Локал(н)ите и защо те са проблем

• 5 101
  • 114
  •   1
Отговори
# 45
Наливате от пусто в празно.
Мое дете, ако стигне до там, на такава възраст, значи съм се провалила аз!
Отговорността на родителите не е имагинерна,  тя е реална работа,  къртовски труд, себеотдаване...

Не разбирам кое точно ви изненадва?
И по мое време на голяма част от родителите не им пукаше какво се случва с децата им.
Сега не е по-различно.
Да не говорим, че по време на масово гурбетчийство/работа в чужбина често децата са мятани по баби и дядовци, които също не са си гледали особено децата преди 50-60 години.
Та какво ви изненадва не ми е ясно?

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 08:52 от Arielle

# 46
Наливате от пусто в празно.
Мое дете, ако стигне до там, на такава възраст, значи съм се провалила аз!
Отговорността на родителите не е имагинерна,  тя е реална работа,  къртовски труд, себеотдаване...

Ами случва се родители да се провалят, затова възпитанието на децата трябва да е работа на цялото общество. И когато едно дете няма кой вкъщи да го научи как да се държи трябва да го учат в училище, в спортната зала (която трябва да е безплатна), на летния лагер на любимата ни църква ( която не прави такива), в автобуса, в киното, навсякъде. Децата трябва да знаят, че има правила и когато не се спазват има последствия от които не можеш да се измъкнеш независимо какво правиш. А когато никой не ги е научил на това и хиляда лелички да опъват пари да им четат лекции, и хиляда полицаи да ги превъзпитават, и в Алкатраз да ги затварят, все тая. То не може по цял ден да слушат, че имат само права и после да се очаква да спазват чуждите. Няма ли правила правото е на силния.

# 47
А ако твоето дете направи нещо и решат да го съдят като възрастен? Защото те законите като се пишат се пишат за всички.
Проблема е от "управията", не от децата, ама е по-интересно да се роят непеосите и затворите. Защото от решени проблеми келепир няма.

Моето дете расте в държава, в която никой не е над закона и много добре знае това. Считам, че съм се справила успешно с възпитанието му - има мечти, следва ги със здраво учене и полека почва сам да си гради живота занапред, като всеки 17-годишен почти мъж.
Ако сгреши, ще плати, без значение чие дете е.

# 48
  • Банско
Докато бащите не почнат да обръщат внимание повече на децата си, така ще е. Полицията също трябва да има повече правомощия, за да може да се стреснат като видят полицай.

# 49
Подкрепям виждането, че при системни прояви от страна на децата, следва да се търси по-сериозна отговорност на родителите. Когато тях ги "няма", ни полиция, ни училище, ни кой да е може да превъзпита децата, които не зачитат граници и правила. Полицаите нямат толкова правомощия, училището налага някакви санкции според правилника-обща подкрепа в масовия случай, която не води до положителна промяна, а само се имитира дейност и се харчат допълнителни пари. Местните комисии към общините също работят по твърде остарял закон и провинилите се деца знаят много добре, че за да се стигне до крайната мярка като наказание, а именно "настаняване във възпитателно училище-интернат", трябва бая "стаж" да натрупат. Социалните служби също имат неразбираема за мен политика да "закрилят", като разясняват само правата на самите деца, но не и техните задължения и така порочният кръг се върти постоянно. Смятам, че трябва неотложно да се действа с твърда ръка от страна на държавата чрез сериозни промени в нормативната уредба, иначе нещата ще стават още по-зле.

# 50
Хулигани винаги е имало, но сякаш тези са още по-дръзки и нагли.
Вярно, че говоря малко наизуст, тъй като нито съм ги срещала, нито съм имала каквито и да било лични интеракции с тях, но струва ми се, че съм права.
Криминалните хроники от последните години, които показват как тийнейджър отнема живот на друг тийнейджър и то по особено жесток начин, поне за мен налага строго правосъдие, като за възрастни.
Едно е да имаш страх, че ще бъдеш сурово наказан, друго е да знаеш, че си под 18 и ударите на закона няма да се стоварят върху теб.
Нито НПО-та, нито училищна система не бих намесила. Щом родителите не са се справили, затворите да ги възпитават.
Никой не може да ме убеди, че моето, Вашето или което и да било друго дете трябва да става жертва и обект на посегателство, защото родител е блял. Ами не, не и не.
В Швеция свалиха възрастта на 14 години, защото убийствата извършени от деца, членуващи в банди рязко са се увеличили.
Щях да дам за пример Сащ, с обособените крила на щатски и федерални затвори, в които тийнове, извършили тежки престъпления лежат и ще излязат на свобода като старци. И го давам, защото страхът от възмездие и наказание рязко би накарал един млад човек да се позамисли, когато и дали. Ако не го направи - най-хубавите години ще прекара в изолация. И не, не е жестоко, справедливо е.

Хем, ако влязат в затвора за 20-40 години децата щели да имат страх, хем в Америла е пълно из затворите!
Там нямат ли страх? Как реши, че у нас ще имат?
Просто трябва да се прибират, някои ще имат страх, други не.
Но бездействието не е полезно, какво е у нас.

# 51
А ако твоето дете направи нещо и решат да го съдят като възрастен? Защото те законите като се пишат се пишат за всички.
Проблема е от "управията", не от децата, ама е по-интересно да се роят непеосите и затворите. Защото от решени проблеми келепир няма.

