Мили съседи 2

• 3 637
  • 65
  •   1
Отговори
# 45
"Гаменчета" са чуждите деца, които играят шумно. Ако бяха своите щеше да бъде "Ех, деца са, играят си, какво толкова?" Wink

Иначе децата възприемат нещата различно, те обичат да е шумно, да правят пакости и за тях оплакващата се лелка е все едно злият Гаргамел, който гони смърфовете. Ценностите са други и така е било откакто свят светува. И обикновено войната с тях е трудна и не се печели. Най-добре е да се намери друг изход - както казах, хлабава мрежа за да не достига топката стената и да не отскача.

# 46
Коркът изолира, но не знам дали е приложимо във вашия случай. Има ли къде да се посадят някакви храсти пред балконите?

# 47
то направо дървета, не храсти. да, децата са деца, но ако блъскаха по стените на бабите си или докато майките им са вкъщи - сиг щеше да има бой и разправии. мен лично ме дразни и моят син като изтърве топката вкъщи и почне едно кънтене...
винаги съм се чудела защо не си заведеш детето в парка... на 10 мин от нас има игрища и площадка за малките. и въпреки всичко от съседната кооперация винаги стоят долу - семки, цигари, викове, писъци. всеки има кола, спортуващи и все пак се налага да маневрирам м/у притичващи хлапета дето едва стоят изправени докато се мъч да си влезна в гаража. стои майката и гледа как 1н излиза да варди, докато другият паркира, че да не оберем детето й. стои, муфти цигари и зяпа телефон.

# 48
  • София /Абсурдистан
Това с маркуча е добрият стар метод - още от моето детство го помня. Само че тогава беше леген със студена вода. Когато на някого му писне, плисва го през прозореца и шумните лапета отиват да се преобличат. Като не разбират с добро и на родителите не им пука, да се търпи тормоз ли.  Жената работи от къщи, как се работи на такова нещо.

# 49
И в тази тема за съседи се доказа поговорката - 'на чужд гръб и 100 тояги са малко'.
Как е възможно да си лишен от всякаква съобразителност с другите. И винаги шумните, са тези с дефицитите.
Ако можеш, сложи си поливна система с фотоклетка или нещо подобно, което се активира при преминаване. Също и камера.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 01:09 от Tina*

# 50
"Гаменчета" са чуждите деца, които играят шумно. Ако бяха своите щеше да бъде "Ех, деца са, играят си, какво толкова?" Wink

Глупости! Това го казват родители, които по една или друга причина не възпитават децата си. За съжаление те са прекалено много.

# 51
  • София
Предложението на Mosquita изглежда разумно, но според мен на възраст 11-13 г. напълно разбират какво правят и не знам дали би се получило.

Аз имам подобна случка, но с по-малки.
Преди много години на площадката синът ми имаше проблеми с по-големи деца, той в 1ва градинска група те в последната или 1ви клас. Някаква драма покрай колелото му имаше (балансно колело - по онова време бяха рядкост) и като ме видеха, че отивам към тях изчезваха. Веднъж обаче изненадах едното и го хванах здраво за ръката - няма измъкване, но вместо да му се навикам, му казах че ако искат да карат колелото да дойде при мен и да попитат. Тормозът спря, а те ми станаха фенове, специално идваха да ми кажат здрасти като ме видеха Joy
а колелото да са го поискали 3-4 пъти.

# 52
Всъщност, Десем, на тази възраст те са бунтари и освен това очаквах възрастните да бъдат на нож с тях, да им се карат, да са в конфликт, във война. Те са готови дамата да е сърдита и да им се кара, вече са измислили даже противодействие Joy
Като ги изненадаш с неочаквано поведение и изведнъж те насреща си видят сговорчив човек, се шашкат и много често променят отношението и поведението си.

