е работещ инструмент, но аз не съм чула за масово глобяване на родители за децата им, които не посещават училище, та ще ги глобяват за това, че май били в някаква банда. А децата, които не посещават училище, са много повече от локалните.
Аз залагам, че нито един от тези инструменти не е работещ.

Бре,че от кога метенето е накърняване на достойнството? Това да метеш от кога е нещо срамно?

# 70
Аз не знам дали сте виждали точно, как се изпълнява "уж унижаващо" наказание на точно такива. Понеже в казармата имахме такива, ги наказваха уж с някаква гадна работа, но те бяха направо като "герои", обратното на мъченици. Само се подиграваха, подхвърляха лопатите, правеха се на интересни, даже бих казал, още повече си вдигаха акциите. Не съм сигурен че подобно наказание, би сринало психиката им, а по скоро би вдигнало още повече самочувствието. Да не говорим, че ако са отроче на някой големец, ще го отърве от мъките без време.

Пак ще повторя, кучето скача според тоягата. Не знам дали знаете разликата в реакцията бито куче с пръчка и небито? Само като посегнеш към пръчка се скъсва да бяга битото. И го помни с години - първосигнална реакция, придобит рефлекс. Аз друг метод не познавам - примитивен човек, от това разбира. Съжалявам за злобата, но е така.

# 71
Има много лесен и полезен начин за справяне с проблема. При случаи на тормоз над хора гаменчето отива на обществено- полезен труд, а родителите плащат 5 хиляди лева глоба, като се налага запор на заплатата. Ако пребият някой, за гамена арест 72 часа, някаква присъда, а родителите 50 хиляди лева запор. Тия глоби отиват да с пълни бюджета на социалното министерство, че вечно пари няма. Много бързо ще срине всичко. При особено тежки случаи с рецидив се отнема семейното имущество са социални нужди. Гаранция че ще ги спрат. Семейството ще ги спре.

Да, ако изобщо могат да ги накарат да платят тези пари. Веднага ще скочат защитниците на човешките права, че се наказва цялото семейство /???/ чрез лишаване от доходи, а "детето" не е направило нищо лошо, щото не е отнело човешки живот, нали ... Сещам се тутакси за един адвокат М., който още повече ще направи гуша / и корем/ от защита на такива.
Проблем в държавата ни е, че всички имат права, но никой няма задължения.

# 72
Не искам да знам Вие откъде знаете реакцията. Simple Smile

Иначе, кучето не може да заколи биячите в съня им, така че по-добре да не разчитаме на страха на деца, които видимо са лишени от емпатия.

# 73
Еми живял съм на село, стари хора са ми казвали. Някога не са били толкова толерантни, природозащитни. Не бих и сега и преди докоснал живо същество, да му причиня болка. Просто знам че ако те лае куче и само се наведеш, бягат. Но някои - не.

# 74
Като гледам има все повече хора, на които като им ударят шамар, че дадат другата буза.
Толерастия, либерастия и т.н. расти.
Ами вземете си ги във вас гаменчетата, даже да го осиновите и да им говорите колкото искате.

Общи условия

Активация на акаунт