Моето дете расте в държава, в която никой не е над закона и много добре знае това. Считам, че съм се справила успешно с възпитанието му - има мечти, следва ги със здраво учене и полека почва сам да си гради живота занапред, като всеки 17-годишен почти мъж.
Ако сгреши, ще плати, без значение чие дете е.

Коя е тази държава, в която никой не е над закона, за да ти докажа, че грешиш?

# 52
Това за Швеция е интересно, но има един фактор, който не е за пренебрегване. Доколкото съм гледа статистики, а и очевидното по-високо ниво на информираност и образование в Швеция, там значително по-голям процент от обществото е с по-високо образование, влага се повече в системата, в критичното мислене и т.н. Тоест, децата там са обградени от по-добри примери, повече възможности на една ранна възраст да изградят идеологически и морален компас. Тук, започвайки от родители, стигайки до политици и случайни минувачи на улицата, цари един ужасен пример. Та, идва малко философският въпрос, можем ли да тикнем в затвора деца, които не са виждали добри примери? Защото после колелото се завърта, ще имаме една тумба бивши затворници, които няма да могат да си намерят работа и ще търсят отново нелегалното, за да прокопсат. Просто не е възпитателно в дългосрочен план.

Затова и за мен обществено полезният труд е най-доброто решение.

# 53
В Швеция голяма част от проблемите идват от Новите Европейци.
Просто  е прекалено толерантна държава.
Тя е и от държавите с най-добрите условия за затворници. Стаите са по-хубави от някой хостели. Може да видиш в интернет.
Швеция си има сериозни проблеми с престъпността, бандите, престрелки по улиците.

# 54
Ясно, че има, идеята ми беше по-скоро, че там имат възможност и среда да станат по-добри, ако въпреки това не са успели - да се прибегне до наказания. Дори и в Швеция мисля, че по статистики, най-много престъпления има от деца израстнали в бедност, тоест, пак стигаме до там, че те друг избор нямат. Пък при нас процентът на мутренско поведение, бедност и т.н. е доста по-голям.

# 55
Затова там няма да стане по-добре.
Защо ли в страните където има смъртно наказание не е така??
Та страх, че ще влезе в затова на курорт не е страх. Ама като знае, че може да умре, вече е друго и много малко са тези, които правят незаконни неща.
Отделно отпада хрантутенето години наред и след това чуденето, дали пак щял да направи  тежко престъпление.
Най-тъпото нещо е, премахването на смъртното наказание.

# 56
  • София
Докато бащите не почнат да обръщат внимание повече на децата си, така ще е. Полицията също трябва да има повече правомощия, за да може да се стреснат като видят полицай.

Да се стреснат от полицай, който пуши до тях пред метростанцията и тежи 120 кила, ама на корем? И не им прави забележка, въпреки че са окупирали 2/3 от стълбищата към метростанцията. И този същия, който толерира и/или директно участва в разпространението на дрога в квартала? Grinning Кой въобще се стряска от полицай тук? Като изключим роднините им, които биха ги защитили. 80% са на хранилка в системата!
Имам преки наблюдения върху такива деца и разговори с родителите им. Все едно говоря на стена! Нито ги съжалявам, нито ги оправдавам.

# 57
Ясно, че има, идеята ми беше по-скоро, че там имат възможност и среда да станат по-добри, ако въпреки това не са успели - да се прибегне до наказания. Дори и в Швеция мисля, че по статистики, най-много престъпления има от деца израстнали в бедност, тоест, пак стигаме до там, че те друг избор нямат. Пък при нас процентът на мутренско поведение, бедност и т.н. е доста по-голям.

Най-много престъпления се извършват от деца с арабски и африкански произход. И да са бедни, не е само бедността причината, а от възпитание, култура, религия.

Иначе пусни в YouTube да видиш затворите им за леки престъпления.

# 58
Има много лесен и полезен начин за справяне с проблема. При случаи на тормоз над хора гаменчето отива на обществено- полезен труд, а родителите плащат 5 хиляди лева глоба, като се налага запор на заплатата. Ако пребият някой, за гамена арест 72 часа, някаква присъда, а родителите 50 хиляди лева запор. Тия глоби отиват да с пълни бюджета на социалното министерство, че вечно пари няма. Много бързо ще срине всичко. При особено тежки случаи с рецидив се отнема семейното имущество са социални нужди. Гаранция че ще ги спрат. Семейството ще ги спре.

# 59
  • European Union
Затова и за мен обществено полезният труд е най-доброто решение.
А ако се замислим практично, как точно ще се случи този обществено полезен труд? Отговорът е никак. Първо, защото трябва да е така измислен, че да не накърнява достойнството на индивида. Така че предложението да метат пода пред всички, отпада. Все пак не сме в 17 век. И второ, кой точно ще е отговорен за полагането му?
Полицията - те не могат да се справят със значително по-сериозни проблеми като трафик на наркотици и на хора, та ще седнат да наблюдават местните гаменчета как подрязват розите в парка. Детска педагогическа стая - те имат по един-двама служители на стотици тийнейджъри. Училището - те нямат инструменти да накарат децата да се облекат прилично, та ще ги накарат да метат двора. Нали това са същите ученици, които до обед псуват учителката и я пращат на м@йната си, а следобед ще я послушат да пренесат две купчини тухли. Това абсолютно няма как да се случи.
Глобата може и да е работещ инструмент, но аз не съм чула за масово глобяване на родители за децата им, които не посещават училище, та ще ги глобяват за това, че май били в някаква банда. А децата, които не посещават училище, са много повече от локалните.
Аз залагам, че нито един от тези инструменти не е работещ.

Общи условия

Активация на акаунт