# 53
Опитвала ли си да говориш с децата, но без да се карате, а да потърсите решение заедно? Децата са малки, 10-13 години са още деца и много вероятно те всъщност не разбират, че пречат, може и да си мислят, че ти си злата лелка, която мрази децата и само им разваля играта и тн.
Аз бих отишла при тях и бих казала нещо от рода на - деца, голям проблем, много ви се радвам, ама работя и тая топка като блъска в стените, малко ми пречи. Даже бих ги завела в апартамента да тестват как е. И бих им предложила да помислим за решение. Да кажат дали врата би помогнала, или нещо друго да се направи.
Децата често се държат гадно и предизвикателно, но когато подходиш с добро, се смущават да продължат да бъдат малки гадове Grinning

В началото обяснявах, че е шумно, молих ги да не блъскат в стената и предлагах алтернативна (дворна) стена - спират за 15-20мин и после пак се започва. То и с родителите като се говори, пак им се обяснява и чух "трябва да сте толерантна". Една майка от съседен блок, настоя децата да продължат да играят, аз настоях да не вандалстват, за сега аз губя.

Все пак да разкажа, как се развива драмата!
Частният ни домоуправител дойде, огледа щетите и заведе жалба в полицията за проявленията. Помолих момичетата от салона да споделят за това, ако имат клиентки от блока, и нещата се поуспокоиха. Въпреки това има няколко гаменчта, и да, точно това са, които умишлено ми целят прозорците и се опитват да нанесат максимално щети.
Магазина под мен има решетки, които вече кънтят ужасяващо при всеки удар и са изкривени - дебели метални решетки, можете да си представите броят и силата на ударите. Хванах едно да ми се катери по климатика, не че нещо, но е опасно за него да му падне на главата.
Аз имам малко покривче пред прозорците, на което сложих метални шипове, падне ли топката там, да се решава проблемът. Родителите изведнъж започнаха да се чудят кой и защо ги е сложил. Дворът е пълен с пластмасови боклуци и бутилки и родителите нямат проблем с това, стоят си и пият кафе ( на 1м от тях има купчина). За нещастие всеки приема, че проблемът е на друг и много не се ангажира. Но борбата продължава Grinning явно майката е говорене говорене и да успея да хвана някой от съседните входове. Освен изпочупени климатици и улуци, има и витрини на магазини.

На единият магазин със счупен прозорец, майки са преопръчали да пита в салона с какви прозорци са, защото децата постоянно ги блъскали и още не са успели да ги счупят. 

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 20:34 от sun_shine4

# 54
  • София /Абсурдистан
Не е за вярване просто… Нищо ли не направи полицията?

# 55
Мале, вбесявам се само като чета.

С добро няма да успееш. Само под заплахата на глоби и други санкции явно ще стане. Тия са дебелокожи.

# 56
Така като чета, може и абсурдно да звучи, ама мисленето ми накланя към пиратки. Тези изчадия прекрачват абсолютно всички граници.

# 57
Благодаря ви за отговорите! Ами трябва да започна редовно да викам полиция явно, но не трябва да съм само аз, ще видим дали ще си намеря съмишленици. Иначе пиратки, маркучи и всякакви такива няма да стане, защото те ще все пак могат да ми отговорят със същото. Уви, не намирам начин да се съберат всички входове и да се изговори проблемът, така че общо да търсим решение.

# 58
Има бутафорни охранителни камери по 20 лева. Можеш да си сложиш няколко такива някъде по-нависоко да не ги стигат. Може и да ги стресне или пине родителите им. В добавка може табелка, че ще пращаш записите на телевизиите или на всички училища в района.

# 59
Сигурна съм че наблизо има парк или игрище - там се рита. Не в това дворче. Нека си играят, но бед блъскане на топка ежечасто и ежедневно.
Писмени сигнали до полицията- Писмени. През седмица ако трябва бих пускала. Не квартален, не казъл рекъл, не по телефон. Писмено на хартия с входящ номер.

Общи условия

Активация на акаунт